Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μαρινόπουλος

Η Μαρινόπουλος Α.Ε. προχώρησε στην έκδοση του 5ου Απολογισμού Βιώσιμης και Υπεύθυνης Ανάπτυξης που αφορά στο 2014. Η εταιρεία είναι η μοναδική στο χώρο του λιανεμπορίου, στην Ελλάδα, η οποία εκδίδει ολοκληρωμένο Απολογισμό, με βάση τις διεθνείς οδηγίες G4 του Global Reporting Initiative.

Ο Απολογισμός διατηρεί το επίπεδο συμφωνίας «Core» ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες G4 (έκδοση 2013) του Global Reporting Ιnitiative (κάνοντας αναφορά σε 74 δείκτες GRI), και παράλληλα επεκτείνει για λόγους διαφάνειας την αναφορά σε συνολικά 240 ποσοτικούς δείκτες αποτελεσμάτων (60 περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά). Για λόγους πρακτικής δέσμευσης περιλαμβάνει 24 ποσοτικούς στόχους για το 2015, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα κυριότερα αποτελέσματα της παρουσίας της Μαρινόπουλος Α.Ε. στις χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται (Αλβανία, Κύπρο και ΠΓΔΜ), με ενδεικτικές αναφορές στις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία.

Μετουσιώνοντας σε πράξη τη δέσμευση της Μαρινόπουλος Α.Ε. για διαφάνεια και δικαιοσύνη, ο Απολογισμός Βιώσιμης και Υπεύθυνης Ανάπτυξης αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Κοινωνικούς Εταίρους, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις για την αξιολόγηση της επίδοσης της εταιρείας τόσο εσωτερικά, όσο και από τους ίδιους τους Κοινωνικούς Εταίρους.

SUSTAINABILITY-REPORT

Αναλυτικότερα, τα σημαντικότερα αποτελέσματα της εταιρείας:

·      Με 11.993 εργαζομένους (38 διαφορετικών εθνικοτήτων), παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες εργοδότες στην Ελλάδα.

·      Δημιούργησε πάνω από 2.500 έμμεσες θέσεις εργασίας στους franchisees της.

·      Αύξησε κατά 27,3%, τις οικογένειες που επωφελούνται απο τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, σε συνολικά 1.791 οικογένειες. Αύξησε, παράλληλα, κατά 27,3% την αξία των προϊόντων που διανεμήθηκαν από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία το 2014.

·      Έχει εγγράψει πάνω από 500.000 άτομα στο εκπτωτικό πρόγραμμα για κοινωνικά ασθενέστερους.

·      Μείωσε περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με συνολικές επενδύσεις ύψους  5 εκατ. ευρώ.

·      Μείωσε τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,4%,  την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4,8%, τη χρήση χαρτιού για εμπορικούς σκοπούς κατά 11%, τη χρήση νερού κατά 2%, τη συνολική ποσότητα ψυκτικών υλικών που χρησιμοποιεί κατά 4% και τη δυνητική επίδραση των ψυκτικών υλικών που χρησιμοποιεί κατά 30,2%.

·      Μείωσε κατά 1,3% τη διάθεση πλαστικών σακουλών, ενώ αύξησε κατά 22,6% τη διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών.

·      Το ποσοστό των προμηθειών τροφίμων που πραγματοποίησε από εγχώριους προμηθευτές (συμπεριλαμβανομένων και εισαγωγών από τοπικούς προμηθευτές) έφτασε το 87,5% των συνολικών αγορών.

·      Αύξησε τον αριθμό διαθέσιμων βιολογικών προϊόντων στα καταστήματά της κατά 10,5%. Παράλληλα, σε κάθε χίλια προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματά της, σχεδόν τα 4 είναι βιολογικά.

·      Διατήρησε το ποσοστό προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας Carrefour σε επίπεδο πάνω από 26% των συνολικών πωλήσεων.

·      Βελτίωσε το δείκτη απουσίας λόγω ατυχημάτων κατά 80% σε σχέση με το 2013.

·      Εκπαίδευσε, τουλάχιστον μία φορά, πάνω από το 25% των εργαζομένων της μέσα στο 2014.

·      Διατήρησε το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις πάνω από 40%.

·      Το 100% των προμηθευτών προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας Carrefour υπέγραψαν ότι τηρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού REACH.

Αναφερόμενος στον 5ο Απολογισμό Βιώσιμης και Υπεύθυνης Ανάπτυξης της Μαρινόπουλος Α.Ε., ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Γεώργιος Βογιατζάκης, επεσήμανε: «H Μαρινόπουλος Α.Ε., με άξονα το σεβασμό προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον, σε συνεργασία με τους προμηθευτές της από κάθε γωνιά της Ελλάδας, επένδυσε σε καινοτόμες ιδέες, σε νέες τεχνολογίες και στην ορθολογική οργάνωση των δικτύων της, επιτυγχάνοντας να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της και να σταθεί υπεύθυνα δίπλα στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Για όλους εμάς στη Μαρινόπουλος Α.Ε., η επιχειρηματική μας πορεία ήταν και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει να λειτουργούμε ως επαγγελματίες, σκεπτόμενοι παράλληλα και ως πολίτες. Για το λόγο αυτό, στοχεύουμε στη δημιουργία και διατήρηση αδιάρρηκτων σχέσεων εμπιστοσύνης με όλους όσοι επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τις δραστηριότητές μας.

Βασική μας επιδίωξη είναι να παραμένουμε πιστοί στις αρχές της βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης που έχουμε υιοθετήσει, να αξιολογούμε την απόδοσή μας σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες και να θέτουμε υψηλούς νέους στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Με διαφάνεια, υπευθυνότητα και ομαδική δουλειά, συμπορευόμαστε με την κοινωνία ώστε να βρισκόμαστε ουσιαστικά και με κάθε δυνατό τρόπο, δίπλα σε κάθε Έλληνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ