Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Δικοινοτικής Συνεργασίας 2015

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου απένειμε για 7η χρονιά τα Βραβεία Δικοινοτικής Συνεργασίας 2015 ενισχύοντας τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη  δικοινοτικών σχέσεων στο νησί. Στόχος του φιλανθρωπικού έργου του Σερ Στέλιου είναι η εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί.

Μιλώντας κατά την Τελετή Απονομής των Βραβείων που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο Δικοινοτικό Καφέ του Stelios Philanthropic Foundation στην Παλιά Λευκωσία, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δήλωσε: «Το έργο μας είναι φιλανθρωπικό και όχι πολιτικό. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος για να προσφέρω στο νησί, απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά μου. Και οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν στο νησί. Το έργο αυτό είναι ένας τρόπος για να αποπληρώσω το χρέος μου προς στην κοινωνία. Εργαζόμαστε τα τελευταία 7 χρόνια για τη διαρκή ειρήνη στην Κύπρο».

Ο Σερ Στέλιος βράβευσε συνολικά 31 δικοινοτικές ομάδες με το χρηματικό ποσό των 10.000 € σε κάθε ομάδα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι φέτος υποβλήθηκαν 4 φορές περισσότερες αιτήσεις από τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι ο νέος αριθμός ρεκόρ οφείλεται στο θετικό πολιτικό κλίμα, στην άριστη προβολή και δημοσιότητα του θεσμού, στη λειτουργία του πρώτου Δικοινοτικού Καφέ που βρίσκεται στη γωνία της Παλιάς Ηλεκτρικής & Επτανήσου 57 (το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και κατάφερε να φέρει πιο κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενισχύοντας το στοιχείο της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ τους) καθώς και στην επέκταση της δικοινοτικής συνεργασίας πέρα από τις επιχειρήσεις και σε άλλους τομείς όπως οι τέχνες, ο αθλητισμός, η λογοτεχνία και οι επιστήμες.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Σερ Στέλιος κάλεσε πέντε από τις 31 νικήτριες ομάδες, να μιλήσουν για τη δικοινοτική συνεργασία, να εξηγήσουν πότε και πώς συναντήθηκαν, αλλά και να περιγράψουν τα σχέδιά τους για το μέλλον.

  1. Βραβευθέντες για δεύτερη φορά: Ο Χάρης Γαλάζης και ο Emre Serdar οι οποίοι  βραβεύθηκαν ξανά το 2011 (υπέβαλαν εκ νέου αίτηση και στα φετινά βραβεία). Ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2008, το 2009 και το 2010 διεκδίκησαν το βραβείο αλλά δεν κέρδισαν. Φέτος είναι ανάμεσα στους νικητές και η συνεργασία τους αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο με έμφαση στην κατασκευή πορτών και παραθύρων αλουμινίου.
  2. Βραβευθέντες για δεύτερη φορά: Η Aydin Mehmet Ali υπέβαλε αίτηση με δύο διαφορετικούς συνεργάτες, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τη Νικολέττα Δημητρίου. Η Aydin ήταν ανάμεσα στους νικητές και το 2013, ενώ φέτος βραβεύτηκε για τη διπλή προσπάθεια δικοινοτικής συνεργασίας. Η Aydin Mehmet Ali και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου δημιούργησαν ένα ποδηλατικό όμιλο για άτομα με αναπηρικά προβλήματα ενώ μαζί με τη Νικολέττα Δημητρίου διοργανώνουν εργαστήρια για την προώθηση της Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας στην Κύπρο.
  3. Τέχνες: Ο Κώστας Καυκαρίδης και ο Yasar Ersoy έχουν την πιο μακροχρόνια σχέση από όλους τους υποψηφίους, καθώς γνωρίζονται από το 1987! Προβάλλουν θεατρικές παραστάσεις στο Σατιρικό Θέατρο και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
  4. Αθλητισμός: Η Τάνια Ματσούκα και η Nazo Canitez υπέβαλαν αίτηση για πρώτη φορά, μετά τη συνάντησή τους το 2009. Διοργανώνουν εκδηλώσεις αναρρίχησης και γιόγκα στην παραλία.
  5. Μουσική: Ο Λάρκος Λάρκου και η Hatidje Ardost υπέβαλαν την αίτησή τους ως «Κυπρογένεια» και πρόκειται για μια μουσική δικοινοτική ομάδα. Τραγουδούν Κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τραγούδια σε σύγχρονη εκτέλεση, καθώς και νέα τραγούδια που βασίζονται στην παράδοση. Ο Λάρκος συνθέτει, ενορχηστρώνει και τραγουδά, ενώ η Hatidje τραγουδάει στα ελληνικά, αλλά και στην τουρκοκυπριακή ιδιωματική γλώσσα. Παντρεύτηκαν δύο μήνες, αφότου συναντήθηκαν το 2014 και μαζί δημιουργούν υπέροχες μελωδίες.
  6. Νέα Κατηγορία Ζωής: Ο Μιχάλης Μιχαήλ και η Sukran Ozerdem είναι ένα ακόμα ζευγάρι που είναι εταίροι και στη ζωή. Συναντήθηκαν το 2004, όταν και οι δύο εργάζονταν στα Ηνωμένα Έθνη στο νησί. Παντρεύτηκαν στο δημαρχείο το 2013 και τώρα έχουν ένα γιο που ονομάζεται Denis, ο οποίος γεννήθηκε το 2014. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο  Denis, είναι το πρώτο δικοινοτικό μωρό που γεννήθηκε μετά το 1974.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος, θα αυξήσει το ποσό των χρηματικών βραβείων στις 500.000 € και το 2016 θα απονείμει 10.000 € σε 50 δικοινοτικές ομάδες. Οι συνολικές επιχορηγήσεις θα ανέλθουν με τη νέα χρονιά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στο δεύτερο Δικοινοτικό Καφέ, ο Σερ Στέλιος επεσήμανε ότι θα λειτουργήσει το 2016 στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας, στην οδό Ferah, απέναντι από την εκκλησία του Αποστόλου Λουκά, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες και ολοκληρωθούν οι επισκευές στο κτήριο. Στον ίδιο χώρο θα υλοποιηθεί και το Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς», για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη δικοινοτικών πρωτοβουλιών. Ο σημαντικός αριθμός αιτήσεων που δέχθηκε φέτος το Stelios Philanthropic Foundation αποτελεί απόδειξη της αληθινής επιθυμίας του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, να επανεδραιώσουν και να προωθήσουν περαιτέρω τους κοινωνικο-οικονομικούς δεσμούς και τη συνεργασία τους».

«Η παρουσία μου εδώ σήμερα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πραγματικά προσηλωμένη στην υποστήριξη τέτοιων δικοινοτικών πρωτοβουλιών που στηρίζουν τις προσπάθειες μας στο διαπραγματευτικό τραπέζι» και διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά δεν θα φεισθούν προσπαθειών για να παρέχουν κάθε βοήθεια στην προώθηση τέτοιων δικοινοτικών σκοπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here