Φάμελλος: “Η Ελλάδα ενισχύει τις πολιτικές και τα εργαλεία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη του Ολοκληρωμένου Έργου LIFE-IP AdaptInGR – Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Πρόκειται για έργο 8ετούς διάρκειας και συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους. Στοχεύει στην προώθηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που θεσμοθετήθηκε το 2016, και των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής τα οποία εκπονούνται από τις Περιφέρειες της χώρας.

Στο έργο LIFE-IP AdaptInGR μετέχουν εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συντονιστής έργου) και οι ακόλουθοι φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

“Το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο LIFE το οποίο υλοποιεί η χώρα μας. Μετά την περσινή έναρξη του LIFE IP για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα, έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε ότι η χώρα μας κέρδισε ένα δεύτερο LIFE IP το οποίο επίσης σηματοδοτεί και τη διαφορά που έχει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους χαρακτηρίζουν πλέον την αντίληψη του ΥΠΕΝ για την περιβαλλοντική πολιτική. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν κλείνουμε απλά χωματερές και πρόστιμα.  Στηρίζουμε την καινοτομία και τις συνεργασίες σε νέους τομείς περιβάλλοντος που θα είναι απαραίτητοι για το μέλλον της χώρας μας”.

Επίσης, επεσήμανε ότι το έργο σχεδιάστηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου και την αυτοδιοίκηση, ακριβώς με στόχο την υλοποίηση των επόμενων βημάτων της εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή πρακτική, την αξιολόγηση της χώρας μας και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Ειδικότερα, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αφορά στον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται η χώρα όχι απλά να διαχειριστεί  τις επιπτώσεις με ασφάλεια, αλλά και να βοηθήσει να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές και οι τομείς  της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας. “Σήμερα εκπονούνται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας τα Περιφερειακά Σχέδια. Θα ήθελα να πω – παρότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες – ότι πρέπει όλες οι Περιφέρειες της χώρας να επιταχύνουν, είμαστε πίσω ως προς την προσαρμογή, δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο”, σημείωσε.

“Είναι γνωστό ότι τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής θα είναι προαίρεση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου”, συνέχισε. “Δεν θα μπορούμε και ούτε νομίζω επιτρέπεται σε κανέναν από εμάς να χρηματοδοτούνται πλέον έργα από το ΕΣΠΑ ή τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία να μην έχουν συμβατότητα με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, αλλά και να μην έχουν μέσα τους ενσωματωμένη την παράμετρο της προσαρμογής. Μόνο ασφαλή έργα που θα λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές, λόγω κλιματικής αλλαγής, θα μπορούν να προχωρούν σε χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ισχυρότατη επιτάχυνση απ’ όλες τις Περιφέρειες, αλλά και να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας”. Πρόσθεσε δε, ότι εκτός από την αίρεση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, η ανάλυση και η πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εισάγεται υποχρεωτικά και στη διαδικασία  περιβαλλοντικής αδειοδότησης με στόχο την ασφάλεια των υποδομών και των δραστηριοτήτων.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το ολοκληρωμένο αυτό έργο LIFE IP συνδέεται με όλες τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για την κλιματική αλλαγή, όπως πχ. την αναβάθμιση των υποδομών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ή τις δράσεις παρακολούθησης της διάβρωσης ακτών. Επίσης συνδέεται με τις διακρατικές συνεργασίες της Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά, όπως είναι για παράδειγμα οι δυο τριμερείς συνεργασίες της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η κλιματική αλλαγή έχει κυρίαρχο και πρωτεύοντα ρόλο με την Κύπρο και το Ισραήλ και με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Και βέβαια, το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει μια πολύ σημαντική τράπεζα πληροφοριών, όπως μοντέλα και δείκτες κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Χ. Ζερεφός, Ακαδημαϊκός,  Γ. Πατρίκιος, Πρόεδρος ΔΣ Πράσινου Ταμείου και Ζ. Βροντίση, Πρόεδρος ΕΚΠΑΑ. Επίσης, παραβρέθηκαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ακριώτης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής και Δ. Σεβαστάκης, Θ. Μεγαλοοικονόμου, η Πρόεδρος της Διαρκούς  Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χ. Καφαντάρη, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ιονίων Νήσων,  Σ. Γαλιατσάτος και Δ. Τσούκας, ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων, Γ.  Σούλτης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου και στελέχη του ΥΠΕΝ.