Εκδηλώσεις του MEDASSET στη Λευκάδα

Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΜEDASSET στη Λευκάδα για τον τερματισμό της υπεραλίευσης, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εβδομάδων Θαλασσών, κορυφώθηκαν τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, με την προβολή του ντοκιμαντέρ “The End of the Line”.  Την ταινία προλόγισε ο ωκεανογράφος και υποβρύχιος φωτογράφος Γιάννης Ίσσαρης, ο οποίος παρουσίασε φωτογραφίες από καταδύσεις στο βυθό της Λευκάδας που έκανε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.  Στην παρουσίαση του τόνισε πως «οι θάλασσές μας, αν και δέχονται σημαντικές πιέσεις των οποίων τα αποτελέσματα είναι εμφανή και στον απλό παρατηρητή του βυθού, συντηρούν ακόμη κοιτίδες ζωής που αναπτερώνουν το ηθικό και διατηρούν την ελπίδα για καλύτερες μέρες, εφόσον δράσουμε εγκαίρως. Δεν είναι πολύ αργά, αρκεί να δώσουμε στα ψάρια μια ευκαιρία – Give fish a chance!».

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών σχετικά με την υπεραλίευση και τις καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές και ταυτόχρονα να σταλεί μήνυμα προς τους πολιτικούς ενόψει της ψήφισης της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).  Σε αυτό το πλαίσιο, μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απέστειλε ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, μέλος της επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι «μέχρι το 2020 από τα 136 εμπορικά αλιεύματα μόνο τα 8 θα βρίσκονται σε βιώσιμα επίπεδα … η ΚΑλΠ είναι μια ευκαιρία να ανατρέψουμε την πορεία προς αυτή την καταστροφή».  Η πρόταση του κου Αρσένη σε αυτήν την προσπάθεια είναι «η δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων, περιοχές που θα επιλέγονται από αλιείς και επιστήμονες όπου δε θα επιτρέπεται αλιευτική δραστηριότητα και που θα λειτουργούν ως φυσικές περιοχές αναπαραγωγής για τα αλιεύματα». Στη δήλωσή του επίσης επισήμανε ότι «αν όλα πάνε καλά, μετά τη διαπραγμάτευση, μέσα στα επόμενη 2 χρόνια θα έχουμε τη νομική υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη να κηρύξουν το 10% των παράκτιων υδάτων τους ως περιοχές απαγόρευσης αλιείας, με τη συνεργασία των αλιέων και επιστημόνων».

Τις θέσεις του για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική αποτύπωσε και ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής στο γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε, τονίζοντας ότι «το 65-70% των ελληνικών εμπορικών ψαριών υπεραλιεύονται, ενώ τα ανεξέλεγκτα συρόμενα εργαλεία αποψιλώνουν το βυθό, σπαταλώντας περισσότερους από 15.000 τόνους εμπορεύσιμων ψαριών κάθε χρόνο, τα οποία απορρίπτονται στη θάλασσα». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος Ευρωβουλευτής και εισηγητής στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, αναφερόμενος στα προβλήματα που δε μπόρεσε να λύσει η ΚΑλΠ, σημείωσε στο γραπτό χαιρετισμό του ότι «οφείλουμε να αναστρέψουμε το επιτεινόμενο αρνητικό κλίμα» και αναφέρθηκε σε 7 σημεία αλλαγής. Ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης χαιρετίζοντας γραπτώς τις εκδηλώσεις, υπογράμμισε ότι «στοιχειώδης σωφροσύνη επιβάλλει την υιοθέτηση πολιτικών ελέγχου αν θέλουμε να υπάρχει και αύριο θαλάσσια βιοποικιλότητα».  H Ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά στο γραπτό χαιρετισμό της σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «δε μπορεί να αποδώσει και να παράξει αποτελέσματα χωρίς συλλογική προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συμβολική φωτογράφιση για την οποία οι επισκέπτες παρατάχθηκαν σε σχήμα ψαριού προκειμένου να στείλουν στους πολιτικούς της Ε.Ε. το μήνυμα: «Σταματήστε την Υπεραλίευση, πριν η Αλιεία Καταρρεύσει!» Παρόμοιες δράσεις και φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη θα παρουσιαστούν στους Ευρωβουλευτές το φθινόπωρο του 2012 από το δίκτυο OCEAN2012, μέλος του οποίου είναι το MEDASSET, ως ένδειξη στήριξης των πολιτών προς μια βιώσιμη και δίκαιη αλιευτική πολιτική.

Παράλληλα στον πολυχώρο ARTηρία λειτουργούσε Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τη θάλασσα και τον άνθρωπο, η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό από την Παρασκευή 13 Ιουλίου.
H επόμενη εκδήλωση του MEDASSET στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Εβδομάδων Θαλασσών θα λάβει χώρα στη Ζάκυνθο στις 27 Αυγούστου 2012, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος».