Με επιτυχία έκλεισε ο 3ος κύκλος του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ “Νίκος Αναλυτής”

Με επιτυχία έκλεισε ο 3ος κύκλος του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ “Νίκος Αναλυτής”, μέσα από το ταξίδι των νικητών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες.

Ο διαγωνισμός, που φέρει το όνομα του αείμνηστου Προέδρου του CSR Hellas Νίκου Αναλυτή, ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2014 δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, να γνωρίσουν τις πολύπλευρες διαστάσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να συνεργαστούν σε ομάδες, να διεξάγουν έρευνα και να αναπτύξουν τις ιδέες τους γράφοντας εργασία με θέμα:

“Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο επιχειρείν ως μοχλός ανάπτυξης”.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ετησίως σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι τρείς νικήτριες ομάδες του 3ου Φοιτητικού Διαγωνισμού και οι τίτλοι των εργασιών τους αναγράφονται παρακάτω. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βραβεία είναι ισότιμα και η σειρά που ακολουθεί τυχαία:

H Υπεύθυνη Συμπεριφορά στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών Οδηγεί στην Αειφόρο Επιχειρηματική Επιτυχία”: Φωτεινή Φραγκατσή – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιωάννα Μαυρίδου – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,Σοφία Χασιώτη – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Φραγκατσή – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

“Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ως μοχλός ανάπτυξης του Αθλητισμού στην Ελλάδα”: Αναστασία Ιωάννου – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπυριδούλα Γιαννοπούλου – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Καρράς – Πανεπιστήμιο Πατρών.

“Η Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών υπό το Πρίσμα της Διαχρονικής Συγκριτικής Ανάλυσης των Εκθέσεων ΕΚΕ”: Θεόδωρος Κέντης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ζωγραφιά Μάρκου – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεοδοσία Μάρκου – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι ομάδες των νικητών ταξίδεψαν με στελέχη του CSR Hellas στις Βρυξέλλες, από 7 έως 9 Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να επισκεφτούν τα γραφεία του CSR Europe, τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και το χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ημέρα 1η: Το καλωσόρισμα στην πόλη και η επίσκεψη στο CSR Europe

Την πρώτη μέρα, οι ομάδες συναντήθηκαν με στελέχη του CSR Europe στα γραφεία τους στο κέντρο των Βρυξελλών. Μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο, ενημερώθηκαν για θέματα ΕΚΕ και έμαθαν για τις δράσεις του CSR Europe δίνοντας έμφαση στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία European Pact4Youth, που αφορά την απασχόληση των νέων. Στη συνέχεια, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τα κυριότερα σημεία των σπουδαίων εργασιών τους και ακολούθησε συζήτηση.

Ακούσαμε για την ΕΚΕ στο πεδίο του αθλητικού τουρισμού, έμπνευση για το οποίο αποτέλεσε ο εθελοντισμός σε μαραθώνιο των ίδιων των μελών της ομάδας, μάθαμε για την εξέλιξη της ΕΚΕ στον κλάδο των τραπεζών, όπου μέσα σε μια Ελλάδα της κρίσης έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ενώ εξερευνήσαμε και το χώρο των Τηλεπικοινωνιών, στον οποίο μέσα από την ΕΚΕ, κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα φροντίζουν για την εταιρική τους υπευθυνότητα.

Η μέρα έκλεισε με δείπνο της αποστολής σε γνωστό βέλγικο εστιατόριο στην Grande Place, την πιο κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, όπου δοκιμάσαμε την τοπική κουζίνα, συζητήσαμε για την εμπειρία του διαγωνισμού και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες.

Ημέρα 2η: Η επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η δεύτερη και πιο γεμάτη μέρα του εκπαιδευτικού αυτού ταξιδιού, επιφύλασσε την επίσκεψη της αποστολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συμμετοχή σε μια σειρά παρουσιάσεων, συζητήσεων και ομιλιών ειδικά σχεδιασμένες για τα ενδιαφέροντα των νικητών.

Η μέρα ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ Θεόδωρου Καλλιάνου, πρ. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βόννης, πάνω στις δημογραφικές τάσεις, στις κλιματικές αλλαγές και την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ευρώπη, εστιάζοντας στη συνθήκη της Λισαβόνας και τις προτεραιότητες Juncker.

Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Χατζηφώτης, μέλος του Γραφείου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μίλησε για το μεταναστευτικό, τους πρόσφυγες και την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο κ. Αντώνης Παπακώστας, προϊστάμενος διοικητικής μονάδας τμήματος Επικοινωνίας με τους Πολίτες, παρουσίασε στην ομάδα το πρόγραμμα Europe Direct, μέσα από το οποίο οι χρήστες μπορούν να μάθουν τα πάντα για την Ευρώπη σε μορφή ερώτησης-απάντησης, ενώ ακολούθησε η διαδραστική ομιλία της κα. Άννα-Μαρίας Γιαννοπούλου, Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το νέο πρόγραμμα Erasmus+. Τέλος, ο κ. Διονύσης Τσαγκρής, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ, πρόσφερε τις γνώσεις και στοιχεία πάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και πώς μπορούν τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης να τις αξιοποιήσουν.

Ημέρα 3η: Η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το τέλος του ταξιδιού

Για την τελευταία μέρα του ταξιδιού η αποστολή του CSR Hellas επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί, ο κ. Βασίλης Καναράς, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, περίμενε να καλωσορίσει τις ομάδες και να τις ξεναγήσει στο χώρο. Αρχικά, παρουσίασε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ήταν ανοικτός στις ερωτήσεις τους.

Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να παραληφθεί η είσοδός τους στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, νιώθοντας τον παλμό της Ευρώπης από πρώτο χέρι.

Μέσα στις τρεις αυτές μέρες, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα αξιοθέατα της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, να δοκιμάσουν παραδοσιακές βέλγικες γεύσεις, να ζήσουν την νυχτερινή ζωή της πόλης, αλλά και να δημιουργήσουν νέες φιλίες μεταξύ τους.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ολοκληρώθηκε το μοναδικό αυτό ταξίδι και ο φοιτητικός διαγωνισμός του CSR Hellas. Η απονομή βραβείων των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση το Δεκέμβριο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here