ΙΣΝ: Αποστολή Ιατρικών Μονάδων στο Καστελόριζο

Δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο τους ταξίδι στο Καστελόριζο, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τη βασική αποστολή τους για ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων των παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά τα επίσημα εγκαίνια που τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες, σε συνδυασμό με έναν Μαγνητικό Τομογράφο, σηματοδότησαν την έναρξη του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από αρτιότητα και καινοτομία, τόσο σε επίπεδο επιστημονικού σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο ακριτικό Καστελόριζο ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και διήρκησε έως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε η επιστημονική ομάδα επέστρεψε με σκοπό να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του πρώτου αυτού ταξιδιού και να προχωρήσει με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της επόμενης αποστολής των μονάδων.

Στο Καστελόριζο, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, η ομάδα των 26 επιστημόνων και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, υποδέχτηκε στις δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, δηλαδή τους 230 κατοίκους του Καστελόριζου, στους οποίους δόθηκε εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, μέσω των ακόλουθων ειδικοτήτων: παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον, οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι κινητές ιατρικές μονάδες περιέχουν για πρώτη φορά συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνόδευσε την αποστολή στο πρώτο της αυτό ταξίδι και ανέφερε: «Από το πρώτο κιόλας ταξίδι των δύο Κινητών ιατρικών Μονάδων, αποδεικνύεται η ουσιαστική συμβολή του Προγράμματος, αλλά και η σπουδαιότητα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τέτοιες εθνικής εμβέλειας δράσεις που τοποθετούν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τον ρόλο μας ως κοινωφελές ίδρυμα, αλλά και την “οδό” που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για να φέρουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, πρόσθεσε: «Η απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής του προγράμματος, δίνει τη δύναμη σε όλους τους εθελοντές γιατρούς και επιστήμονες που συνθέτουν την ομάδα της αποστολής να συνεχίσουν το έργο τους και να βρίσκονται δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν πραγματικά ανάγκη, όσο μακριά και αν βρίσκονται».

Στο Καστελόριζο μετέβη και ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδεύοντας την πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων.

Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρεθούν στο νησί. Στις 10 Απριλίου οι Μονάδες προγραμματίζεται να βρεθούν στην Κάσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here