Το Impact Hub Athens ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο REMEDIES – το πρώτο έργο που επιλέχθηκε από το νεοσύστατο πρόγραμμα Horizon Mission: Ocean, seas and waters, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων μέσω συμμετοχικών πρακτικών και τεχνολογικών λύσεων.
Το REMEDIES με 23 διαφορετικούς partners από όλο τον κόσμο, έχει ένα κοινό στόχο, ένα μέλλον χωρίς πλαστικά σκουπίδια.
Ως Work Package Leader, το Impact Hub Athens έχει αναλάβει να ευαισθητοποιήσει, να παροτρύνει, να παρακινήσει και να ενδυναμώσει, ομάδες ερευνητών, πολιτών, επιχειρηματιών αλλά και διεπιστημονικές ομάδες, ώστε να αναλάβουν δράση κατά της ρύπανσης, συντονίζοντας το σύνολο της επικοινωνίας και των συμμετοχικών δράσεων σε 8 πόλεις της Ευρώπης σε συνδυασμό με τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το έργο επικεντρώνεται στην περιοχή των Κυκλάδων, όπου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (NTUA) και το Marine Conservation Greece, θα καταγραφούν η συγκέντρωση και οι διαδρομές των πλαστικών στο Αιγαίο Πέλαγος, θα εντοπιστούν σημεία συσσώρευσης και θα οργανωθούν δράσεις με πολίτες και οργανώσεις για τη συλλογή πλαστικών στις παραλίες. Αντίστοιχες ενέργειες οργανώνονται σε παράκτιες περιοχές στη Σλοβενία, την Αλβανία, το Μαρόκο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαυροβούνιο.
«Το έργο λειτουργεί ως μια πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στην επιστήμη και τα αποτελέσματα που βλέπουμε στο εργαστήριο, με τους πολίτες και την κοινωνία, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας πρακτικές λύσεις για τη μείωση της μόλυνσης από το πλαστικό και τα μικροπλαστικά. Το πρόγραμμα του Horizon Mission δίνει την κατεύθυνση της έρευνας και της εφαρμοσμένης καινοτομίας δίνοντας βαρύτητα στην διάχυση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων μέσα από την συμμετοχή των κοινοτήτων. Στα επόμενα 4 χρόνια, στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά ερευνητές, επιχειρήσεις, οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και φορείς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών, με σκοπό να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τη δύναμη της κάθε ομάδας για τη μετάβαση σε κυκλικά μοντέλα διαχείρισης των πόρων. Από το άτομο και τον πολίτη μέχρι τους εδραιωμένους φορείς και τις εταιρείες, απαιτείται άμεση δράση και ενέργειες για τη δημιουργία μιας νέας συλλογικής συνείδησης όπου ο πλανήτης και η κοινωνία είναι προτεραιότητα», υποστηρίζει ο Δημήτρης Κοκκινάκης, συνιδρυτής του Impact Hub Athens και υπεύθυνος της στρατηγικής επικοινωνίας του REMEDIES.
Η πρώτη συνάντηση που έγινε στο Koper της Σλοβενίας, ήταν ένα kick-off διήμερο που περιείχε δικτύωση, έμπνευση, πάνελ και συζητήσεις, υβριδικές και δια ζώσης συναντήσεις, διαδραστικά εργαστήρια, αλλά και παρουσίαση νέων καινοτόμων πρακτικών και τεχνολογιών που αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2025 στο πλαίσιο του έργου. Πρόσωπα του δημόσιου τομέα, της βιομηχανίας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, συμμετείχαν σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ένας τρόπος ζωής χωρίς πλαστικά απόβλητα – ουτοπία ή το μέλλον;» (Μπορείτε να βρείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ).
Εκεί έγινε και η πρώτη παρουσίαση των επιμέρους στόχων του έργου, οι οποίοι περιλαμβάνουν:
- Την παρακολούθηση μακρο- και μικρο-πλαστικών απορριμμάτων σε 8 μεσογειακές περιοχές.
- Τη συλλογή και αξιοποίηση >422 τόνων πλαστικών απορριμμάτων.
- Την αποφυγή περαιτέρω ρύπανσης >61 τόνων πλαστικού.
- Την προσέγγιση >250.000 ατόμων και την ενεργό συμμετοχή >2.000 πολιτών.
- Την ανάπτυξη και αναπαραγωγή καινοτομιών μηδενικών αποβλήτων σε ~ 50 ακόμη τοποθεσίες.
Η συνάντηση αυτή, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν προσωπικές απόψεις και οργανωτικές προσεγγίσεις, για το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην προστασία των οικοσυστημάτων μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τις ευκαιρίες.
“Μαζί μπορούμε να έχουμε τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική και παγκόσμια κοινότητα. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να αποτρέψουμε και να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα και τα μικροπλαστικά αρχίζοντας από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προστατεύοντας τον πλανήτη μας. Ας γίνουμε το παράδειγμα. Κάθε συνεισφορά μετράει!” – Η ομάδα του REMEDIES
Το “REMEDIES – Co–creating strong uptake of REMEDIES for the future of our oceans through deploying plastic litter valorisation and prevention pathways”, αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης και καινοτομίας, του Εθνικού Ινστιτούτο Χημείας της Σλοβενίας, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με 21 πανευρωπαϊκούς και 1 οργανισμό από την Αφρική. Έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προϋπολογισμό ύψους 7.999.644,75 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματός της Horizon Europe (HORIZON-CL6- HORIZON-MISS-2021-OCEAN-03) για τον έλεγχο και τη συλλογή πλαστικών αποβλήτων και τη μείωση των (μίκρο-)πλαστικών στη Μεσόγειο.