Φάμελλος: Οι αλλαγές στην ανακύκλωση ξεκινούν από τους Δήμους

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της περιοδείας του για την επίσπευση και τον έλεγχο υλοποίησης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Αν. ΥΠΕΝ επισκέφθηκε:

  • τον χώρο όπου κατασκευάζεται το Εργοστάσιο Κομποστοποίησης Φωκίδας, όπου παρουσία των Δημάρχων Δωρίδος Γ. Καπεντζώνη, Δελφών Αθ. Παναγιωτόπουλου, και Λαμιέων κ. Ν. Σταυρογιάννη, εγκαινίασε το ΧΥΤΥ, με τη λειτουργία του οποίου απαλλάσσονται πλέον οι Δήμοι Δωρίδος και Δελφών από το βάρος και τη δαπάνη μεταφοράς των απορριμμάτων τους, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ του κόστους διαχείρισης. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων κόστους 8,4 εκατ. ευρώ κατασκευάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 στον ίδιο χώρο
  • τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας και εγκαινίασε 3 νέα κύτταρα του ΧΥΤΑ δαπάνης 4 εκατ. ευρώ
  • τον ΧΥΤΑ και τον Δήμο Λιβαδειάς
  • τον ΧΥΤΑ Θήβας και εγκαινίασε το νέο κύτταρο που μόλις ολοκληρώθηκε και κόστισε 1 εκατ. ευρώ.
  • την έδρα του περιφερειακού ΦοΔΣΑ στη Θήβα, όπου παρέστη μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, την Αντιπεριφερειάρχη Φ. Παπαθωμά, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Ντινόκα και τους Δημάρχους Θηβαίων, Λαμιέων, Χαλκιδέων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Αμφίκλειας-Ελάτης, Δωρίδος, Δελφών, Ερέτριας, στο σημαντικό γεγονός της υπογραφής της Σύμβασης κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Βοιωτίας, μεταξύ ΦοΔΣΑ και αναδόχου εταιρείας. Η Μονάδα, δημόσιου χαρακτήρα και προϋπολογισμού 17.137.909 ευρώ, περιλαμβάνει μηχανική διαλογή προδιαλεγμένων και σύμμεικτων απορριμμάτων, αναερόβια ζύμωση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,  αερόβια ζύμωση, παραγωγή compost και συνδιαχείριση λυματολάσπης. Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ,  η συγκεκριμένη Μονάδα, συμβάλλει στην ανάκτηση υλικών και ενέργειας και εισάγει την διαχείριση αποβλήτων στη νέα σελίδα της κυκλικής οικονομίας και των σύγχρονων ευρωπαϊκών στρατηγικών πλήρους αξιοποίησης των πόρων των αποβλήτων και όχι οι ΧΥΤΑ και οι επεκτάσεις τους, όσο άρτιοι τεχνικά κι αν είναι.

 

Στη σύσκεψη εργασίας που ακολούθησε στην πόλη της  Θήβας, συζητήθηκε εκτενώς ο τρόπος υλοποίησης των έργων του ΠΕΣΔΑ. Ειδική ήταν η αναφορά σε πολλά έργα της Περιφέρειας, αλλά ειδικά οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Λαμίας (31 Μ€) και της Χαλκίδας (28 Μ€) αποτελούν πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, λόγω της σημασίας τους για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και της συμβολής τους στους στόχους  του εθνικού σχεδιασμού.

Η σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε παρουσία τοπικών και αυτοδιοικητικών φορέων, του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  και του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ, του Προέδρου του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας και μελών του ΔΣ  του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Λ  Α.Ε, των Φο.Δ.Σ.Α Δήμου Δομοκού, Δήμου Σκύρου, Ναυπάκτου, Νότιας Εύβοιας, Λοκρίδας, καθώς και του Δημάρχου Θηβαίων και μελών του Δ.Σ  του Δήμου Θηβαίων, και του συνόλου των Δημάρχων των υπόλοιπων Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταπόκρισης στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας της ανακύκλωσης και των μηδενικών αποβλήτων και όχι απλώς στην υιοθέτηση παρωχημένων πια στόχων, που ήδη εδώ και δεκαετίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί, όπως είναι οι ΧΥΤΑ. «Οι ΧΥΤΑ ανήκουν στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά και ανέλυσε τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία που αποδίδει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ α’ βαθμού καθιστώντας τους τον κύριο μοχλό σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των έργων και δράσεων διαχείρισης αποβλήτων.

Πρόσθεσε δε, ότι «ο κόπος και η προσπάθεια ωρίμανσης και υλοποίησης των εργοστασίων επεξεργασίας, που αφορά το 50% των απορριμμάτων, πρέπει να επαναληφθεί για το υπόλοιπο 50% από την κοινωνία για τις δράσεις της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης που πρέπει να τετραπλασιασθούν”. Αυτό απαιτεί επίμονες προσπάθειες, βούληση, βελτίωση δεξιοτήτων σε τεχνικό επίπεδο και γνώσης, υψηλού επιπέδου στελέχωση, θεσμικές αλλαγές και οικονομικά κίνητρα. “Η ειδική και άμεση χρηματοδότηση της επικαιροποίησης και εφαρμογής των Τοπικών Σχεδίων των Δήμων, η υιοθέτηση τιμολογιακής πολιτικής με βάση την απόδοση κάθε Δήμου στην ανακύκλωση, η θέσπιση κινήτρων για τους Δήμους, η χρηματοδότηση της χωριστής συλλογής οργανικών και της κομποστοποίησης, καθώς και των Πράσινων Σημείων με ειδικές προσκλήσεις, η χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων των ΠΕΣΔΑ και η χρηματοδότηση της αποκατάστασης των τελευταίων ΧΑΔΑ, παρέχουν ικανά εργαλεία δράσης”. Παράλληλα, ενισχύεται με ειδικό κονδύλι του ΕΠΑΝΕΚ η επιχειρηματικότητα περί την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο (19/07), όπου υιοθετήθηκαν αυστηρότεροι στόχοι ανακύκλωσης και ανάκτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη προσαρμογής των απαιτήσεών μας στους όρους υλοποίησής τους, υπογραμμίστηκε η αναγκαία στροφή στην ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής και στην ανάκτηση της ενέργειας, μέσω παραγωγής και αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων.

Επεσήμανε δε, τις νέες δυνατότητες που δίνονται στους ΟΤΑ με την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή ρύθμισης για την δυνατότητα πώλησης των υλικών και της ενέργειας που προέρχονται από τη χωριστή συλλογή και την επεξεργασία απορριμμάτων και συνέχισε αναλύοντας τις βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση που στοχεύει στην εκτίναξη της ανακύκλωσης, με πλήρη αξιοποίηση πόρων, διαφάνεια και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. “Αυτοί οι πόροι πρέπει να μαζεύονται, να ελέγχονται και να πιάνουν τόπο”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ. Επιπλέον, αναμένονται νέες ρυθμίσεις, πριν το τέλος του 2017, από το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων και των Δήμων και την ενδυνάμωσή τους.

Τέλος, ζήτησε αλλαγή και του καταναλωτικού μοντέλου και αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς. «Τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία μας δίνουν τα καύσιμα στην πορεία για την νέα εποχή. Οι Δήμοι πρέπει να γίνουν κύτταρα τοπικής ανάπτυξης και να υιοθετήσουν παραδείγματα από το μέλλον. Νέοι όροι με κανόνες ισοτιμίας πρέπει να διατρέξουν την αυτοδιοίκηση και την επιχειρηματικότητα. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας πολιτείας και αυτοδιοίκησης αποτελεί πρώτιστο καθήκον», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.