«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 29 Ιουνίου 2012 και συνδιοργανώθηκε από τις μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στα Ηνωμένα Έθνη. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 20ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχε ως θέμα: «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εμπορίας Ατόμων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Ενώνουμε τις δυνάμεις μας».

Τη  συζήτηση συντόνισε η Janice Lyn Marshall, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνούς Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και συμμετείχαν:

– η  Κα Antoaneta Vassileva Γενική Γραμματέας της Βουλγαρικής Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ατόμων
– Ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Ειδικός Σύμβουλος του  Εθνικού Συντονιστικού Μηχανισμού για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της Εμπορίας Ατόμων  του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
– Ο κ. Ventzislav Kirkov, εκ μέρους του  Οργανισμού Οικογενειακού Προγραμματισμού και Σεξουαλικής Υγείας της Βουλγαρίας
– Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού”,  εκ μέρους του Νοτιο-Ανατολικού  Ευρωπαϊκού  Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά.

Κατά τη συζήτηση δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ιδεών αναφορικά με τους  βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης της Εμπορίας και Διακίνησης Ατόμων, μιας εγκληματικής πράξης από τις πλέον προσοδοφόρες και ταχέως αναπτυσσόμενης σε διεθνές επίπεδο, με ολέθριες συνέπειες για τα θύματα.

Ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις δράσεις, τις υποδομές και τους στόχους του οργανισμού, αντικείμενο του οποίου είναι και τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά καθώς και στη δημιουργία και το συντονισμό του «Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Κακοποιημένα Παιδιά», το οποίο παρέχει στους συνεργάτες τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες και να εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές.

Ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της Εμπορίας Ατόμων, στην  λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Μηχανισμού και τις δράσεις της Ελληνικής Πολιτείας στην αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας.

Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της περαιτέρω   δικτύωσης φορέων, της συνεργασίας Αρχών και Οργανώσεων, διακυβερνητικών και μη- Κυβερνητικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση  των Κρατών και των πολιτών καθώς και της ενίσχυσης των υφιστάμενων μεθόδων και μηχανισμών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και της σύστασης τέτοιων μηχανισμών, όπου δεν αυτοί δεν υπάρχουν.