Το Χαμόγελο του Παιδιού γιόρτασε 23 χρόνια δράσης παρουσία του Πρoκόπη Παυλόπουλου

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 9η Νοεμβρίου, ημέρα που έγραψε το ημερολόγιό του ο ιδρυτής του Ανδρέας Γιαννόπουλος, γιόρτασε τα 23 χρόνια δράσης του, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, μέλη της κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Δικαστικοί Λειτουργοί, επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα, υποστηρικτές, φίλοι, εργαζόμενοι κι εθελοντές του οργανισμού.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα Ρίτσα Μπιζόγλη.

Ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος, καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και στη διαχρονική στήριξή του στο έργο του οργανισμού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια από τον γιο μου τον Ανδρέα ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Το «Χαμόγελο» είναι το αποτέλεσμα της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας και συμβολής πολλών διαφορετικών ανθρώπων και φορέων. Δεν ανήκει σε λίγους αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Νιώθω περηφάνος που σε αυτά τα 23 χρόνια, χάρη στη δική σας συμβολή, χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων και των εθελοντών μας, καταφέραμε να στηρίξουμε 1.480.003 παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας εξατομικευμένα την υποστήριξη που είχαν ανάγκη. Το «Χαμόγελο» είναι οι ιστορίες όλων εκείνων των παιδιών που χρειάστηκαν βοήθεια και ήμασταν δίπλα τους. Το «Χαμόγελο» είναι τα παιδιά που μεγάλωνουν στα Σπίτια μας, τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, τα παιδιά που χάθηκαν και ξαναβρήκαν την οικογένειά τους, τα παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν προβλήματα διαβίωσης. «Όλα παιδιά είναι κι αξίζουν ένα Χαμόγελο» είχε πει ο Ανδρέας και αυτό είναι το όραμά μας. Σας καλούμε να γίνετε κοινωνοί της προσπάθειάς μας! Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας! Σας ευχαριστώ!» δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος.

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου στην οποία απενεμήθη το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» για τη συνολική, διαχρονική και πολύτιμη προσφορά της στον τομέα της Παιδικής Προστασίας. Με συγκίνηση ο πρόεδρος του οργανισμού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν ξεκινούσε το Χαμόγελο το 1996, η κα Δημητρίου ήταν Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών. Με τη δική της εντολή πολλά από τα ενήλικα, σήμερα, παιδιά μας ήρθαν στα Σπίτια μας. Από όποιο πόστο και αν υπηρέτησε πάντα ήταν δίπλα στο Χαμόγελο και τα παιδιά. Έχει μία ξεχωριστή ευαισθησία και πάντα, όπως δήλωσε η ίδια, θα παραμείνει Εισαγγελέας Ανηλίκων». Η κα Δημητρίου δήλωσε: «Σε όλη αυτή την έρημο της αδιαφορίας, την άχρωμη ζωή, υπάρχουν κι οάσεις και κομμάτια έγχρωμης ζωής που επιφύλαξαν για τα παιδιά, τα αόρατα αυτά παιδιά, φροντίδα μερικοί άνθρωποι. Κι αν αυτοί οι άνθρωποι είναι ένας μικρός άνθρωπος, ένα παιδί που τα σκέφτηκε, τότε μιλάμε για το θαύμα της ανθρώπινης ψυχής. Για μια τέτοια όαση είμαστε απόψε εδώ κι είμαστε πολλοί, μια αγκαλιά ανοιχτή για όλα αυτά τα πλάσματα, μία μικρή γλυκιά πατρίδα για τα παιδιά που βίωσαν τον πόνο, που θυματοποιήθηκαν ως πρόβατα στη σφαγή. Χαμόγελο του παιδιού, μία μικρή έγχρωμη πατρίδα για τα παιδιά της καρδιάς μας. Σας ευχαριστούμε».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων προσφοράς στην ελληνική κοινωνία «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως ένας εξωστρεφής οργανισμός που διαπνέεται από το πνεύμα λογοδοσίας και διαφάνειας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την σύνταξη της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης του οργανισμού για το έτος 2017 με την καθοριστική υποστήριξη της ΕΥ Ελλάδος λαμβάνοντας υπόψη τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως ορίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα βασικά σημεία της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης παρουσίασε η κα Κιάρα Κόντη, Senior Manager, Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι από τις πρώτες εκθέσεις που ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα σύνταξης απολογισμών στην Ελλάδα για Οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, για ελάχιστους ανάλογους φορείς έχουν υλοποιηθεί παρόμοιες Εκθέσεις.

  • Μεταξύ των βασικών στόχων της Έκθεσης ήταν η δημοσιοποίηση της συνεισφοράς του Οργανισμού σε σημαντικούς στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών.
  • Τα 3 θέματα που αναδείχθηκαν ως πιο ουσιαστικά είναι η ηθική και η ακεραιότητα, η ηθική εύρεση πόρων (fundraising) και η οικονομική σταθερότητα και υπεύθυνη κατανομή και διαχείριση πόρων, γεγονός που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις προτεραιότητες που θέτει ο Οργανισμός.
  • Ουσιαστικά θέματα αναδείχθηκαν οι δράσεις, η ουσία του έργου, οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε κάθε παιδί και οικογένεια στην Ελλάδα στους κρίσιμους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας γεγονός σημαντικό και σύμφωνο με την αντίληψη του οργανισμού.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε Πανελλήνια Έρευνα που διενεργήθηκε από την Focus Bari με στόχο την πληροφόρηση σε σχέση με τη γνώση, τη στάση και τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για το έργο που προσφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μεταξύ των βασικών ευρημάτων που παρουσίασε η κα Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari είναι τα εξής:

  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι καθολικά γνωστό στην Ελλάδα (97%) και αναγνωρίζεται ως ο πιο αξιόπιστος μη κυβερνητικός φορέας στη χώρα (75%).
  • Το 95% των Ελλήνων βρίσκει ότι προσφέρεται έργο ουσιαστικής σημασίας στην ελληνική κοινωνία και το 79% ότι δραστηριοποιείται σε ανάγκες που δεν καλύπτονται από άλλους φορείς
  • Εννιά στους δέκα Έλληνες (87%) πιστεύουν ότι πρόκειται για οργανισμό που έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις αρχές και τον κόσμο και είναι σωστά οργανωμένος (85%) ενώ…
  • Το 53% θεωρεί ότι διεξάγει το πιο σημαντικό έργο μεταξύ όλων των ανθρωπιστικών ΜΚΟ της χώρας, χωρίς να κρύβει συμφέροντα (67%)
  • Μέσα από συνεχείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει καταφέρει ως σήμερα να κινητοποιήσει το 73% των Ελλήνων, ωστόσο η βοήθεια προσφέρεται από τη πλειοψηφία σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης ή έκτακτων περιστατικών.
  • Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 415.000 άνθρωποι έχουν γίνει μάρτυρες επωφελών δράσεων του φορέα με το 13% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν ωφεληθεί οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους, το 37% ότι έχει ωφεληθεί συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο και το 50% ότι έχουν ωφεληθεί γνωστά τους πρόσωπα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την ΕΥ Ελλάδος για την υποστήριξη στη σύνταξη της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Focus Bari για την διενέργεια της Ποιοτικής και Ποσοτικής Έρευνας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την κα Ρίτσα Μπιζόγλη για το συντονισμό της εκδήλωσης αλλά και για την στήριξή της στο έργο και τις δράσεις του οργανισμού, τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως άνθρωπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ