Απονεμήθηκαν τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015, που διοργάνωσε για ενδέκατη συνεχή χρονιά το ECOCITY.
Στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στην Αθήνα, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε την εκτίμησή του για τον θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, σε μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στο έργο για την προστασία του Περιβάλλοντος και την οποία παρακολούθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη των παραγωγικών φορέων της χώρας, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και μέλη του ECOCITY.

Συνολικά απονεμήθηκαν 23 βραβεία και ένας έπαινος, που συνοδεύθηκαν από το φετινό αγαλματίδιο «Σπόρος», που συμβολίζει την αναγέννηση και την ελπίδα που φέρνει η νέα γενιά, ενώ τονίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη καλλιέργεια.

Οι φετινοί βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης είναι:

OIKOΠOΛIΣ 2015- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ
ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη για το συνολικό της έργο.

OIKOΠOΛIΣ 2015 – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Αγγελική Μπίρμπα, για την εργασία: «Ανάπτυξη μη θερμικών τεχνολογιών για την απολύμανση τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση», Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιατρική Σχολή.
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, Κ.Ι. Μουτζούρης, Καθηγητής ΕΜΠ, για το έργο «Σχηματισμός Κυματοθραύστη με αναβαθμό».
ΜΕΛΕΤΗΣ ή ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης για το συνολικό του έργο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Φυσικής – Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας.

OIKOΠOΛIΣ 2015 – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (προπτυχιακή): Κλεοπάτρα Τζίμα, «Διαχείριση Κινδύνου Πλημμύρας με Σκοπό την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Μέσω Υδραυλικών Μεθόδων και Τεχνολογιών GIS», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Επιβλέπουσα: καθηγήτρια Μαρία Π. Παπαδοπούλου.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (μεταπτυχιακή): Λαγιόπουλος Ιωάννης, «Εργαστηριακή μελέτη επεξεργασίας ρυπασμένου με εξασθενές χρώμιο νερού», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Επιβλέπων: Επίκουρος καθηγητής Δ. Δερματάς.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στεφανία Μπανάκα, «Πολυκριτηριακή αξιολόγηση εργαλείων πολιτικής προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Αποδοτικότητας στον κτηριακό τομέα στην Ελλάδα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών & Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Αλέξανδρος Φλάμος.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Αθηνά Τσολάκη, «Ανάλυση προτιμήσεων για τη χρήση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Επιβλέπων: Καθηγητής Γιώργος Γιάννης.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Ρεβέκκα Σολομώντος, «Κλιματική Αλλαγή και Περιφερειακές Στρατηγικές Προσαρμογής: Η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης. Επιβλέπουσα: Καθηγήτρια Θωίδου Δέσποινα.

OIKOΠOΛIΣ 2015 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΚΑΤΕΚ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Κατερίνης για το έργο «Θέρμανση από τον Ήλιο».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΤΕΜΕΣ ΑΕ – Φορέας Διαχείρισης Costa Navarino – Navarino Environmental Observatory (NEO) για το έργο Μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για την εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχειακές μονάδες μελών και μη.

OIKOΠOΛIΣ 2015 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Δήμος Πέλλας για το έργο «Αλλάζω εγώ-αλλάζει ο τόπος μου».
ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ: Δήμος Ορεστιάδας για την ανάπλαση της πλατείας και του εμπορικού κέντρου της πόλης.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Αχαρνών, για το Επιδαπέδιο παιχνίδι “Οι πλανητοφύλακες”.

OIKOΠOΛIΣ 2015 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΜΕ
ΕΙΔΙΚΟΥ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Natura NRG, εφημερίδα free press.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος http://www.ecozen.gr
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Εκπομπή «Νόστιμη Γη», του δημοσιογράφου Βασίλη Καλλίδη στον Alpha.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Σιαμέλης Κώστας για το συνολικό του έργο.

OIKOΠOΛIΣ 2015 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: MEGA DISPOSALS για το πρόγραμμα «Διαχείρηση στερεών αποβλήτων -Διαχωρισμός στερεών Αποβλήτων από απορροές μηχανών».
ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΒΑΤ ( British American Tobacco) για τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό του ετήσιου προγράμματος «ΩΠΑ! ΓΟΠΑ».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: SUNLIGHT Recycling ΑΕ για την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου της Ευρώπης, στην Κομοτηνή.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ για το πρόγραμμα μείωσης τηε κατανάλωσης νερού «Κάθε σταγόνα μετράει».

Έπαινος: Μαθητές της Α’ Λυκείου του Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης, για το έργο Junior energy inspectors in action Ενεργειακοί επιθεωρητές Junior σε δράση.

Τους βραβευμένους και τα έργα τους παρουσίασε για ακόμη μια χρονιά η Κατερίνα Λάσπα ενώ την τελετή πλαισίωσε μουσικά η Καλλιτεχνική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πολύμνια» με δύο μαγικές φωνές (soprano, mezzosoprano) και συνοδεία πιάνου. Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό τον συντονισμό και την επιμέλεια του έμπειρου σκηνοθέτη Νίκου Κροντηρά.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι ΕΡΤ, οι Εφημερίδες Χρηματιστήριο και Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά Auto Τρίτη και Re:CSR, καθώς και οι δικτυακοί τόποι Prasinizo.gr, Oloi gia Olous, NewsBomb, ΣοφοκλέουςIn. Αρωγοί ήταν οι εταιρίες Τιτάν και Action Global Communications.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here