ΓΓΙΦ: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού

Συνάντηση πραγματοποίησε στις 19/1/2016, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα, με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κοΙούλιο Συναδινό, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων στον τομέα του αθλητισμού.

Κρούσματα έμφυλης ανισότητας εντοπίζονται σε όλο το εύρος της αθλητικής δραστηριότητας – επαγγελματικής και μη- χαρακτηριστικότερα των οποίων είναι η «ανδροκρατούμενη» διοίκηση, η σποραδική παρουσία γυναικών στους τομείς  της προπονητικής  και της διαιτησίας, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας τόνισε τις προηγούμενες παραμέτρους, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατοχύρωσης ενός ασφαλούς, δίχως διακρίσεις, αποκλεισμούς και σεξιστικές πτυχές περιβάλλοντος αθλητισμού, από το οποίο θα να αναδύονται ίσες ευκαιρίες ένταξης, ενασχόλησης και επαγγελματικής  απορρόφησης και για τις γυναίκες.

Επίσης, υπογράμμισε “την ανάγκη δημιουργίας μίας συνεκτικής δέσμης δράσεων, που θα αναδεικνύουν τον αθλητικό χώρο ως πεδίο ίσως ευκαιριών, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εξοβελισμού του κινδύνου παρενόχλησης των γυναικών, την ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή σε αθλήματα, τα οποία είθισται να θεωρούνται παραδοσιακά ως «αντρικά», την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα στην προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του ατόμου μέσω του αθλητισμού, την εξάλειψη κάθε υπόνοιας αποκλεισμού από τον χώρο του αθλητισμού λόγω φύλου, την προώθηση περισσότερων γυναικών σε θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ που καλύπτουν την αθλητική επικαιρότητα και την έμφαση στην προβολή της συμμετοχής των γυναικών σε αθλητικές δραστηριότητες – διοργανώσεις”.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Ισότητας ανέφερε ότι “η συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και τις υφιστάμενες Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας για την υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και η αξιοποίηση των γυναικών που τυγχάνουν αθλητικών διακρίσεων, θα λειτουργούσαν καταλυτικά δίχως αμφιβολία στην άμβλυνση των κρουσμάτων έμφυλης ανισότητας στον χώρο του αθλητισμού”.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναγκαιότητα συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε εμφατικά στο πρόγραμμα «Γυναίκα και Αθλητισμός», το οποίο είναι ενεργό  σε σεβαστό αριθμό Δήμων σε όλη την Επικράτεια, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ενδιαφέροντος και γνωρίζοντας τεράστια απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε και η πρόταση διερεύνησης για την ενεργοποίηση επιδοτούμενου προγράμματος άθλησης για τις γυναίκες κρατούμενες.

Επιπροσθέτως, η Γενική Γραμματέας Ισότητας, πρότεινε δράσεις που αφορούν αμιγώς την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της υπηρεσιακής δομής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εν λόγω δράσεις εστιάζουν στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ισόρροπη συμμετοχή  των φύλων στα όργανα Διοίκησης του Υπουργείου και στους Εποπτευόμενους Φορείς.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας Ισότητας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στα Δ.Σ. των Αθλητικών Ομοσπονδιών που διατηρούν τμήματα αθλημάτων ή κλάδων άθλησης με τη συμμετοχή και των δύο φύλων. Προσβλέποντας στην άρση των ανισοτήτων, κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού πρόταση τροπολογίας που εστιάζει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του ν.2725/1999 μέσω της θέσπισης ελάχιστης υποχρεωτικής ποσόστωσης που διασφαλίζει την εκπροσώπηση και των δύο φύλων στα Δ.Σ. που θα προκύπτουν από τις αρχαιρεσίες.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού δεσμεύτηκε για την εξέταση της ανωτέρω πρότασης τροπολογίας εν όψει του Σχεδίου Νόμου για τον Αθλητισμό, το οποίο τελεί υπό επεξεργασία την τρέχουσα χρονική περίοδο.  Με αφετηρία και αφορμή το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ακολούθησε ιδιαιτέρως εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, αναφέρθηκε ρητώς στον ανελλιπή έλεγχο που διενεργείται από το αρμόδιο Υπουργείο και αφορά στη σύνθεση των Δ.Σ. των Αθλητικών Ομοσπονδιών και στην υποχρέωσή τους για πιστή τήρηση της ελάχιστης υποχρεωτικής ποσόστωσης υπέρ του φύλου που υποεκπροσωπείται.

Έσπευσε δε να τονίσει τη βαρύτητα της πιστής εφαρμογής της ελάχιστης ποσόστωσης σε επίπεδο α/βάθμιων Σωματείων, ως πρωταρχικού θετικού βήματος για τη διασφάλιση της συνέχειας της ισόρροπης συμμετοχής των φύλων σε όλο το φάσμα της συνδικαλιστικής ιεραρχίας.

Ως αξιοσημείωτο κρίνεται και το επικείμενο Σχέδιο Αξιολόγησης των Αθλητικών Ομοσπονδιών, το οποίο τελεί υπό διαμόρφωση. Σύμφωνα με το εν λόγω Σχέδιο, το οποίο εμφορείται από την οπτική του φύλου, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες θα αξιολογούνται ετησίως βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και δεικτών, όπως το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο σύνολο των αγωνιστικών διαδικασιών και των κατηγοριών. Με ιδιαίτερη αυστηρότητα προβλέπεται η αξιολόγηση των Ομοσπονδιών αναφορικά και με την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στις διοικήσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, η μη τήρηση της ελάχιστης ποσόστωσης θα έχει ως συνέπεια τη μηδενική βαθμολογία, η συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό κυμαινόμενο μεταξύ 30 – 50 % θα λαμβάνει ικανοποιητική βαθμολογία, ενώ η ανώτατη βαθμολογία θα αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής των γυναικών άνω του 51 % !

Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα ιδιαιτέρως θετικό από πλευράς και των δυο Γενικών Γραμματέων, ενώ συμφωνήθηκε η από κοινού συνέχιση της συνεργασίας των δυο φορέων, με στόχο την επίτευξη του ευκταίου, που αφορά στην εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις του αθλητικής δραστηριότητας.