H&M Foundation: Επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της αειφόρου μόδας

Το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα H&M Foundation εγκαινιάζει τον πέμπτο γύρο του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας, Global Change Award στο globalchangeaward.com.
Μέχρι το 2030, η μεσαία τάξη αναμένεται να ξεπεράσει τους 5 δις πολίτες παγκοσμίως, ενώ η κατανάλωση υφασμάτων και παπουτσιών εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 65% συγκριτικά με το 2015i. Οι πόροι που ήδη χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο ισοδυναμούν με 1,6 πλανήτες. Ωστόσο, η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν να βοηθήσουν να αντιστρέψουμε αυτούς τους αριθμούς προς όφελος του πλανήτη μας, βοηθώντας να πραγματοποιήσουμε το μεγαλύτερο μετασχηματισμό στη βιομηχανία της μόδας.
Σήμερα, το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα H&M Foundation εγκαινιάζει τον πέμπτο γύρο του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας, Global Change Award στο globalchangeaward.com. Υιοθετώντας έναν αειφόρο τρόπο σκέψης που βασίζεται σε ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας, η μόδα μπορεί να σχεδιαστεί, να παραχθεί, να πωληθεί, να χρησιμοποιηθεί, να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι πόροι να χρησιμοποιούνται επ’ άπειρον σε ένα κλειστό σύστημα. Το Global Change Award δημιουργήθηκε το 2015 από το H&M Foundation, σε συνεργασία με την Accenture και το KTH Royal Institute of
Technology. Μέχρι στιγμής έχει λάβει πάνω από 14.000 συμμετοχές από 182 χώρες. Αποκαλείται συχνά το Νόμπελ της μόδας και φιλοδοξεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη και στον τρόπο που ζούμε, βοηθώντας στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών – από το σχεδιασμό στην υλοποίηση. Αρκετοί από τους προηγούμενους νικητές έχουν μόνιμες συνεργασίες και ήδη αναπτύσσουν πιλοτικά προγράμματα εντός της βιομηχανίας της μόδας, κάποια από τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά.
«Στην πέμπτη του χρονιά, το Global Change Award έχει αποδειχθεί σπουδαίος προορισμός για πρωτοπόρους που θέλουν να γίνουν κομμάτι της βιομηχανίας της μόδας και να βοηθήσουν στο μετασχηματισμό της εκ των έσω. Έχουμε δει προηγούμενους νικητές να εξελίσσονται φτάνοντας την ιδέα τους από το αρχικό σχέδιο, στην υλοποίησή της. Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι έχουμε καταφέρει να εμπνεύσουμε μια νέα γενιά δημιουργικών μυαλών, επιστημόνων και επιχειρηματιών και να τους παρακινήσουμε ώστε να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία της μόδας στον πλανήτη μέσα από καινοτόμες ιδέες. Η επόμενη μεγάλη ιδέα που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού μπορεί να προέλθει από οποιονδήποτε. Αν, λοιπόν, έχετε κάποια ιδέα που πιστεύετε ότι θα κάνει τη διαφορά, αυτός ο διαγωνισμός είναι για εσάς», αναφέρει ο Karl-Johan Persson, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Η&Μ Foundation και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου H&M Hennes & Mauritz AB. Υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό από την επιχορήγηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ κι αυτό είναι ότι οι πέντε νικητές θα συμμετέχουν για ένα έτος στο Innovation Accelerator Program, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στη Στοκχόλμη, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα,  το H&M Foundation, η Accenture και το KTH Royal Institute of Technology υποστηρίζουν τους νικητές και τους βοηθούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους, καθοδηγώντας τους σχετικά με το πώς μπορούν να τους δώσουν μεγαλύτερη εμβέλεια και να μεγιστοποιήσουν την επίδρασή τους στη βιομηχανία.

«Αυτή τη χρονιά, αναζητούμε κυρίως καινοτομίες που θα βοηθήσουν εμάς και τους καταναλωτές να λειτουργούμε με έναν πιο βιώσιμο τρόπο, ιδέες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες και ανάλυση δεδομένων και κάνουν τη βιομηχανία της μόδας πιο «έξυπνη», καθώς και λύσεις που βοηθούν στο σχεδιασμό προϊόντων βάσει ενός κυκλικού μοντέλου οικονομίας», επισημαίνει ο Erik Bang, Επικεφαλής Καινοτομίας στο ίδρυμα H&M Foundation.
Για να κερδίσει μια ιδέα πρέπει να διαθέτει ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας και να έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, ώστε να γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Άλλα κριτήρια είναι η πρωτοτυπία, η οικονομική βιωσιμότητα της ιδέας και η δέσμευση της ομάδας να κάνει τη διαφορά. Το H&M Foundation δημιούργησε το διαγωνισμό για να ανακαλύψει ιδέες που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία, ενώ ο νικητής μπορεί να συνεργαστεί με όποιον επιθυμεί. Ούτε το Η&Μ Foundation, ούτε ο όμιλος Η&Μ έχουν δικαιώματα συμμετοχής ή πνευματικής ιδιοκτησίας επί των καινοτομιών.
Η υποβολή συμμετοχών ολοκληρώνεται στις 16 Οκτωβρίου 2019 και η τελετή απονομής των βραβείων στους πέντε νικητές θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της Στοκχόλμης τον Απρίλιο του 2020.
Πληροφορίες σχετικά με το Global Change Award και την υποβολή συμμετοχών: https://globalchangeaward.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ