19 Μαρτίου 2024

Barnabas Csereklye: Μόνο οφέλη προκύπτουν από την ανακύκλωση συσκευασιών αλουμινίου

O Barnabas Csereklye, CEO της Quality Pack, μιλά στο csrnews για την σημασία της ανακύκλωσης συσκευασιών από αλουμίνιο και εξηγεί γιατί το περιβάλλον αλλά και ο καταναλωτής, αποκομίζουν μόνο οφέλη από την πρακτική αυτή.

-Γιατί είναι σημαντικό να επιλέγουμε δοχεία από αλουμίνιο αντί για πλαστικά μπουκάλια;

Το 75% της συνολικής ποσότητας αλουμινίου που έχει παραχθεί ποτέ εξακολουθεί να κυκλοφορεί σήμερα, σε αντίθεση το πλαστικό, του οποίου η ανακύκλωση αγγίζει μόλις το  10%. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία δείχνουν  ότι η χρήση συσκευασιών αλουμινίου προάγει τη  βιώσιμη ανάπτυξη.

-Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση των συσκευασιών αλουμινίου;

Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι ένα οικονομικό και σχετικό με την προστασία του περιβάλλοντος ζήτημα. Είναι σημαντικό από οικονομικής άποψης γιατί σε αντίθεση με την παραγωγή από πρωτογενείς πρώτες ύλες και με μόλις 5% κατανάλωση ενέργειας, νέα προϊόντα αλουμινίου  μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο εντός 60 ημερών. Επιπλέον, είναι σημαντικό από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς με την ανακύκλωση 1kg αλουμινίου μπορούμε να εξοικονομήσουμε 4kg βωξίτη, 2kg οξείδιο του αργιλίου και 14kWh ηλεκτρικής ενέργειας.

-Πόσες φορές μπορούν να ανακυκλωθούν οι συσκευασίες αλουμινίου χωρίς να φθαρούν;

Το αλουμίνιο αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ανακυκλώσιμα υλικά και μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς χωρίς να επηρεαστεί η  ποιότητά του.

-Ποια άλλα θετικά παρουσιάζει η ανακύκλωση του αλουμινίου;

Τα αλουμινένια κουτιά  ποτών είναι οι πιο αποδοτικές ανακυκλώσιμες συσκευασίες: η τήξη τους οδηγεί σε 95% εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου.

-Για ποιο λόγο υπερέχουν τα κουτιά αλουμινίου που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο Quality Pack;

Υιοθετώντας ως εταιρεία μία περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη  προσέγγιση, τα κουτιά μας  παράγονται από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, σε ένα εργοστάσιο όπου ο ιδιόκτητος εξοπλισμός επεξεργασίας λυμάτων εγγυάται τον σωστό καθαρισμό των επεξεργασμένων αποβλήτων. Επιπλέον, μέσω ειδικού συστήματος αναρρόφησης, συλλέγουμε όλους τους ρύπους που εκπέμπονται στον αέρα και τους επεξεργαζόμαστε σε υψηλή θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούμε με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Αποστολή της HELL είναι η συνεχής ανάπτυξη και αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, ένας σημαντικός στόχος που βρίσκεται επίσης ψηλά στις προτεραιότητες του εργοστασίου Quality Pack. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για αυτό είναι η καινοτομία που υπάρχει στο δοχείο και καθιστά εύκολο το άνοιγμα του με τις άκρες των δακτύλων – καινοτομία η οποία προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε πολλές χώρες – καθιστώντας έτσι την κατανάλωση του ποτού ασφαλή και άνετη.

-Στην περίπτωση του εργοστασίου Quality Pack, με ποιους ελέγχους διασφαλίζετε ότι οι καταναλωτές σας απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις συσκευασίες αλουμινίου;

Τα κουτιά  αλουμινίου «ταξιδεύουν» πάνω από 800 μέτρα στην γραμμή παραγωγής και περνούν από 13 διαδικασίες παραγωγής και πολλαπλούς ελέγχους, πάντα υπό την επίβλεψη σύγχρονων καμερών υψηλής ταχύτητας. Οι δοκιμές που διεξάγονται από τα μηχανήματα μέτρησης των εργαστηρίων κατά την παραγωγική διαδικασία εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με τα υψηλά πρότυπα ποιότητας. Επιπλέον, η εισαγωγή και λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πιστοποιημένο πρότυπο FSSC 22000: 2011 διασφαλίζει την παραγωγή μας. Ως εκ τούτου είμαστε πάντα σίγουροι ότι στο τέλος οι καταναλωτές απολαμβάνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

-Ποια είναι η τρέχουσα δυναμικότητα του εργοστασίου; Σχεδιάζετε κάποια επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας;

Η διαδικασία παραγωγής πραγματοποιείται με απίστευτη ταχύτητα, μέσα από τον πλήρως αυτοματοποιημένο εξοπλισμό παραγωγής και τις συσκευές μέτρησης. Χάρη στην υψηλή μας τεχνολογία, έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε δύο διαφορετικά προϊόντα ταυτόχρονα! Η γραμμή παραγωγής κατασκευάζει 50 δοχεία και τα καπάκια τους ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 3.000 κουτιά ανά λεπτό. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια  σχεδιάζουμε την εγκατάσταση μιας δεύτερης γραμμής παραγωγής, με αποτέλεσμα η τρέχουσα ετήσια παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων τεμαχίων να διπλασιαστεί.

-Ποια άλλα σχέδια έχετε για το προσεχές μέλλον;

Τα αναπτυξιακά μας σχέδια για το 2019 περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγικότητάς μας, καθώς σκοπεύουμε να μειώσουμε το πάχος του τοιχώματος των δοχείων, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των κουτιών που μπορούμε να παράγουμε με την ίδια ποσότητα πρώτης ύλης.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τις τεχνολογίες γραφικών μας και να εφαρμόσουμε στα κουτιά μας υψηλής τεχνολογίας, ειδικά ματ και απαλής υφής εφέ, βερνίκια αφής, καθώς  και διάφορα άλλα εφέ.

Τέλος, σχεδιάζουμε και  περαιτέρω αναβαθμίσεις στην υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπευθύνων τακτικών.

 

 

 

 

 

 

 

Must Read