Ι.Ο.ΑΣ.: Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Το Σάββατο βράδυ, 18 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργάνωσε για 8η χρονιά την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», έχοντας μεγάλη απήχηση στο κοινό. Η δράση αυτή διενεργήθηκε ταυτόχρονα σε 28 χώρες της Ευρώπης παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 32 χώρους διασκέδασης σε 21 πόλεις της Ελλάδας και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Στην Ελλάδα, περίπου 500 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. και στις 21 πόλεις κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους να οδηγούν,  παροτρύνοντάς τους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας τους».

Περίπου 2.525 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 56% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ. Από αυτούς το 76% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές)  που ορίζει ο ΚΟΚ, δηλαδή  1 στους 4 (Μ.Ο.) οδηγούς που μετρήθηκαν ήταν πάνω από το όριο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην εν λόγω δράση ήταν και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Παπαδόπουλος, που επισκέφθηκε την Κοζάνη και συμμετείχε εθελοντικά σε αλκοτέστ κατά τη βραδινή του έξοδο, στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια του Ι.Ο.ΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκε πως οι πολίτες, ιδιαίτερα στα κέντρα μεγάλων πόλεων, αλλάζουν τις συνήθειές τους όσον αφορά στη διασκέδασή τους και αρχίζουν να υιοθετούν υγιείς συμπεριφορές, με το να επιλέγουν να μην παίρνουν το όχημά τους στην έξοδό τους για διασκέδαση και να βρίσκουν άλλους τρόπους μετακίνησής τους.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ε.Ε. για το έτος 2013, από το συνολικό αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη, το 24,9% οφείλονταν στη μέθη ενώ τα τροχαία στο σύνολο τους, σύμφωνα με το World Health Organization (WHO), αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5 – 14 και τρίτη για ηλικίες 30 – 44 ετών.

Η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα και υποστηρίχτηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π). Το Ι.Ο.ΑΣ. ευχαριστεί τις εταιρείες General Mills και ΕΛΑΪΣ-Unilever που προσέφεραν τα αναμνηστικά δώρα, το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ψυχικού που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη και τα καταστήματα Unity by Haris Ragavis που προσέφεραν τα μπλουζάκια των εθελοντών.

Επιπλέον, καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν η βοήθεια και ο ζήλος των εθελοντών & συντονιστών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here