Ανακοινώθηκαν οι ομάδες της ECOMOBILITY 2013-14

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από τριάντα πόλεις της χώρας μελέτησαν, ερεύνησαν και κατέγραψαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους και από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την Πράσινη Μετακίνηση στις 30 πόλεις με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον σεβασμό στην ελευθερία μετακίνησης.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Οικονόμου Θεόδωρου και κατόπιν με την υποδοχή από τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. του ECOCITY, Συγκοινωνιολόγο κ. Πάνο Παπαδάκο που μίλησε για το ρόλο του ECOCITY και για την πορεία και τη σημασία που έχει η υλοποίηση της Εκστρατείας ECOMOBILITY τα τελευταία 11 χρόνια.

Στη συνέχεια, ο Συντονιστής του Τομέα Κεντρικής Ελλάδας, Πολιτικός Μηχανικός MSc, κ. Πέτρος Κρητικός αναφέρθηκε στην οργάνωση του ECOMOBILITY και συνοπτικά σε θέματα όπως οι στόχοι της εκστρατείας, οι διοργανωτές, οι συμμετέχοντες, τα βήματα με τα οποία υλοποιείται η εκστρατεία, οι συμμετοχές των σχολείων, οι εκδηλώσεις των μαθητών και τα βραβεία που απονέμονται.

Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Βλαστός Θάνος τόνισε ότι το ECOCITY με το ECOMOBILITY συμμετέχει στην πρωτοπορία των πολιτικών για το περιβάλλον αλλά και για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στους σχεδιασμούς.

Ο Πρόεδρος του ECOCITY, τ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Μιχάλης Πετράκης ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα το περιβάλλον περνάει μία σοβαρή δοκιμασία από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Πανηγυράκης, παρουσίασε την πορεία του προγράμματος για το προηγούμενο έτος και επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας-αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε στους συμμετέχοντες μαθητές.

Η έρευνα αποσκοπεί στην αξιολόγηση του προγράμματος σε σχέση με τις διαδικασίες, τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών – δημόσιων φορέων, τον τρόπο επικοινωνίας του προγράμματος καθώς και τη διερεύνηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων μαθητών. Στόχος της είναι η συνεχής βελτίωση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο Συντονιστής της Εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος ολοκλήρωσε την παρουσίαση ανακοινώνοντας τις πόλεις που συμμετέχουν και τις ομάδες Γυμνασίων που θα καταθέσουν προτάσεις. Αναφέρθηκε στη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών, ενώ ανέφερε το σημαντικό σκέλος που αφορά την συνδιοργάνωση του προγράμματος με τους Δήμους, τονίζοντας την θερμή ανταπόκριση που υπήρξε από τους Δημάρχους στο κάλεσμα για συνεργασία.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων της Εκστρατείας που θα γίνουν στις 30 πόλεις, οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν λύσεις για την περιοχή τους, μέσα από προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.). Η ομάδα με την καλύτερη εργασία και ο καθηγητής θα συμμετέχουν στην αποστολή του ECOCITY, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που θα γίνει τον Ιούνιο. Οι νικητές των δημιουργικών βραβείων θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο, στο ECOCAMP στα Καλάβρυτα.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2013-14 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Στη φετινή Εκστρατεία, Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΑΞΙΑ, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ, CSR REVIEW και οι εταιρείες Webolution και Stefi.

Τοπικός χορηγός είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και τοπικοί υποστηρικτές τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Mediterranean Palace Hotel, ο ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, το Ξενοδοχείο Divani Trikala, η OTS, το Ξενοδοχείο XENIA VOLOS και το REX HOTEL.

Τοπικοί Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες Μακεδονία, Κόσμος Λάρισας, Ελευθερία Καλαμάτας, Ταχυδρόμος Βόλου, Ελευθερία της Ηπείρου και Έρευνα Τρικάλων, τα portals energypress.gr, aboutthessaloniki.gr και polytexnikanea.gr και η εταιρεία Media Forest – Studio Analysis.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here