Το Μουντιάλ γίνεται αειφόρο

Η FIFA και η τοπική επιτροπή διοργάνωσης (Local Organising Committee-LOC) του Μουντιάλ του 2012 είχαν στις 19 Ιουνίου συνάντηση, στο πλαίσιο του παγκοσμίου Forum με εκπροσώπους της Βραζιλιάνικης κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες αναφορικά με την αειφόρο πλευρά του επικείμενου παγκοσμίου κυπέλλου το 2014.

Στρατηγική για αειφορία

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα για τον πλανήτη και μοιραία η επιρροή που έχει τόσο στα άτομα όσο και στις κοινωνίες είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η στρατηγική για την αειφορία που αναπτύχθηκε από τη FIFA και το LOC έχει ως στόχο όχι μόνο να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο αλλά στοχεύει και στη μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA. Η δημιουργία οικολογικών γηπέδων, η διαχείριση των αποβλήτων, η υποστήριξη της αειφόρου κοινότητας, η μείωση και η αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη των τοπικών οργανισμών προστασίας, είναι μόνο μερικά από τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Συνολικά ένα ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να επενδυθεί από την FIFA με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδιασμού. Όπως επίσης έγινε γνωστό και οι χορηγοί της διοργάνωσης πρόκειται να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στο αειφόρο κομμάτι της διοργάνωσης.
Η συγκεκριμένη στρατηγική φαίνεται πως πρόκειται να δομηθεί, τόσο στις πολλές και σημαντικές εμπειρίες που το αρμόδιο κλιμάκιο της FIFA έχει αποκομίσει από καμπάνιες και προγράμματα που διοργανώνει από το 2005, αλλά και στα διεθνή standards που επιβάλλει το ISO 26000, στα διεθνή πρότυπα του GRI αλλά και τις αναπτυξιακές ενέργειες που έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει στα πλαίσια της αειφορίας η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας το 2014, είναι η πρώτη τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση, που έχει σχεδιάσει και πρόκειται να υλοποιήσει μία τέτοιου μεγέθους αειφόρος, στρατηγική.

Οι δηλώσεις

Ο κ. Federico Addiechi, Head Corporate Social Responsibility, της FIFA δήλωσε σχετικά, «Ο απώτερος στόχος μας είναι να διοργανώσουμε ένα ξεχωριστό γεγονός το οποίο θα διαχειρίζεται όλους τους διαθέσιμους πόρους με σύνεση, επιτυγχάνοντας μία ισορροπία μεταξύ των οικονομικών πτυχών, της κοινωνικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε ενταχθεί στο +20 Ριο, επειδή θέλουμε να συμβάλουμε και να εξασφαλίσουμε πως και οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως είχε και η δική μας γενιά. Θέλουμε επίσης να εξασφαλιστεί ότι το 2014 FIFA World Cup, θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως ένα φανταστικό τουρνουά ποδοσφαίρου, αλλά και ως μία διοργάνωση με μεγάλη και ουσιαστική κοινωνική περιβαλλοντική συμβολή. Αυτό απαιτεί τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, από το φίλαθλο κοινό μέχρι τους κατασκευαστές των γηπέδων. Για εμάς όλοι είναι πολύτιμοι συμπαίκτες στην αειφόρο εντεκάδα μας. Πρέπει να σημειώσω επίσης πως τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και η Βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχουν διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων μας». Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και οι δηλώσεις, του παλαίμαχου άσσου της εθνικής Βραζιλίας Bebeto ο οποίος ως μέλος της διοργανώτριας επιτροπής, δήλωσε: «Το ποδόσφαιρο αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο πάθος των Βραζιλιάνων και τόσο η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου όσο και το ίδιο το ποδόσφαιρο μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων δεδομένων στη ζωή μας. Ξεκινώντας ο καθένας ατομικά από μικρές καθημερινές ενέργειες μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας δηλώσω πως κάθε κομμάτι της διοργάνωσης, από τους κατασκευαστές των σταδίων μέχρι τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν στα projects, κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει μία μοναδική σε εύρος και δύναμη περιβαλλοντική γιορτή».

Εξαιρετική πολυποικιλότητα

Ο κ. Luis Fernandes, Εκτελεστικός Γραμματέας του Υπουργείου αθλητισμού της Βραζιλίας, δήλωσε: «Η Βραζιλία πλέον διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα του περιβάλλοντος και αυτό είναι αποτέλεσμα των μεγάλων προσπαθειών, ειδικά των τελευταίων ετών κατά τις οποίες προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική προσφορά και την αφοσίωση στην προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη χώρα μας, η οποία διαθέτει πλέον ένα ενεργειακό δίκτυο το οποίο υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στέρεο νομοθετικό πλαίσιο και έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο ειδικά στον τομέα της αειφορίας. Ένα από τα σημαντικότερα πρόσφατα επιτεύγματα της χώρας σε αυτόν τον τομέα είναι και η σημαντική μείωση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου. Πάνω σε αυτόν τον πυλώνα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να κάνει την αειφορία ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA. Όσον αφορά τα γήπεδα, για παράδειγμα, η πρόσβαση των εταιρειών προς τραπεζικές πιστώσεις εξαρτάται, από ένα πολύ βιώσιμο πρότυπο κατασκευαστικής πιστοποίησης που οι εταιρείες οφείλουν όχι μόνο να σχεδιάζουν αλλά και να εκπονούν. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μία ευκαιρία για τη Βραζιλία να αναδείξει τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει σε αειφόρους τομείς αλλά και να αποκαλύψει σε όλο τον κόσμο τη φυσική, κοινωνική, πολιτιστική, φυλετική, θρησκευτική και γαστρονομική πολυποικιλότητα της χώρας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όλες οι ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί και ήδη υλοποιούνται προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης πρόκειται να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του GRI. Η συγκεκριμένη καταγραφή πρόκειται να αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση και βάση για επόμενες διοργανώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ