Η Grant Thornton διοργάνωσε το CSR Forum 2014

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τη Grant Thornton το συνέδριο CSR Forum 2014, κατά την διάρκεια του οποίου έγινε η επίσημη παρουσίαση του International Integrated Reporting Framework (IIRF) στην Ελλάδα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 150 στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας καθώς εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

Η έκδοση του νέου πλαισίου οδηγιών “Integrated Reporting Framework” για τη συγγραφή Ενιαίων Απολογισμών (κοινωνικών απολογισμών και ετήσιων εταιρικών εκθέσεων) σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην επικοινωνία των επιχειρήσεων προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και η Grant Thornton διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για την πρώτη παρουσίασή του στην Ελλάδα.  Ο προσκεκλημένος από το διεθνή φορέα Integrated Reporting Council, ο κ. Henning Dräger, παρουσίασε τη φιλοσοφία και τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το Integrated Reporting Framework έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα  στο περιεχόμενο και το σκοπό των εταιρικών αναφορών.

Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί σχετικά με τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη νέα αυτή διαδικασία από την κα Μαρία Αλεξίου, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, η οποία κατά το 2013 ανέπτυξε και δημοσίευσε το πρώτο ελληνικό Integrated Report.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, o κ. Ευθύμιος Βιδάλης του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο κ. Παντελής Λάμπρου Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης & Διαχείρισης Κινδύνου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (EXAE).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τον κ. Βασίλη Μονογυιό, Partner BRS της Grant Thornton και την κα Κατερίνα Κατσούλη,  Sustainability Director της Grant Thornton, τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η Grant Thornton International, στην οποία καταγράφονται οι διεθνείς τάσεις αναφορικά με την υιοθέτηση των αρχών και πρακτικών για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και την έκδοση Απολογισμών ΕΚΕ από τις Εταιρείες.

Στη συνέχεια, η κα Jane Stevensen, εκπρόσωπος της Grant Thornton UK, μίλησε για την προστιθέμενη αξία που αναγνωρίζουν οι εταιρείες στην Ευρώπη στην ανάπτυξη ενός Απολογισμού ΕΚΕ ή Ενιαίου Απολογισμού δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως ο Απολογισμός αποτελεί την καλύτερη πρακτική διαφάνειας για μια επιχείρηση.

Καθώς το θέμα της δημοσίευσης των μη χρηματοοικονομικών στοιχείων έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρο μετά και την έκδοση της πρότασης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υποχρεωτική δημοσίευση από τις Εταιρείες  πληροφοριών για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα στα ετήσια δελτία τους (annual reports), πραγματοποιήθηκε στο CSR Forum 2014 εξειδικευμένη συζήτηση (discussion panel) ειδικά για το θέμα αυτό.

Στη συζήτηση συμμετείχε, με απ’ ευθείας σύνδεση από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, κ. Μάκης Τικφέσης, ενημερώνοντας το κοινό για τη μέχρι σήμερα πορεία των εργασιών της ΕΕ στο θέμα αυτό. Στη συνέχεια, η συντονίστρια της συζήτησης, κα Λήδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια του ΕΣΕΔ απηύθυνε ερωτήσεις στους συμμετέχοντες ομιλητές του πάνελ προκειμένου να αποτυπωθεί το συνολικό πλαίσιο των θεμάτων που περιλαμβάνει η επερχόμενη οδηγία.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος Διευθυντής του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ, η κα Εριέττα Παπαδογιάννη, Διευθύντρια επικοινωνίας του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η κα Μαρία Θεοδουλίδου Finance Manager Controlling & Planning του Ομίλου Φουρλή, ο κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του  Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο κ. Βασίλης Μονογυιός, Partner BRS της Grant Thornton.

Βασικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι η δημοσίευση των μη οικονομικών στοιχείων εμπεριέχει μόνο πλεονεκτήματα για μία εταιρεία και πως η αναμενόμενη οδηγία δεν πρέπει να αποτελέσει μία ακόμα «στείρα» υποχρέωση αλλά το έναυσμα να επικοινωνούν συστηματικά οι εταιρείες το σύνολο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδόσεών τους.

Την  εκδήλωση υποστήριξαν το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Χορηγοί ήταν οι Interamerican, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Χορηγοί επικοινωνίας & διαδικτυακής επικοινωνίας ήταν οι Ναυτεμπορική και naftemporiki.gr, CSR Review, CSR Week, CSR news.gr του εκδοτικού οργανισμού DIRECTION, Ασφαλιστικό Marketing, insurancedaily.gr των εκδόσεων MORAX.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ