ΕΕΑΑ: Έρευνα για την Ανακύκλωση Συσκευών

H Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ανέθεσε στην ALCO τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας πανελλήνιας εμβέλειας σχετικά με την Ανακύκλωση Συσκευασιών. Η Έρευνα διενεργήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, σε δείγμα 1000 πολιτών, ηλικίας 25-65 ετών, που κατοικούν σε περιοχές όπου λειτουργεί το Σύστημα του Μπλε Κάδου (στο 87% του πληθυσμού).

Τα ευρήματα της Έρευνας ήταν ενθαρρυντικά τόσο για την προοπτική της ανακύκλωσης συσκευασιών, όσο και για τη λειτουργία του Συστήματος του Μπλε Κάδου στη χώρα μας.

Όπως αποτυπώθηκε στην Έρευνα:

–    το 96% των πολιτών πιστεύει ότι η ανακύκλωση είναι σημαντική
–    το 73% των πολιτών υποστηρίζει ότι η ανακύκλωση είναι σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητά τους
–    το 94% δηλώνει πως η Ανακύκλωση Συσκευασιών ταυτίζεται με τους Μπλε Κάδους.

Στην ερώτηση για το αν ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στον μπλε κάδο, οι πολίτες απάντησαν θετικά σε ποσοστό 88%, με τις γυναίκες να ξεπερνούν το 91%. Μάλιστα, ανάμεσα στους πολίτες που ανακυκλώνουν, το 95% δήλωσε ότι επισκέπτεται τον Μπλε Κάδο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχοντας εξαιρετικά καλή γνώση για το τι ανακυκλώνεται και με ποιον τρόπο.

Παράλληλα το 76% δηλώνει ότι εκτιμά πως υπάρχει Μπλε Κάδος σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από το σπίτι του.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και όσοι δεν ανακυκλώνουν συσκευασίες, δηλαδή μόνο το 12% του δείγματος, επικαλούνται στην πλειοψηφία τους (61%) χρηστικούς ή πρακτικούς λόγους, χωρίς ωστόσο να αμφισβητούν τη διαδικασία λειτουργίας της Ανακύκλωσης Συσκευασιών, με το 60% από αυτούς δηλώνει έτοιμο να αρχίσει να το κάνει, αν αντιμετωπιστούν ορισμένα πρακτικά ζητήματα. Ως κυριότερο ανάμεσά τους καταγράφεται η εγγύτητα του μπλε κάδου στην κατοικία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συμμετέχοντες στην ανακύκλωση επισημαίνουν ως βασικά προβλήματα την τοποθέτηση κοινών σκουπιδιών στους Μπλε Κάδους και την αφαίρεση υλικών από τους Μπλε Κάδους από γυρολόγους.

Από τη συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας προκύπτει ότι η ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα αποτελεί καθημερινή πρακτική των πολιτών και ότι στη συνείδηση των πολιτών η Ανακύκλωση είναι ταυτισμένη με το Σύστημα του Μπλε Κάδου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΑΑ, Γιάννης Ραζής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στην Ελλάδα και την επίτευξη των Εθνικών μας Στόχων, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του Συστήματος του Μπλε Κάδου στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η θετική ανταπόκριση των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση και τον Μπλε Κάδο, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ανακύκλωση συσκευασιών στον Μπλε Κάδο είναι μια απλή, αλλά ταυτόχρονα σημαντική διαδικασία που έχει γίνει ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έχει γίνει τρόπος ζωής.

Τα αποτελέσματα της  έρευνας  μας γεμίζουν μεν αισιοδοξία, αλλά και μας δημιουργούν επιπλέον ευθύνη για τη συνέχεια. Είναι χρήσιμη η καταγραφή προβλημάτων που επισημαίνουν οι πολίτες για τα οποία η ΕΕΑΑ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΤΑ, πολιτεία) θα αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες.

Παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η ΕΕΑΑ δεσμεύεται να συνεχίσει δυναμικά τόσο με την ενίσχυση του δικτύου του Μπλε Κάδου όσο και με την ανάπτυξη νέων μηχανισμών αναβάθμισης της ανακύκλωσης (π.χ ανάπτυξη μπλε κώδωνα για τη χωριστή συλλογή γυαλιού, εντατικοποίηση & εμπλουτισμός περιεχομένου και μορφών δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με ΟΤΑ κλπ), προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ