Προσφορά Novartis και QualityNet για τον Διαβήτη

Το QualityNet Foundation, το Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών, με την υποστήριξη της Novartis Hellas, στο πλαίσιο της Εθνικής Εμβέλειας Προγράμματος για την προώθηση της Κοινωνικής Υπευθυνότητας στον άξονα Υγεία, υλοποιούν την πρωτοβουλία «Προσέχω το διαβήτη μου», με αποδέκτες 5.000 ανασφάλιστους ασθενείς.

Το πρόγραμμα «Προσέχω το Διαβήτη μου», το οποίο τελεί υπό τις αιγίδες της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο του 2014. Στοχεύει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση πιθανών επιπλοκών σε ανασφάλιστους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Γι’ αυτό το λόγο προσφέρονται 5.000 δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις πλήρους αιματολογικού ελέγχου.

Σημαντικοί συνεργάτες για την υλοποίηση του προγράμματος είναι επιλεγμένα κοινωνικά ιατρεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπου οι ασθενείς θα ενημερώνονται σχετικά και θα λαμβάνουν τις εξετάσεις τους από τους αρμόδιους γιατρούς, καθώς και η Βιοατρική, στις μονάδες της οποίας θα πραγματοποιούνται οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα κίνητρα που οδήγησαν στην ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας παραθέτει η Αντιπρόεδρος του QualityNet Foundation, κα Χρυσούλα Εξάρχου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. «Στο QualityNet Foundation καταγράφουμε τις κοινωνικές ανάγκες και σχεδιάζουμε κοινωνικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τους συνανθρώπους μας. Στη συνέχεια προσκαλούμε και αξιοποιούμε την υπεύθυνη ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιστημονική κοινότητα να συμμετάσχει στις δράσεις μας, με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Διαπιστώσαμε την ανάγκη σημαντικού αριθμού ανασφάλιστων ασθενών για πρόσβαση σε εξετάσεις, η οποία συνεχώς διογκώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και σχεδιάσαμε μία δράση σε συνεργασία με τη Novartis Hellas, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς, η οποία αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς συνανθρώπους μας».

Στη στρατηγική επιλογή της Novartis Hellas να υποστηρίξει το πρόγραμμα αναφέρεται η Επικεφαλής της Εταιρικής & Εσωτερικής Επικοινωνίας & της Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας, κα Σίσσυ Ηλιοπούλου: «Στη Novartis Hellas, επενδύουμε στον τομέα της Κοινωνικής Υπευθυνότητας, στοχεύοντας, μέσα από τις δράσεις μας, στη δημιουργία αξίας για την Κοινωνία. Ειδικότερα στις μέρες μας, όπου οι ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους ανασφάλιστους ασθενείς στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση  με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς και στην ποιότητα ζωής του, ο αριθμός των οποίων ολοένα και αυξάνεται, αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε ενεργά και ουσιαστικά το πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου». Στεκόμαστε στο πλευρό των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να μην αμελούν τη υγεία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της υγείας τους, μέσα από μια διαδικασία με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, Δρ. Θεοφάνης Αποστόλου, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης για την εμφάνιση της νόσου του Σακχαρώδη Διαβήτη Τυπου 2. «Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η πρόληψη της εμφάνισης της νόσου. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή της εταιρείας Novartis θα βοηθήσουν στην ανίχνευση ασθενών που ενδεχομένως έχουν ή θα αναπτύξουν νεφροπάθεια του Διαβήτη και θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει τις επιπλοκές του. Επιπρόσθετα θα βοηθήσουν τους ανασφάλιστους που έχουν αυξηθεί μετά από την τελευταία οικονομική κρίση της πατρίδας μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, Γιώργος Μαστοράκος αναφέρθηκε στη στήριξη του προγράμματος. «Ο λόγος που δώσαμε την αιγίδα μας στο πρόγραμμα «Προσέχω το Διαβήτη μου» είναι γιατί πρόκειται για μία κοινωνική δράση για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που αποτελεί μια επιδημία για το δυτικό κόσμο. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν  αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει είναι συλλογική».