Τηγανέλαιο: Η Πράσινη Ενέργεια στα χέρια των πολιτών

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η εκδήλωση «Τηγανέλαιο: Η Πράσινη Ενέργεια στα χέρια των πολιτών» στο INNOVATHENS της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Χάρης Κυνηγός, Πρόεδρος της Ελινόϊλ και Aντιπρόεδρος της Ελίν Verd, της ηγέτιδας εταιρείας παραγωγής βιοντίζελ από απόβλητα (τηγανέλαια και ζωϊκά λίπη).

Ο κος Κωστής Χατζηδάκης χαιρέτησε με θέρμη την πρωτοβουλία και τις ενέργειες της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης για τη χώρα, μέρος του οποίου είναι τόσο η δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιρειών όσο και η συμμετοχή και κινητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

«Γνωρίζω ότι ενώ η πλειονότητα των συλλεγόμενων τηγανελαίων προέρχεται από εστιατόρια και βιομηχανία, τα τηγανέλαια που παράγονται στα σπίτια μας είναι ακόμη περισσότερα απ’ αυτά που παράγονται στα εστιατόρια και δεν ανακυκλώνονται.

Είναι, λοιπόν, σημαντική η πρωτοβουλία να ξεκινήσετε μία τέτοια επιχείρηση συλλογής οικιακών τηγανελαίων με τη συμμετοχή και την ευασθητοποίηση των πολιτών. Και γι αυτό το λόγο, οι  Υπουργοί Περιβάλλοντος δεν πρέπει να ντρέπονται να είναι σε τέτοιες εκδηλώσεις, ούτε να το θεωρούν δευτερεύον σε σχέση με τα μεγάλα και τρανά πράγματα, τα οποία έχουν μπροστά τους». «Είστε κλασικό παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητάς», τόνισε ο Υπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των εταιριών Πράσινο Λάδι και Ελίν Verd παρουσίασαν το τοπίο της ανακύκλωσης τηγανελαίου στη χώρα μας, τα προβλήματα αλλά και τα οφέλη από τη συλλογή του για την παραγωγή βιοντίζελ, καθώς και τη διαδικασία συμμετοχής του κοινού στην όλη προσπάθεια, που είναι και ο βασικός στόχος της κινητοποίησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Πράσινο Λάδι, της μεγαλύτερης και πιο καταξιωμένης εταιρείας συλλογής τηγανελαίων στην Ελλάδα, κος Γιώργος Κυριακόπουλος, παρουσίασε στοιχεία της ελληνικής αγοράς και ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία, αλλά και για το αστικό και οικιακό περιβάλλον από την ανακύκλωση τηγανελαίου. Το βιοντίζελ από τηγανέλαια είναι το καθαρότερο καύσιμο που διατίθεται σήμερα στην αγορά, διότι

  • Επιτυγχάνει δραματική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (88% σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα)
  • Δεν ανταγωνίζεται την τροφική αλυσίδα
  • Ενώ μειώνει την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων

«Μόνο από τη δραστηριότητα της Πράσινο Λάδι και της Ελίν Verd κάθε χρόνο εκλύονται στην ατμόσφαιρα 50.000 τόνοι λιγότερο COσυμπλήρωσε.

Μέχρι πρόσφατα η εταιρεία Πράσινο Λάδι βασιζόταν στην ανακύκλωση τηγανελαίων μόνο από τα εστιατόρια και την βιομηχανία. Αντικείμενο αυτής της εκδήλωσης ήταν όμως ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και των οικιακών τηγανελαίων. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών σε καλές συνεργασίες με Δήμους, σχολεία και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναπτύχθηκε τώρα μία εφαρμογή που εμπλέκει και τα 15.000 εστιατόρια που συνεργάζονται με την εταιρεία και τους πιστοποιημένους συνεργάτες της σε όλη τη χώρα. Έτσι εξασφαλίζεται ότι σε λίγα μέτρα από το κάθε ελληνικό σπίτι θα υπάρχει ένα «Σημείο Πράσινο Λάδι». Η διαδικασία είναι απλή: Tα σημεία ανακύκλωσης βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.prasinoladi.gr. Ανοίγουμε τον χάρτη, εισάγουμε τον ταχυδρομικό μας κωδικό και εμφανίζονται στην οθόνη μας όλα τα σημεία κοντά μας. Είναι «Τόσο Απλό, Τόσο Σημαντικό», είπε ο κύριος Κυριακόπουλος, το οποίο είναι και το ευκολομνημόνευτο κεντρικό μήνυμα της σχετικής επικοινωνίας, που «τρέχει» ήδη κυρίως στα social media.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβολές της ΕΥΔΑΠ, όπου τονίστηκε η επιβάρρυνση των δικτύων από την απόρριψη τηγανελαίων στους νεροχύτες μας, ενώ εντυπωσιακά ήταν τα εύσημα των δύο παριστάμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Greenpeace και της WWF, που εξήραν την σημασία μία επιχείρηση να καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν ένα πρόβλημα, το πρόβλημα ενός απορρίμματος, σε λύση.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο κος Γιάννης Κουρούκλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελίν Verd. Ο κος Κουρούκλης παρουσίασε την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας σχετικά με την ανακύκλωση τηγανελαίων για παραγωγή βιοντίζελ και επικεντρώθηκε στις σημαντικές διαφορές προτεραιότητας που δίνουν σε αυτό η Ελλάδα και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασική προϋπόθεση  για ουσιαστική προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης από απόβλητα, τόνισε, αποτελεί η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου στη χώρα μας, με άμεση προσαρμογή της νομοθεσίας στις σημερινές συνθήκες της Αγοράς και στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. Πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα που  θα  εμπνεύσουν τις ελληνικές εταιρείες ανακύκλωσης από απόβλητα να εργαστούν αποτελεσματικά και παραγωγικά γιά την Πράσινη Ανάπτυξη και να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στην εξαγωγή του εγχώριου προϊόντος τους στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αφαιρώντας το ποσοστό του στην αειφορία από την επίτευξη των εθνικών μας στόχων για το περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ