Νέα ενεργειακή λύση από OneShore και SMA Solar

Η εταιρεία OneShore Energy GmbH με έδρα το Βερολίνο έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει ριζικά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα Eλληνικά νησιά. Για να το επιτύχει αυτό, συνεργάζεται με την SMA Solar Technology AG, αξιοποιώντας το βραβευμένο με το Ιntersolar Award 2014, SMA Fuel Save Controller, το οποίο επιτρέπει την έξυπνη ενσωμάτωση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των γεννητριών ντίζελ.

Η παραγωγή ενέργειας στα Ελληνικά νησιά, όπως και σε όλα τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο νησιά παγκοσμίως, πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά μέσω γεννητριών ντίζελ. Για την μεταφορά των καυσίμων απαιτούνται δεξαμενόπλοια, τα οποία προμηθεύουν τα νησιά με καύσιμα αρκετές φορές το μήνα, με αυξημένο κόστος που επιβαρύνει το Ελληνικό κράτος και κατά επέκταση τον Ελληνικό λαό, με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

«Ήρθε η στιγμή, να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα Ελληνικά νησιά, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής ενέργειας», αναφέρει ο Philipp Kunze, Γενικός Διευθυντής της OneShore Energy. «Η Ελλάδα, ήδη από σήμερα  κατέχει πρωτοπόρο ρόλο στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης πρότυπης παραγωγής ενέργειας σε νησιωτικά συστήματα».

«Μαζί με την OneShore παραδίδουμε την τεχνολογία για μια λύση παραγωγής οικονομικής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Η εγκατάσταση μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά έως και 40% και εξασφαλίζει τη σταθερότητα της παραγωγής και προμήθειας ενέργειας κατά 100%», εξηγεί ο Dr. Volker Wachenfeld, Senior Vice President Hybrid and Storage στην SMA.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι εταίροι σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα «SmartRUE» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας εγκαινίασαν, ως ένα πρώτο βήμα, μια εκπαιδευτική εγκατάσταση στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα. Το υβριδικό αυτό σύστημα θα προμηθεύει με ενέργεια, από σήμερα, την καρδιά του Αττικού Πάρκου, την καφετέρια, το κτηνιατρείο και το εκπαιδευτικό κέντρο, όπως και άλλα κτίρια του Πάρκου.

«Με το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα έχουμε δημιουργήσει ένα εικονικό νησί και με τη χρήση των καταμετρημένων δεδομένων των Ελληνικών νησιών μπορούμε να προσομοιώσουμε ένα υβριδικό ενεργειακό σύστημα», εξηγεί ο καθηγητής και υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας «SmartRUE» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Χατζηαργυρίου. «Το Αττικό Πάρκο είναι η ιδανική τοποθεσία για την εκπαίδευση συνεργατών του διαχειριστή ενέργειας καθώς και φοιτητών». Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι εύκολα προσβάσιμο από το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Λαυρίου, σημείο αναχώρησης για τις Κυκλάδες.

Η πρότυπη ενεργειακή λύση πέρα από οικολογικό χαρακτήρα, ενισχύει τη διάθεση για αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Συστήματα σαν και αυτό μπορούν να παράγουν ενέργεια όχι μόνο σε νησιά, αλλά και σε απομονωμένες περιοχές όπως είναι μεγάλα αγροκτήματα ή και ξενοδοχεία σε αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι προκύπτει παγκοσμίως μεγάλο δυναμικό αγοράς για τέτοιες εφαρμογές και μια ευκαιρία εξαγωγής της ελληνικής τεχνογνωσίας.

Το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «dena – Λύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», το οποίο ιδρύθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Ενέργειας ΕΠΕ (dena) και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi)  στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Εξαγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.