ΟΠΑΠ: Ημερίδα για τους προσυνεννοημένους αγώνες

Η ΟΠΑΠ, έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που συνδέονται με το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων, διοργάνωσε την Τρίτη, 6 Μαΐου και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Institute of International and Strategic Relations – IRIS) την ημερίδα με θέμα “Εθνικά Δίκτυα για την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων”. Η ημερίδα οργανώθηκε στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση Λοταριών (European Lotteries).

Μέσω της διοργάνωσης ιδιωτικών ημερίδων σε 22 κράτη/μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κρατικών και αθλητικών φορέων αναφορικά με το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων, την ανίχνευση των καλύτερων πρακτικών όσον αφορά τη συντονισμένη καταπολέμηση του φαινομένου σε εθνικό επίπεδο, καθώς και την εύνοια του διαλόγου με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία κρατικών και αθλητικών φορέων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν πάνω από 35 μετέχοντες, που εκπροσώπησαν αθλητικούς και κρατικούς φορείς, την αστυνομία, την εισαγγελία και φυσικά την ΟΠΑΠ. Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, αναφερόμενος στη μακρά ιστορία του ΟΠΑΠ ως υποστηρικτή του ελληνικού αθλητισμού, και στην ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς για την καταπολέμηση του φαινομένου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, κα Κυριακή Γιαννακίδου και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, κος Καπράλος, που τόνισαν τη σπουδαιότητα της ημερίδας.

Οι διεθνείς ομιλητές μίλησαν για το πόσο εξαπλωμένο είναι το φαινόμενο, τονίζοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα πλέον διεισδύει στον αθλητισμό και βρίσκεται πίσω από το φαινόμενο. Όπως υπογράμμισαν, όλες οι χώρες και όλα τα αθλήματα μπορεί να πληγούν. Έδωσαν παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα προσεγγίζει τους αθλητές, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αθλητών, αναφέρθηκαν στους κινδύνους που θέτει το παράνομο στοίχημα, στην ανάγκη ύπαρξης σαφών ποινικών και πειθαρχικών ποινών και κυρίως στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η Αντεισαγγελέας Εφετών, Βιργινία Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε μία σύντομη ομιλία παρουσιάζοντας το συναφές νομικό πλαίσιο, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ, Κωνσταντίνος Μπακούρης, ο Υπεύθυνος Αθλητικής Ακεραιότητας της ΕΠΟ, Ιωάννης Ντζούφρας, καθώς και ο Διευθυντής του Συλλόγου Αμειβομένων Αθλητών Πετοσφαίρισης, Βασίλης Μινούδης πραγματοποίησαν σύντομες παρουσιάσεις συναφείς με τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αναπτύξει οι οργανισμοί τους.

Οι κύριοι Ιωάννης Ντζούφρας από την ΕΠΟ, Κωνσταντίνος Μπακούρης από τη Διεθνή Διαφάνεια-ΕΛΛΑΣ, Γεώργιος Χαλυβόπουλος από την Ελληνική Αστυνομία, Τρύφωνας Ζαχαρόπουλος, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Περτσουλάκης από την ΟΠΑΠ και Γεώργιος Μποροβίλος από τη Super League, συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.  Οι μετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων, καθώς και ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης των αθλητών. Προτάθηκαν, μάλιστα, συγκεκριμένες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι διεθνείς ομιλητές ενημέρωσαν ότι όπως σε όλες τις εθνικές ημερίδες, θα συνταχθεί μια αναφορά σχετικά με την ελληνική ημερίδα, η οποία θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναφορά θα περιλαμβάνει και τις προτάσεις των μετεχόντων στη στρογγυλή τράπεζα. Επίσης όλοι οι μετέχοντες στην ημερίδα θα προσκληθούν στην τελική ημερίδα του Ευρωπαϊκού προγράμματος, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες. Η ημερίδα έκλεισε με μια σύντομη ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, που δήλωσε ότι η ΟΠΑΠ πάντα θα στηρίζει τον καθαρό αθλητισμό και πρωτοβουλίες στο χώρο της αθλητικής ακεραιότητας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε στην Ελλάδα ένα τέτοιο γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να ενημερωθούν σχετικά με το φαινόμενο και να έρθουν σε διάλογο με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ