Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, συμμετείχε την Παρασκευή 4 Μαρτίου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη στις Βρυξέλλες.
Κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η συζήτηση προσανατολισμού για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε μετά το COP21 για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς και η συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το κλείσιμο του κύκλου – Ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία». Από τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν, τα πιο σημαντικά αφορούσαν τις εκπομπές των οχημάτων υπό πραγματικές συνθήκες οδήγησης (RDE) και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας για το κλίμα που υιοθετήθηκε στο Παρίσι, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πρωτοστατήσει και να δείξει την αποφασιστικότητά της στα θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επεσήμανε ωστόσο ότι, δυστυχώς, η πρόσφατη εμπειρία μας από τον τρόπο εφαρμογής των συμφωνιών για το μεταναστευτικό πρόβλημα μας διδάσκει ότι όταν μια συμφωνία απαιτεί ουσιαστική αλληλεγγύη και μέτρα με πολιτικό ή οικονομικό κόστος, απειλούμαστε από το σύνδρομο «not in my backyard». Εξέφρασε την ελπίδα του ότι δεν θα συμβεί το ίδιο στην περίπτωση της Συμφωνίας των Παρισίων, τονίζοντας ότι η απάντηση στις μελλοντικές προκλήσεις είναι μία και μοναδική: Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαγής, όπως ήταν στο Παρίσι. Κατά τον παραλληλισμό με το μεταναστευτικό θέμα, ο κ. Τσιρώνης έκανε αναφορά και στη Ναυμαχία των Αργινουσών, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου στα σημερινά τουρκικά παράλια, εκεί που σήμερα ξεκινάνε οι βάρκες των προσφύγων για την Ελλάδα. Τόνισε ότι, παρά τη νίκη τους, οι Αθηναίοι εκτέλεσαν τους Στρατηγούς τους γιατί, λόγω θαλασσοταραχής, διέπραξαν την ιεροσυλία να μην περισυλλέξουν τους νεκρούς από τη θάλασσα και, ως αποτέλεσμα, ένα χρόνο αργότερα οι Αθηναίοι έχασαν οριστικά τον πόλεμο.
Στη συνέχεια, όσον αφορά στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων, επεσήμανε ότι το 2016 θα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, ξεκινώντας από την υπογραφή της Συμφωνίας στην Νέα Υόρκη, στις 22 Απριλίου, και προχωρώντας με την επικύρωση της το συντομότερο δυνατόν. Τέλος, τόνισε ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συζήτηση για την τιμολόγηση του άνθρακα.
Αναφορικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού Euro5/6 και τη θέσπιση νέου συστήματος μέτρησης ρύπων αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την ανάγκη ταχείας προόδου που θα οδηγήσει στην κατάργηση του συντελεστή προσαρμογής των εκπομπών των ντιζελοκίνητων οχημάτων, έτσι ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα ίδια αυστηρά πρότυπα με τα βενζινοκίνητα οχήματα και να σταματήσει η δυσμενής επίδραση στην υγεία των πολιτών.
Για το θέμα του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριας ζωής, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι η υιοθέτησή του θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση του βαθμού απώλειας βιοποικιλότητας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός χαιρέτισε το σχέδιο δράσης για την Κυκλική Οικονομία συνδέοντας την ορθή διαχείριση των αποβλήτων με την βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε ότι η αξιοποίηση ανακτώμενων πρώτων υλών και ενέργειας σε συνδυασμό με την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για την εξάπλωση και μεγέθυνση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας. Παρά την κρίση, ο περιβαλλοντικός τομέας μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αναφέρθηκε στον νέο στρατηγικό και πολιτικό σχεδιασμό που συμπυκνώνει τη πολιτική αντίληψη της Ελληνικής κυβέρνησης προς ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και αναβάθμιση του ρόλου των δήμων. Τα εκτιμώμενα οφέλη του νέου σχεδιασμού ως το 2020 είναι κύκλος εργασιών 2 δις ευρώ στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και 16.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρότεινε να αποτελέσουν τομείς υψίστης προτεραιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
- η προώθηση του οικολογικού σχεδιασμού και της βιομηχανικής συμβίωσης
- η υποστήριξη της καινοτομίας στην επαναχρησιμοποίηση
- η παροχή τεχνικής βοήθειας και χρηματοδότησης έργων.
Ανέδειξε ως ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, ειδικά για την Ελλάδα αυτήν την περίοδο, την αντιμετώπιση μιας ακόμη επίπτωσης της έκρηξης των προσφυγικών ροών στα νησιά μας: της διαχείρισης του πολλαπλάσιου όγκου αποβλήτων, διαφορετικής φύσης και με απαιτήσεις ειδικού εξοπλισμού. Η συλλογή και διαχείρισή του ήδη επιβαρύνει τους νησιωτικούς δήμους και απαιτεί ειδική πρόσθετη χρηματοδότηση. Θεωρώντας ότι η επιδιωκόμενη ευελιξία σε εθνικό επίπεδο δεν αναιρεί τις απαραίτητες συναινετικές δεσμεύσεις όλων των Κρατών Μελών σε κομβικής σημασίας τομείς, ζήτησε τη χρησιμοποίηση εργαλείων όπως:
- Οικονομικά κίνητρα για χρήση δευτερογενών πρώτων υλών στην αγορά και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους (μείωση ΦΠΑ, φορολογικές ελαφρύνσεις, υποχρέωση χρήσης στο σχεδιασμό, μέτρα επέκτασης διάρκειας ζωής). Ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων επισκευής και συντήρησης. Αξιοποίηση κοινωνικής οικονομίας και συλλογικών πρωτοβουλιών πολιτών
- Ενιαίους Κανονισμούς και προδιαγραφές ανακτώμενων υλικών
- Θέσπιση κριτηρίων για Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις
- Ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα αγοράς δευτερογενών υλικών
Ζήτησε να επιβληθούν διαδικασίες διασφάλισης των στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης, χωρίς στρεβλώσεις της αγοράς. Τέλος, εκτίμησε σαν σημαντικό παράγοντα την κοινωνική οικονομία και ζήτησε την ενθάρρυνση, διοικητική, τεχνική και οικονομική της ενίσχυση από την Επιτροπή.