Χρονολόγιο πολιτοσύνης

Ένα νεωτερικό τρόπο επέλεξε η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για να τηρήσει την απολογιστική της υποχρέωση. Η τελευταία της έκδοση καταγραφής και μέτρησης εταιρικών πολιτικών υπευθυνότητας, τιτλοφορείται «Έκθεση Εταιρικής Πολιτοσύνης» και καλύπτει την περίοδο από το 2010 έως και το 2012.

Ο γεωγραφικός χώρος και η κοινωνική και περιβαλλοντική πραγματικότητα στην οποία αναπτύσσονται οι δράσεις της, έχει οδηγήσει την παραχωρησιούχο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου να επιλέξει για τον εαυτό της το ρόλο του εταιρικού πολίτη, δηλαδή μιας επιχείρησης που σκέπτεται και δρα ως ένας υπεύθυνος, συνειδητός, ενεργός φυσικός πολίτης.

Για να προσδιοριστεί και να εισαχθεί η έννοια αυτή στην καθομιλουμένη, χρειάστηκε η συνδρομή του Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη, ο οποίος σε επιστημονική άποψη που διατυπώνει εν είδει προλόγου, προκρίνει ως δοκιμότερο τον όρο «πολιτοσύνη». Έτσι καθιερώνεται και στα ελληνικά ο διεθνής όρος “corporate citizenship” που απηχεί μία συγκεκριμένη οπτική της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η δεύτερη σημαντική καινοτομία που εισάγει η «Ε²Π» – όπως συντομογραφείται στο εξώφυλλο η Έκθεση Εταιρικής Πολιτοσύνης – είναι η γενική εικόνα της έκδοσης. Η ομάδα εταιρικής επικοινωνίας και αειφόρου ανάπτυξης της Γέφυρας έδωσε προτεραιότητα σε ένα έντυπο που να μπορεί να τραβήξει το αναγνωστικό ενδιαφέρον κάθε ενδιαφερόμενου μέρους (stakeholder), μιλώντας μέσα από εύληπτο κείμενο και αφτιασίδωτα στιγμιότυπα δράσης, προκειμένου να διηγηθεί μια ιστορία την οποία η εταιρεία δεν έγραψε μόνη της, αλλά «ΜΑΖΙ» με την τοπική κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας.

Αυτή η διάθεση γίνεται ξεκάθαρη ήδη από το εξώφυλλο, όπου οι φιγούρες του λογοτύπου της πλατφόρμας «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» που ιδρύθηκε από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το 2010, υψώνουν μέσα από ομαδική προσπάθεια μια γαλανόλευκη, με την έμπνευση να προέρχεται από την ιστορική φωτογραφία της Ιβοζίμα. Ο σαφής υπαινιγμός έχει να κάνει με την ενωτική προσπάθεια ως προϋπόθεση διεξόδου από την κρίση, ενώ η Γέφυρα – εκτός από σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας – αποτελεί κατεξοχήν σύμβολο ένωσης ανθρώπων στη κοινή προσπάθεια.

Η δημιουργική τεχνοτροπία και οι διαστάσεις του εντύπου έχουν ως αναφορά τα free press αθηναϊκά περιοδικά και τις προτιμήσεις του δυναμικού τους κοινού, εντός του οποίου η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αναζητά συμμάχους ανάμεσα στους ενεργούς πολίτες  λίγο πριν την είσοδο στη χρονιά της δεκαετηρίδας της Ζεύξης.

Η ηλεκτρονική εκδοχή της «Ε²Π» βρίσκεται στην εταιρική ιστοσελίδα της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (www.gefyra.gr), στην ιστοσελίδα των ενεργών “stakeholders » της Γέφυρας (www.mazi-gefyra.gr) ή απευθείας στο σύνδεσμο www.gefyra.gr/politosyni.

Δήλωση κ. Γιάννη Φρέρη – Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Είναι τιμή για τον εταιρικό πολίτη «ΓΕΦΥΡΑ» να εδράζεται στον δικό του απολογισμό πεπραγμένων η πρώτη απόπειρα εισαγωγής της έννοιας της «πολιτοσύνης» στο ελληνικό λεξιλόγιο της εταιρικής ευθύνης και μάλιστα δια χειρός Γ. Μπαμπινιώτη. Είναι παράλληλα δικαίωση κόπων που καταβάλλονται επί σειρά ετών, χέρι-χέρι με την τοπική κοινωνία, το να αναγνωρίζεται η πολιτοσύνη της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. από τους πραγματικούς ενεργούς πολίτες, των οποίων η δράση αποτελεί τον ορισμό της έννοιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here