Οι κορυφαίες εταιρείες βάσει CR Index

Στην επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία, βραβεύτηκαν οι 14 εταιρείες που διακρίθηκαν το 2013 για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, βάσει του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index).

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, καθώς και εκπρόσωποι των media.

Η αξιολόγηση εταιρειών κατά τον CR Index – διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο του κορυφαίου βρετανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Business in the Community (BITC) για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρειών και οργανισμών στο κομμάτι της Εταιρικής Ευθύνης – πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ελλάδα για έκτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute).

Σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη, υπάρχουν πέντε επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Diamond, Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

•    στην κατηγορία DIAMOND: Αθηναϊκή Ζυθοποιία
•    στην κατηγορία PLATINUM: Diageo Hellas S.A. Εθνική Τράπεζα, OTE-COSMOTE, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola 3E
•    στην κατηγορία GOLD: ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Novartis, GENESIS Pharma, Mamidoil – Jetoil Α.Ε.
•    στην κατηγορία SILVER: ΔΕΠΑ, PepsiCo – Tasty, WIND

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης (Best Progress Award) για να τιμηθεί η εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Επίσης για πρώτη φορά στο θεσμό δόθηκε και το Best New Entry Award, το οποίο επιβράβευσε την καλύτερη νεοσυμμετέχουσα εταρεία:

•    Best progress PLATINUM Αward: DIAGEO Hellas S.A.
•    Best Progress GOLD Award: GENESIS Pharma
•    Best progress SILVER Award: ΔΕΠΑ
•    Best NEW ENTRY AWARD: WIND
•    Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.
•    Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: PepsiCo – Tasty
•    Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Mamidoil – Jetoil
•    Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: OTE – COSMOTE

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Λύδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Χριστόφορος Χατζόπουλος, Πρόεδρος Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), Μανώλης Παπαπολύζος, Πρόεδρος Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ).

Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης  πραγματοποίησε η Οντίν Λιναρδάτου, δημοσιογράφος της ΝΕΡΙΤ, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση και στο γεγονός ότι έχει κλονίσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη του κόσμου τόσο σε θεσμούς όσο και ως προς τις δράσεις και την προσφορά των επιχειρήσεων. Αυτή η κρίση όμως, δήλωσε η παρουσιάστρια, έκανε τις επιχειρήσεις  να αφουγκραστούν τους προβληματισμούς της αγοράς και της κοινωνίας και να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ασχοληθούν με τις ανάγκες των καταναλωτών τους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας τη σημασία της Εταιρικής Ευθύνης για τις σύγχρονες επιχειρήσεις: «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, η ενσωμάτωση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης στις καθημερινές πρακτικές των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Γι’ αυτό και το CR Index καθίσταται τη σημερινή εποχή κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα, καθώς αποτελεί τον μοναδικό δείκτη, αλλά και το πιο ανεπτυγμένο εργαλείο μέτρησης Εταιρικής Ευθύνης στην Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας τόνισε ότι: “Στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ελλάδα αν 10% περισσότερες  εταιρείες εφάρμοζαν κάθε χρόνο στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα είχε μεγάλα οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών που συμμετέχουν στο CR Index ήδη εκπροσωπεί το 8% περίπου του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα παρατηρείται διαχρονική άνοδος του μέσου όρου βαθμολογίας και των επιδόσεων τους’’.

Επιπλέον ο κ. Αυλώνας παρουσίασε τη μεθοδολογία της αξιολόγησης που πραγματοποιείται βάσει των κριτηρίων του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, καθώς και τα συγκριτικά αποτελέσματα των έξι τελευταίων χρόνων παρουσίας του CR Index στην Ελλάδα. Επιπλέον ο κ. Αυλώνας παρουσίασε  το νέo εργαλείο που δημιούργησε το Ινστιτούτο, το CRI pass, ένα εργαλείο ειδικά σχεδιασμένο για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Μ.Μ.Ε) και πολυεθνικές που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το οποίο θα αποτελέσει τον προθάλαμο για τις εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον Εθνικό Δείκτη CR Index.

Στη συνέχεια  ο κ. Γιάννης Φρέρης, μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης παρουσίασε το «Forum Υπεύθυνων Πολιτών»: «Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που επιζητά να αναδείξει, όχι τις επιδόσεις «εταιρικών πολιτών» αλλά, τις επιδόσεις πραγματικών πολιτών που εργάζονται σε εταιρείες ή συνεργάζονται με αυτές, αριστεύοντας στην έμπρακτη υπευθυνότητα είτε αυτή είναι εταιρική είτε όχι. Επιδίωξή μας είναι να επιβραβεύσουμε την υπευθυνότητα του ατόμου στην υπηρεσία ενός ή περισσότερων συνόλων, όπως είναι η εταιρεία και η κοινωνία».

Η κ. Μαρία Λαζαρίμου, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, με αφορμή την προβολή βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις ΕΚΕ δήλωσε: «Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης αποτελεί τον πιο σημαντικό θεσμό σε επίπεδο αξιολόγησης των επιδόσεων των εταιρειών σε θέματα Εταιρικής Ευθύνης. Είναι σημαντικό οι υπεύθυνες πρακτικές να αποτελούν προτεραιότητα των εταιρειών σε επίπεδο διοίκησης και λειτουργίας. Το Ινστιτούτο δεν θεωρείται μόνο έναν θεσμός με μεγάλη σημασία για τις εταιρείες, αλλά αναπόσπαστο  κομμάτι της φιλοσοφίας τους».

Χορηγοί επικοινωνίας της τελετής βράβευσης CR INDEX 2013 ήταν η εφημερίδα Καθημερινή, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και ο Εκδοτικός Οργανισμός Direction, ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν το PRC Group/The Management House, το  Centre for Sustainability & Excellence, η Advocate/Burson-Marsteller και το  ICAP Group.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here