Με γνώμονα την ανάγκη για τη δημιουργία μίας εκτεταμένης φιλανθρωπικής κουλτούρας, η οποία θα συμβάλει στην ανακούφιση των πληγέντων, ειδικά κατά την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση, το ΙΣΝ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει δύο αλληλοσυμπληρούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σκοπός των εν λόγω προγραμμάτων είναι η προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης, των δραστηριοτήτων ανεύρεσης πόρων και του εθελοντισμού, προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη στελεχών ΜΚΟ με επαρκή εμπειρία.
Το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει διατμηματικό μάθημα με θέμα την κοινωνική αλληλεγγύη και τη διαχείριση ΜΚΟ, το οποίο θα προσφέρεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από τέσσερα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας. Το δεύτερο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία Φθινοπωρινής Σχολής, με σκοπό την εκπαίδευση στελεχών ελληνικών ΜΚΟ στην ανεύρεση πόρων και την επιτυχημένη υλοποίηση προγραμμάτων.
Το Φθινοπωρινό Σχολείο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων» πραγματοποιήθηκε την περίοδο 18-28 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργάνωση από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org).
Το εντατικό πρόγραμμα του Σχολείου παρακολούθησαν επιλεγμένα στελέχη 25 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της φτώχειας (με την ευρύτερη σημασία της σύμφωνα με το σχετικό ορισμό του ΟΗΕ). Ανάμεσά τους οι κοινωφελείς οργανώσεις (ενδεικτικά): Αγκαλιάζω, Άρσις, Άρτος-Δράση, Γιατροί του Κόσμου, Γραμμή Ζωής, Έλιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Κάριτας Αθήνας, Πρωτέας, Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων, Χαμόγελο του Παιδιού, Χατζηπατέρειο Ίδρυμα και WWF.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητικά μαθήματα, ανοικτές συζητήσεις και, κυρίως, πρακτικές ασκήσεις σχεδιασμού δράσεων, αναζήτησης πόρων σε διεθνείς οργανισμούς και υλοποίησης κοινωφελών προγραμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε προγράμματα διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ κλπ.) και ιδιωτικών ιδρυμάτων.
Στο Σχολείο δίδαξαν εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στελέχη διεθνών οργανισμών. Οι διδάσκοντες ήταν οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, διεθνολόγοι και νομικοί με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό, διαχείριση και αξιολόγηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας.