Εγκαίνια του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας εγκαινιάστηκε την Τρίτη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow κ. Στέλιο Ζαββό,  μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, την Ingrid Schulerud, Πρέσβειρα του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και Εκπρόσωπο των ΕΕΑ Norway Grants, και τον κ. Jordi Vaquer, Διευθυντή του Open Society Foundations για την Ευρώπη.

Πρωταρχικός στόχος του SolidarityNow, μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι να υποστηρίξει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη λόγω της κρίσης, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να έχουν ένα ευρύ και θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και την ελληνική κοινωνία. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας αποτελεί μια πρωτοβουλία του δικτύου Open Society Foundations και του SolidarityNow πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη που προέρχεται από τις χώρες της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν, λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης, το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας προσφέρει έναν ανοιχτό χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το Κέντρο εστιάζει στις  ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται, και υποστηρίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εθνικής καταγωγής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται  με τέσσερις ΜΚΟ: PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Μαζί για το Παιδί και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρέχοντας βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πολιτών που περιλαμβάνουν παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, αρρώστους, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Οι χώροι του Κέντρου έχουν πλήρως ανακαινιστεί και αποκατασταθεί με δωρεά του Open Society Foundations.

Παράλληλα με τα Κέντρα Αλληλεγγύης, το SolidarityNow επιχορηγεί οργανώσεις και προγράμματα, τα οποία κινούνται κυρίως στους άξονες των υπηρεσιών άμεσης ανακούφισης ευάλωτων πληθυσμών, της ενίσχυσης της απασχολισημότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Το SolidarityNow βρίσκεται σε τακτική επαφή και διαβούλευση με ΜΚΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακά τμήματα, άτυπα δίκτυα, ιδιώτες και διεθνείς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, πρεσβείες κλπ.). Το SolidarityNow  χρηματοδοτεί προγράμματα περίπου 50 μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην Ελλάδα.