Endless EC: Από μια μέλισσα στη «Μελισσοκομία Ακριβείας»

Αυτό που ξεκίνησε ως εταιρική διάθεση έκτακτης προσφοράς, εξελίχθηκε σε ένα project που εισάγει την τεχνολογία και τα data στη μελισσοκομία της Βόρειας Εύβοιας.

Για πολλούς πλέον οι πυρκαγιές του 2021 που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Εύβοιας είναι ένα ακόμα γεγονός στη σκιά άλλων φυσικών καταστροφών που μεσολάβησαν στα τρία χρόνια μέχρι σήμερα.

Για την Endless EC, όμως, είναι η αφετηρία μιας διαδρομής σταθερής συμμετοχής στην προσπάθεια μιας περιοχής αρχικά να μην εγκαταλείψει και στη συνέχεια να παραμείνει, βοηθώντας στην ανάκαμψη του τόπου και της Φύσης.

Μια διαδρομή που ονομάστηκε «Beegin» και που μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής αποφάσισε να κάνει την… αρχή. Από τα βασικά. Τα πιο μικρά. Που μπορούν όμως να κάνουν τη μεγάλη διαφορά και, κυρίως, τη Φύση να ξανανθίσει.  Έτσι το Beegin εστίασε στους μελισσοκόμους τεσσάρων χωριών της Βόρειας Εύβοιας, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα σταθερό κανάλι στήριξης των αναγκών τους, προκειμένου αυτοί από την πλευρά τους να διατηρήσουν τα μελίσσια σε τόπο όπου πλέον χρειαζόταν χρόνο για τη χλωρίδα να επιστρέψει.

Σταθερός συνοδοιπόρος στο εγχείρημα το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας «ΔΗΩ», που γνωρίζει τις εξειδικευμένες ανάγκες των παραγωγών της περιοχής και μπορεί να κατευθύνει στοχευμένα και ουσιαστικά τους πόρους της δράσης σε είδη και εξοπλισμό που ανά περίπτωση οι μελισσοκόμοι χρειάζονται.

Μια διαδρομή που ξεκίνησε από τα απλά αλλά τόσο απαραίτητα. Την αγορά κυψελών προς αντικατάσταση αυτών που η πυρκαγιά κατέστρεψε και ενόψει του επερχόμενου Χειμώνα που απειλούσε όσα μελίσσια είχαν απομείνει. Για να ακολουθήσουν τροφές για τα μελίσσια, καύσιμα για τους μελισσοκόμους ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα μεταφοράς των μελισσών σε τόπους με τα κατάλληλα φυτά για την παραγωγή.

Σταδιακά το Beegin μεγάλωσε, άνοιξε στο κοινό, σε οποιονδήποτε ήθελε και θέλει ακόμα να προσφέρει σε ατομικό ή εταιρικό επίπεδο, συνεισφέροντας απευθείας το ποσό που επιθυμεί και μπορεί. Με την αντίληψη ότι οι καλύτερες διαδρομές προσφοράς γίνονται με παρέα, η Endless δημιούργησε το beegin.gr, όπου το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για την ενέργεια, να βλέπει testimonials από κάποιους παραγωγούς – αποδέκτες της βοήθειας της δράσης και, κυρίως, να μεταφέρεται στο paypal του «ΔΗΩ» για απευθείας προσφορά προς τους κατοίκους – μελισσοκόμους.

Τα βήματα διαδέχτηκαν το ένα το άλλο. Το Beegin έγινε pop up micro event σε εμπορικά κέντρα και φεστιβάλ, πήρε τη μορφή του παραμυθιού «Η Ανθία και οι μέλισσες του δάσους», μεταφέροντας στα μικρά παιδιά, εύληπτα και παραστατικά, την αξία του δάσους και την ευθύνη όλων μας για τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Προσαρμόσθηκε σε μορφή καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για τα νηπιαγωγεία, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν το στυλοβάτη του οικοσυστήματος, τη μέλισσα.  Έφτασε στα ράφια της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος ως limited edition προϊόν, ως Bee Love την πρώτη φορά, ως Bee Comfy τη δεύτερη, με μέρος των εσόδων να προωθούνται στη δράση.

Ο χρόνος πέρασε, τα μελίσσια έμειναν. Η Φύση άρχισε να κάνει εμφανή τη διάθεσή της να επιστρέψει στις καμένες πλαγιές. Στην προσπάθεια αυτή, τέλη Οκτωβρίου, οι μελισσοκόμοι απέκτησαν μέσω του Beegin ένα ξεχωριστό εργαλείο: 12 «έξυπνες ζυγαριές» που εξοπλίζουν τους μελισσοκόμους με data από τα μελίσσια τους αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής που αυτά είναι τοποθετημένα, προωθώντας ουσιαστικά τη «Μελισσοκομία Ακριβείας» ως αναπόσπαστο εργαλείο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στον τρίτο του χρόνο, το Beegin, που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια συνδρομής, εξελίχθηκε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, που ξεπερνά την απλή παροχή εξοπλισμού, παρέχοντας ταυτόχρονα στους μελισσοκόμους τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να εφαρμόζουν οικολογικές, αποδοτικές και σύγχρονες πρακτικές. Η Μελισσοκομία Ακριβείας δεν είναι απλώς μια μέθοδος παραγωγής, αλλά ένας βιώσιμος τρόπος ανάπτυξης, που επιτρέπει στους παραγωγούς να μειώνουν το κόστος, να διατηρούν την ποιότητα και να ενισχύουν την αειφορία της δραστηριότητάς τους, συμβάλλοντας στην αναγέννηση του φυσικού οικοσυστήματος της Βόρειας Εύβοιας.

Μέσω του Beegin, η εφαρμογή των αρχών της Μελισσοκομίας Ακριβείας φέρνει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για τους μελισσοκόμους:

  • Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα: Η τεχνολογία των ζυγαριών επιτρέπει τη μείωση των μετακινήσεων και των επιθεωρήσεων, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στηρίζοντας φιλικές προς τη φύση πρακτικές.
  • Οικονομική Αποδοτικότητα: Οι ζυγαριές διευκολύνουν την ακριβή παρακολούθηση της παραγωγής, προσφέροντας δυνατότητα μείωσης του κόστους και βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Διατήρηση Βιοποικιλότητας: Μέσω της επικονίασης, οι μέλισσες συμβάλλουν στην αναγέννηση των φυτικών ειδών της περιοχής, διατηρώντας την τοπική χλωρίδα και την ισορροπία του οικοσυστήματος.
  • Ενίσχυση Τοπικής Οικονομίας και Κοινωνικής Δομής: Με τη δέσμευσή τους σε βιώσιμες πρακτικές, οι μελισσοκόμοι ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες για ανάπτυξη και αναγέννηση στην περιοχή τους.

Με τις ζυγαριές αυτές στον τρίτο του χρόνο το Beegin κάνει μια νέα αρχή. Αυτήν τη φορά μαζί με τους μελισσοκόμους της περιοχής αποκτώντας μια τεχνολογία αιχμής που θα μπορεί να μεταφέρει real time τα περιβαλλοντικά δεδομένα της Φύσης της Βόρειας Εύβοιας που ξανα-αρχίζει.