Νομοσχέδιο ΕΚ για τους ρύπους CO2

Το ανώτατο όριο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να μειωθεί στα 95 γρ./χλμ έως το 2020, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου. Με το κείμενο, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου, εισάγονται κατά την περίοδο 2020-2022 τα «πιστωτικά υπερμόρια», δηλαδή ένα σύστημα ευνοϊκότερης βαθμολόγησης των λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων της ίδιας σειράς.

Στη διάρκεια των συνομιλιών με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές που διαπραγματεύθηκαν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιόρισαν την προτεινόμενη «σταδιακή εισαγωγή» του υποχρεωτικού στόχου των 95 γρ./χλμ στο 95 % των νέων αυτοκινήτων και σε ένα μόνο έτος, το 2020.
Το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα με 499 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 9 αποχές. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, καθώς ο στόχος των 95 γρ./χλμ ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Ωστόσο, το κόστος της καινοτομίας πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτό και οικονομικά εφικτό, τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους κατασκευαστές», δήλωσε ο εισηγητής Thomas Ulmer (ΕΛΚ, Γερμανία). «Θα εισαγάγουμε επίσης νέους κύκλους δοκιμών που θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης», πρόσθεσε.

Πιστωτικά υπερμόρια

Τα «πιστωτικά υπερμόρια»(ευνοϊκότερη βαθμολόγηση μοντέλων της ίδιας σειράς με πολύ χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα) θα επιτρέπονται κατά την περίοδο 2020-2022, αλλά με ανώτατο όριο τα 7,5 γρ./χλμ. Δεν θα υπάρχουν πιστωτικά υπερμόρια κατά την περίοδο 2016-2020. Οι ακόλουθοι πολλαπλασιαστές θα ισχύουν: ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει λιγότερα από 50 γρ./χλμ θα μετρά ως 2 επιβατικά αυτοκίνητα το 2020, ως 1,67 επιβατικά αυτοκίνητα το 2021, ως 1,33 επιβατικά αυτοκίνητα το 2022, και ως 1 επιβατικό αυτοκίνητο το 2023.

Προς μια πιο ρεαλιστική διαδικασία δοκιμών

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι θα πρέπει να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε ισχύ η νέα παγκόσμια διαδικασία δοκιμών ελαφρών οχημάτων (WLTP), που ανέπτυξε ο ΟΗΕ και που αντανακλά καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η νέα διαδικασία δοκιμών θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως το 2017.

Τα μέλη του ΕΚ επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, πολλοί κατασκευαστές έχουν εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες στην τρέχουσα διαδικασία παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων που δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Επόμενα βήματα

Η προτεινόμενη αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών πριν τεθεί σε ισχύ.