Το Χαμόγελο του Παιδιού στο NET FOR U

Μέσα σε μια συγκυρία όπου περισσεύουν τα αμυντικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας, φαίνεται συχνά εύκολο να ξεχνάμε ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες –βρέφη, παιδιά και έφηβοι, αγόρια ή κορίτσια-, που βρίσκονται έρημα στη χώρα μας:

– είναι μια ομάδα που διατρέχει υψηλό κίνδυνο περιθωριοποίησης

– είναι μια ομάδα με ειδικές ανάγκες οι οποίες πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά (με ιδιαίτερη εστίαση σε  ανήλικους που χρήζουν ειδικής φροντίδας, προστασίας ή θεραπείας για τη σωματική ή ψυχική υγεία τους)

– είναι παιδιά

Με αυτά ως δεδομένα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» – και παραμένοντας πιστό στην εντολή του μικρού Ιδρυτή του που δεν διαχωρίζει κανένα παιδί με βάσει το χρώμα, τη φυλή ή την εθνικότητά του- εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό έργο «NET FOR U» που κύριο στόχο έχει τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και πολυδιάστατου προγράμματος παρέμβασης για τη βελτίωση της προστασίας και κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων.

Μαζί με την Ελλάδα, φορείς από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία θα δουλέψουν σε ζωντανή επαφή και συνεργασία με ανηλίκους που βρίσκονται στις χώρες του προγράμματος μαζί με το Διεθνές Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης Ανηλίκων και με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη διακρατική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας στις 4-5 Οκτωβρίου 2012 και οργανώθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου. Τα βασικά αποτελέσματα του οποίου θα είναι:

– Η δημιουργία ενός εργαλείου για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ειδική εκτίμηση των αναγκών των ανηλίκων και τον εντοπισμό των οικογενειών για την επανένωση τους.

– Η εκπόνηση ενός οδηγού για τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων που απευθύνονται σε ανηλίκους (που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς: εκπαίδευση, εργασία, οικογενειακές σχέσεις, κοινωνική φροντίδα και αναψυχή)

– Η Σύνταξη Κατευθυντήριας Οδηγίας για τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου (NET Forum) για μια ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών και φορέων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων της ενσωμάτωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε στους 18 μήνες της διάρκειας του προγράμματος να χτιστεί μια ισχυρή Ευρωπαϊκή συνεργασία με δυνατότητες άμεσης εξειδικευμένης παρέμβασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ