WWF και Bolton Alimentari ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ορθή διαχείριση της αλιείας

Η Bolton Alimentari, παραγωγός Εταιρεία των προϊόντων RIO mare, με υπερηφάνεια αναγγέλλει την έναρξη της διεθνούς συνεργασίας με τo WWF International, με στόχο τη βελτίωση αειφορίας και ανιχνευσιμότητας των ιχθυηρών. Η τετραετής συνεργασία θα θέσει σε εφαρμογή μια δυνατή νέα στρατηγική προμήθειας ιχθυηρών με στόχο την αγορά 100% πρώτης ύλης τόνου από βιώσιμες πηγές.

Bolton Alimentari και WWF θα συνεργαστούν για να εφαρμόσουν λύσεις με στόχο την κατεύθυνση του κλάδου των ιχθυηρών προς πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και προμήθειας. Ειδικότερα, η εν λόγω συνεργασία θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των ιχθυηρών που αλιεύονται με βιώσιμες μεθόδους, θα υποστηρίξει την ορθή διαχείριση της αλιείας και θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού των ιχθυηρών. Παράλληλα θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη σημασία της υπεύθυνης προμήθειας και κατανάλωσης ψαρικών.

Ο Alfred Schumm, WWF Director Fisheries, δήλωσε: “Η συνεργασία με τη Bolton Alimentari είναι  μία μοναδική ευκαιρία να βελτιωθεί ο τρόπος που δουλεύουν οι επιχειρήσεις ψαρικών και να δημιουργηθεί θετική αλλαγή σε περισσότερους παγκόσμιους προμηθευτές. Με τη συνεργασία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών στοχεύουμε να μεταμορφώσουμε την αγορά ιχθυηρών και να επιτύχουμε μεγάλες αλλαγές που θα βελτιώσουν την υγεία των ωκεανών μας και τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια του παγκόσμιου τομέα ιχθυηρών.”

Η Marina Nissim, Πρόεδρος Bolton Alimentari δήλωσε: “Πιστεύουμε βαθιά ότι μία εταιρεία όπως η Bolton Alimentari έχει την ευθύνη να δεσμευτεί για βιώσιμη αλιεία και υγιείς ωκεανούς και αυτή η συνεργασία με τo WWF International είναι η έμπρακτη απόδειξη της προθυμίας μας να συνεργαστούμε με έναν τόσο σημαντικό συνεργάτη αναλαμβάνοντας μακροπρόθεσμες δράσεις με σκοπό να αλλάξει η αγορά.”

Η συνεργασία μεταξύ της κορυφαίας περιβαλλοντικής οργάνωσης παγκοσμίως, η οποία συνεργάζεται με επιχειρήσεις προκειμένου να μειωθεί το οικολογικό τους αποτύπωμα επηρεάζοντας ταυτόχρονα και συναφείς αγορές και κλάδους και της Bolton Alimentari, ηγέτιδα δύναμη στο χώρο παραγωγής κονσερβοποιημένου τόνου, θα περιλαμβάνει διάφορες χώρες και αφορά στο σύνολο της παραγωγής της Εταιρείας και σε όλα τα εμπορικά σήματα της (RIO mare, Palmera και Saupiquet). Η συνεργασία αυτή θα επικεντρωθεί στους ακόλουθους τομείς: βελτίωση της αειφορίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της Bolton Alimentari και αύξηση της διαφάνειας και της ανιχνευσιμότητας για τους καταναλωτές.

Η Bolton Alimentari δεσμεύεται να αυξάνει συνεχώς την ποσότητα πιστοποιημένων βιώσιμων προϊόντων ιχθυηρών που παράγει. Στόχος της εταιρείας είναι σε 8 χρόνια, η αγορά 100% πρώτης ύλης τόνου από στόλους πιστοποιημένους από το πρότυπο οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC (Marine Stewardship Council) από στόλους ενταγμένους στα FIPs (Fishery Improvement Projects: Προγράμματα βελτίωσης βιωσιμότητας αλιευτικών στόλων) που βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης  από το MSC.

Η Bolton Alimentari έχει δεσμευτεί αναλόγως και για τα άλλα είδη ιχθυηρών που εμπορεύεται, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.

Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα ανιχνευσιμότητας, μεταξύ των πρώτων παγκοσμίως πιστοποιημένων από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005. Το σύστημα επιτρέπει τον εντοπισμό κάθε κονσέρβας τόνου που παράγει η εταιρεία από το ράφι των σούπερ μάρκετ πίσω στην περιοχή αλιείας του και το αλιευτικό σκάφος. Για να βελτιώσει τη συνολική διαφάνεια, η Bolton Alimentari δεσμεύεται να επεκτείνει αυτό το σύστημα ανιχνευσιμότητας και στα άλλα είδη ιχθυηρών που εμπορεύεται.

Ο κ. Luciano Pirovano, Bolton Alimentari Corporate Social Responsibility Director Board Chair (Πρόεδρος ΔΣ) του ISSF, δήλωσε: “Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη συνεργασία, διότι θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη μας για βιώσιμες προμήθειες συνεργαζόμενοι στενά με το WWF, μία από τις πιο αξιόπιστες περιβαλλοντικές ΜΚΟ παγκοσμίως.  Η Bolton Alimentari εξαρχής είχε δεσμευτεί για αειφορία όταν το 2009, συμμετείχε στην ίδρυση του ISSF (International Seafood Sustainability Foundation), του κορυφαίου παγκοσμίως μη κερδοσκοπικού ιδρύματος για τη βιωσιμότητα του τόνου”, πρόσθεσε.” Θα αυξήσει το ποσοστό του τόνου που αλιεύεται με τη χρήση μεθόδων αλιείας που έχουν μικρότερες πιθανότητες να αλιεύσουν άλλα είδη (ή μικρότερες πιθανότητες παρεμπίπτουσας αλιείας), όπως είναι η αλιεία με καλάμι και η αλιεία χωρίς διατάξεις συγκέντρωσης ιχθύων (FAD), και το ποσοστό του πιστοποιημένου τόνου από το πρότυπο οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC (Marine Stewardship Council).  Η συνεργασία αυτή με το WWF αποδεικνύει την αποφασιστικότητά της Εταιρείας να συνεχίσει την πορεία της στο μακρύ ταξίδι προς την βιωσιμότητα”.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας θα ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία της βιώσιμης προμήθειας ιχθυηρών και τον αντίκτυπό της στην εξασφάλιση των μέσων διαβίωσης. Μαζί θα παρέχουμε στους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν ενημερωμένες επιλογές αγοράς και να επιλέξουν πιστοποιημένα βιώσιμα ψαρικά.” Ανέφερε ο Gaetano Benedetto, CEO του WWF Ιταλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ