ΙΣΝ: Στήριξε μελέτη του σωματείου «Διάζωμα»

To σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποίησε παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, η οποία ολοκληρώθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και ύστερα από έναν χρόνο εντατικών ερευνών και επιστημονικής τεκμηρίωσης, το ΔΙΑΖΩΜΑ ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη και τη διαβίβασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο την ενέκρινε μετ’ επαίνων, στις 15 Οκτωβρίου 2013, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης και την αναβίωση του αρχέγονου ρόλου του ως τόπου συνάντησης και φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης χρονολογείται από τον 2οαιώνα π.Χ και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στην Ελλάδα, το οποίο ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός και περιηγητής Παυσανίας χαρακτηρίζει ως «το θέατρον, λίθου λευκού, θέας άξιον». Παρά το γεγονός ότι το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης υπέστη σοβαρές φθορές από τις επιδρομές ξένων φύλων κατά την αρχαιότητα και τις κακότεχνες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο κατά τον 19ο αιώνα, εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα και σήμερα έναανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημείο.

Η μελέτη που εκπόνησε το ΔΙΑΖΩΜΑ με την αρωγή του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γουλιέλμου Ορεστίδη και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει αναλυτικά την τρέχουσα παθογένεια του μνημείου και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά του, ενώ περιλαμβάνει την αναλυτική πρόταση μεθοδολογίας και εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και αναστήλωσης του μνημείου. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι, με την τεκμηρίωση του μνημείου, προέκυψαν νέα στοιχεία για την αρχική μορφή και κατασκευή του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, τα οποία δεν ήταν αρχικά γνωστά, όπως, για παράδειγμα, η ύπαρξη και τρίτου διαζώματος.

Βασικός στόχος των επεμβάσεων που προτείνει η μελέτη είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού μνημείου, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, η δομική αποκατάστασή του, καθώς και η αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του θεάτρου, προκειμένουοι σύγχρονοι επισκέπτες να μπορέσουν  να κατανοήσουν  την αρχική μορφή και λειτουργία του μνημείου.

Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της μελέτης συγκροτήθηκε μια διευρυμένη διεπιστημονική ομάδα, η οποία περιλάμβανε πολιτικό μηχανικό, αρχιτέκτονες, τοπογράφους, αρχαιολόγο και συντηρητές αρχαιοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος, ανέφερε σχετικά:  «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποκαταστήσουμε ένα ιστορικό κενό, μια ιστορική αδικία: την οφειλόμενη φροντίδα σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που με τον ιδιαίτερο πολιτισμό της συγκλονίζει ακόμα και σήμερα τη παγκόσμια κοινότητα. Σήμερα  της προσφέρουμε το δικό μας «αντίδωρο»: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ΔΙΑΖΩΜΑ αναλάβαμε από κοινού την ωραία περιπέτεια της αποκατάστασης ενός μοναδικού μνημείου, του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την σημαντική και καταλυτική συμβολή του τέως υπουργού κου Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στο όλο εγχείρημα.Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για όλους εμάς στο ΔΙΑΖΩΜΑ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας, στην προσπάθεια συγκρότησης μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που έχει στόχο τη σωτηρία των αρχαίων θεάτρων της πατρίδας μας».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίουτου Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Γιώργος Αγουρίδης, δήλωσε «Είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές του σπουδαίου έργου που υλοποιεί το ΔΙΑΖΩΜΑ στην προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα εκφράζει τη μεγάλη του χαρά για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης και τη σημαντική έγκρισή της από το ΚΑΣ που μας επιτρέπει να ονειρευτούμε ότι το μοναδικό αυτό μνημείο θα ξαναζωντανέψει».

Με την έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ, καταβάλλεται προσπάθεια από το ΔΙΑΖΩΜΑ για την ένταξη της υλοποίησης των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κυρίως μέσω του προτεινόμενουαπό τον οργανισμό προγράμματος για την υλοποίηση μιας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνεκτικό στοιχείο της οποίας θα είναι τα αρχαία θεατρικά οικοδομήματά της.