Kolossos Project: Ένα έργο με όραμα ειρήνης

Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η Ρόδος, στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.

Ιδεολογικό περιεχόμενο

Φιλοσοφία και φιλοδοξία του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος το οποίο έχει υιοθετηθεί με ομόφωνες αποφάσεις δύο προηγούμενων δημαρχιακών αρχών από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό ήλιο την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.

Υλοποίηση

Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής  21ου αιώνα.

Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία διεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.

Χρηματοδότηση

Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως χορηγίες από μείζονα Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις Περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.

Αποφυγή Εμπορευματοποίησης

Κατά τα πρότυπα δε του συναφούς παραδείγματος της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (www.bibalex.org) και προς αποφυγή πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης προτείνεται επίσης, τα μελλοντικά έσοδα του έργου να  επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την Ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης που θα στεγάζει συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.

Έδρα Ειρήνης

Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.  Μέσω της υλοποίησης  ενός τέτοιου εγχειρήματος θα  είναι σε θέση μακροπρόθεσμα να διεκδικήσει μόνιμη έδρα ένα Διεθνές Κέντρο Συνάντησης Παγκόσμιας Ειρήνης φιλοξενώντας σημαντικές διοργανώσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις για τη διάδοση και διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα  έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα σε επίπεδο:
•τουριστικό
•πολιτιστικό
•οικονομικό
•κοινωνικό
•εθνικό

Ένα έργο αντάξιο  να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις και να επιβεβαιώσει την σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.

Οφέλη και πλεονεκτήματα

Η Αναβίωση του Κολοσσού με όραμα την ειρήνη αναμένεται να είναι η πιο κατάλληλη Μεγάλη Δράση που θα ανατρέψει τα δεδομένα της τουριστικής μας βιομηχανίας μεσούσης της δίνης της παρούσας κρίσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Θα προκαλέσει ευρεία και αβίαστη δημοσιότητα και θα δρομολογήσει μία διαφοροποιημένη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν του νησιού.
  • Θα προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα, θα μειώσουν την ανεργία και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στην επιζητούμενη τουριστική εξυγίανση και την οικονομική ευημερία του προορισμού. Θα ενισχύσει σημαντικά  το τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας. Θα επανατοποθετήσει (Repositioning) και θα επαναπροσδιορίσει την επιθυμητή εικόνα (Branding) του νησιού στη διεθνή τουριστική σκηνή, μετατρέποντας τη Ρόδο σε ένα νέο ανταγωνιστικό πόλο έλξης και προορισμό αιχμής των τουριστών.

Σε εθνικό επίπεδο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας. Πιο αναλυτικά:

  • Θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας και θα αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο την πολιτισμική κληρονομιά της Ρόδου, εξασφαλίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα και διεθνή απήχηση.
  • Θα αποτελέσει μοναδική πρόκληση για αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που με τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του οράματος θα εγγυηθούν την αισθητική αρτιότητα του έργου.
  • Θα αποτελέσει ένα καινοτόμο σύγχρονο τεχνικό επίτευγμα που θα υπερβαίνει τα ανθρωπίνως πεπερασμένα κατασκευαστικά δεδομένα.
  • Θα αποτελέσει ένα Μεσογειακό Κέντρο Ειρήνης ευρισκόμενο στην γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων που θα δημιουργήσει μεγάλες στρατηγικής σημασίας προεκτάσεις και ευκαιρίες άσκησης ήπιας διπλωματίας.

Σε μία περίοδο ισχυρής οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής δοκιμασίας που διέρχεται η χώρα μας, το έργο μπορεί να προσφέρει μέγιστα κοινωνικά οφέλη, να συσπειρώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να ανυψώσει το ηθικό των συμπολιτών μας δίνοντάς τους κίνητρο να συνεργαστούν συνεργειακά προκειμένου να επιτύχουν ευγενείς στόχους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ