ΥΠΕΝ: Διακήρυξη συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, υπέγραψε την Τετάρτη 6 Απριλίου στο Ισραήλ Κοινή Διακήρυξη Πρόθεσης Συνεργασίας στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, με την ενδυνάμωση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, ειδικότερα στους τομείς:

  • της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της αποτροπής της θαλάσσιας ρύπανσης που μπορεί να προκληθεί από πλοία, γεωτρήσεις ή πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων και αγωγούς μεταφοράς υδρογονανθράκων
  • της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων μεταφοράς ενέργειας και καυσίμων
  • της προώθησης της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης
  • της καταπολέμησης της απερήμωσης και της κλιματικής αλλαγής
  • της προστασίας της βιοποικιλότητας
  • της διαχείρισης των υδάτων και της επεξεργασίας υγρών λυμάτων
  • της διαχείρισης των αποβλήτων
  • των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης

Η συνεργασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς και επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών, την τεχνική βοήθεια και τη διεξαγωγή από κοινού τεχνικών μελετών, την ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και κοινές ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, υπεγράφη και διμερής Διακήρυξη για τη Συνεργασία στον Τομέα του Περιβάλλοντος με το Ισραήλ, η οποία εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων διασυνοριακών έργων, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, και, τέλος, στην διαχείριση των υδάτων, την επεξεργασία των υγρών λυμάτων και την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων.

Για την υλοποίηση της συνεργασίας ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις τεχνικών κλιμακίων.

Ο κ. Τσιρώνης μετά το πέρας της συμφωνίας, δήλωσε σχετικά: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει σύνορα. Αξιοποιώντας τα θετικά αποτελέσματα της 19ης συνόδου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, υπογράφηκε σήμερα η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, να ανταλλαγούν εμπειρίες και τεχνογνωσία ως προς την εξοικονόμηση νερού, αλλά και να υπάρξει συνεργασία για την προστασία των δασών από πυρκαγιές. Οι κοινοί στόχοι σε πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και η καλή συνεργασία πάνω σ’ αυτούς, πιστεύω θα βοηθήσουν και περαιτέρω στην άμβλυνση της αστάθειας στην περιοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ