Η UNICEF για τη βία στην Υεμένη

Σύμφωνα με την δήλωση του εκπροσώπου της UNICEF στην Υεμένη τουλάχιστον 279 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 402 έχουν τραυματιστεί μετά την κλιμάκωση της βίας, η οποία ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου 2015, σε σύγκριση με 74 και 244, αντίστοιχα, που είχαν αναφερθεί για ολόκληρο το περασμένο έτος. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.

«Ο αριθμός των παιδιών στην Υεμένη που έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 εβδομάδων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από όλους τους θανάτους παιδιών που έχουν επιβεβαιωθεί το 2014»

Η στρατολόγηση και χρήση παιδιών έχει επίσης αυξηθεί κάθετα. Τα παιδιά στην Υεμένη χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες, επανδρώνουν σημεία ελέγχου ή μεταφέρουν όπλα. Το 2014, 156 παιδιά έχει επιβεβαιωθεί ότι είχαν στρατολογηθεί και χρησιμοποιηθεί σε ένοπλες ομάδες, ενώ το 2015 ο αριθμός έχει ήδη διπλασιαστεί στα 318.
Παιδιά συνεχίζουν να σκοτώνονται, να ακρωτηριάζονται ή να στρατολογούνται για να πολεμήσουν. Θα πρέπει να μορφώνονται με ασφάλεια στο σχολείο και όχι να προσπαθούν να αποφύγουν τις σφαίρες στην πρώτη γραμμή. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της Υεμένης και θα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή και να είναι μακριά από κινδύνους.

«Η UNICEF χαιρετίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της ανθρωπιστικής παύσης κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, ώστε να επιτραπεί να φθάσει σε όλους τους πολίτες της Υεμένης που την έχουν ανάγκη, κρίσιμη βοήθεια και να τους προσφέρει μια ανάπαυλα.

Η βία στην Υεμένη δεν έχει μόνο καταστρέψει τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών, αλλά δημιουργεί τρομακτικές, μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον τους. Η UNICEF τονίζει εκ νέου την επείγουσα ανάγκη για όλες τις πλευρές της σύγκρουσης, και εκείνους που έχουν επιρροή πάνω τους, να τερματιστεί αυτή η βία μια για πάντα», δήλωσε ο Julien Harneis, εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here