Πράσινο φως για το ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε την Παρασκευή, με διευρυμένη πλειοψηφία, η ολοκληρωμένη πρόταση που προέκυψε μετά το σχέδιο που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή και τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για την εξυγίανση του Ασωπού, με στόχο τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, στο περιβάλλον, την υγεία, την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία.

Στην πρόταση, που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, αναλύονται οι στόχοι του σχεδίου, οι απαιτούμενοι πόροι, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο περιλαμβάνει:

*Την σύσταση του Ειδικού Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ)

*Την διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού σε επιλεγμένες περιοχές για την διερεύνηση-καταγραφή της ρύπανσης και την αντιμετώπισή της

*Την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος αντιμετώπισης της ρύπανσης από εξασθενές χρώμιο σε συγκεκριμένη περιοχή

*Την δημιουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος

*Την κατάρτιση πλήρους Βιομηχανικού και Περιβαλλοντικού Μητρώου

*Την μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού

*Την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης

*Την δημιουργία Κέντρου Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας στον Δήμο Τανάγρας

*Την σύσταση μόνιμης επιτροπής δημόσιας διαβούλευσης για τον Ασωπό

Με αφορμή την κατάθεση της πρότασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Σήμερα, μετά από δύο διαβουλεύσεις με ευρεία συμμετοχή των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, μετά από σκληρή δουλειά των υπηρεσιών μας και συνεχείς προσπάθειες των στελεχών της Περιφερειακής Αρχής, γίνεται ένα ακόμη μεγάλο βήμα, ίσως το πιο καθοριστικό, για τη συνολική αντιμετώπιση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος με εθνικές διαστάσεις. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε στον Ασωπό τη μορφή που του αξίζει και να τον μετατρέψουμε σε πηγή ζωής για τα παιδιά μας. Χαίρομαι, γιατί το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει δεν είναι προϊόν γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά σοβαρής, ώριμης και κοστολογημένης μελέτης. Μιας μελέτης που πάνω απ’ όλα βασίζεται στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής».