ΣΕΧΒ: Δυναμική παρουσία στη «Chemical Week» εντός του Ευρωκοινοβουλίου

Στη «Χημική Εβδομάδα» (Chemical Week) πρόσφατα στις Βρυξέλες συμμετείχε δυναμικά, o Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ). Η Χημική Εβδομάδα αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC) του οποίου ο ΣΕΧΒ είναι μέλος, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της χημικής βιομηχανίας στις σύγχρονες προκλήσεις.

«Η Χημεία χτίζει το μέλλον» ήταν ο τίτλος διαδραστικής έκθεσης, όπου παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες λύσεις  που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην κυκλική οικονομία για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων,  την προαγωγή της υγείας  του πληθυσμού.

Ο ΣΕΧΒ συμμετείχε με τη διοργάνωση γεύματος ενημέρωσης και γνωριμίας των μελών του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η κα Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής-Μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φιλοξένησε αυτή την εκδήλωση εντός του Κοινοβουλίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΕΧΒ, κ. Βασίλης Γούναρης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής χημικής βιομηχανίας στην ανόρθωση και το μετασχηματισμό  της ελληνικής οικονομίας . «Η χημική βιομηχανία ενίσχυσε την εξωστρέφειά της, πετυχαίνοντας εξαγωγές  1.6 δισ. ευρώ, όντας ο  4ος κλάδος, βάσει της αξίας των εξαγωγών. Η συνεισφορά της ελληνικής χημικής βιομηχανίας στην  αγορά εργασίας, είναι σημαντική καθώς κάθε θέση εργασίας στην παραγωγή και διανομή των χημικών, αντιστοιχεί σε 5,7 θέσεις εργασίας στην οικονομία, ενώ παράλληλα κάθε ευρώ που ξοδεύουμε στην αγορά χημικών αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,9 ευρώ. Στην Ελλάδα, η χημική βιομηχανία είναι ανάμεσα στους κλάδους μεταποίησης με τις υψηλότερες επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 9.1 εκατομμύρια ευρώ το 2015, ποσό που αντιστοιχεί στο 6.1% της συνολικής δαπάνης σε έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα μεταποίησης και στο 1.6% της συνολικής εθνικής δαπάνης».  

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ τόνισε «Η ελληνική χημική βιομηχανία είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης όπως η  καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η εξοικονόμηση πόρων με πλήρη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Για την επίτευξη των στόχων απαιτείται ενίσχυση  της έρευνας και ανάπτυξης , των υποδομών και κατάλληλη βιομηχανική πολιτική» .

Η κα Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στους  στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει του νέου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία (Circular Economy 2.0). «Στόχος του νέου σχεδίου είναι  η Κυκλική Οικονομία να είναι προσβάσιμη σε όλους, έχοντας ως προτεραιότητες: Απασχόληση, ανάπτυξη και επενδύσεις. Κλίμα και ενέργεια, Βιομηχανική καινοτομία, Αειφόρος ανάπτυξη. H συνέχεια της μετάβασης προς μια οικονομία καθαρών εκπομπών άνθρακα, θα συνεχίσει να στηρίζεται οικονομικά από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και το πρόγραμμα LIFE, κυρίως όμως θα προστεθεί το Green Deal». 

Ειδικότερα, για τη χημική βιομηχανία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, τόνισε «αποτελεί  ουσιαστικό  κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της καινοτομικότητας που την διακρίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χημική ανακύκλωση των πλαστικών που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα ακόμη και από τη μηχανική ανακύκλωση. Μέσα από νέα επιχειρηματικά μοντέλα με φιλόδοξους στόχους, ευέλικτες τεχνολογίες  και κίνητρα μπορεί να βρεθούν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία».

Ο κ. Daniele Ferrari, Πρόεδρος του CEFIC απεύθυνε χαιρετισμό, τιμώντας την πρωτοβουλία της ελληνικής αντιπροσωπείας, τονίζοντας «βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και υποστηρίζουμε καινοτόμες ενέργειες, που ενισχύουν το ρόλο της Χημικής Βιομηχανίας σε μια ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή οικονομία χαμηλού άνθρακα και εξοικονόμηση πόρων μέσα από τη κυκλική οικονομία. Για την επίτευξη όμως μιας ευημερούσας και βιώσιμης Ευρώπης κρίνεται αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς φορείς, εθνικές κυβερνήσεις και των κλάδων της  βιομηχανίας».

Για τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρθηκε ο κ. Barend Verachtert, επικεφαλής της Διεύθυνσης Materials for tomorrow της DG  Innovation.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, και οι κυρίες Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου,  ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας.