Πρωτοβουλία «Ένας καφές σε περιμένει»

  Τα καφέ του Δήμου Αθηναίων στο Λόφο Λαμπράκη (Νέος Κόσμος), Λόφο Σκουζέ (Κολωνός) και Πλατεία Χελντράιχ (Νέος Κόσμος) συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Ένας καφές σε περιμένει» και δίνουν την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί με 1 ευρώ να προσφέρει καφέ στο συνάνθρωπο του.

  Ένα απλό κέρασμα μπορεί να μην αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Η νέα πρωτοβουλία «ένας καφές σε περιμένει» του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στοχεύει να φέρει στα χείλη των συμπολιτών μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αυτή την τόσο απλή και όμορφη (και πολύ ελληνική!) απόλαυση: Τη γεύση ενός καφέ!

  Πρόκειται για μια δράση, ένα κίνημα που κατακτά πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο ταπεινή και απλή συνήθεια: Μια τζούρα καφέ!
  Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας  που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

  Από τη Νάπολη στη Μελβούρνη

  Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά,  η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου.

  Λίγα λόγια για τη Σχεδία

  Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org).

  Η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

  Δημοσιογραφικά, η «σχεδία» είναι ένα ανεξάρτητο, συνεπές περιοδικό με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, που πλαισιώνεται από δεκάδες δημοσιογράφους –έμπειρους και επώνυμους, αλλά και νεότερους γεμάτους ενθουσιασμό και γνώση. Θεματολογικά, είναι ένα περιοδικό αισιόδοξο γενικότερου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στο ελεύθερο ρεπορτάζ (κοινωνικό αλλά και πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό, από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο) και το έντονο χιούμορ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here