Ευρωπαϊκά βραβεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έγινε φανερό ότι ήταν απαραίτητη η αναζήτηση και ο προσδιορισμός ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου στην προοπτική της μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τις αρχές και αξίες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Η ανάγκη αυτή  αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από την εκτεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει θέσει το θέμα της ΕΚΕ ψηλά στις προτεραιότητες της, όπως αυτό φαίνεται και στην αναθεωρημένη στρατηγική της για την ΕΚΕ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2011.

Ο νέος θεσμός των Ευρωπαϊκών Βραβείων ΕΚΕ που καθιέρωσε – ο οποίος συνάδει και με τη στρατηγική Europe 2020 – αποσκοπεί στο να παρακινήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για ενσωμάτωση των αρχών και αξιών της ΕΚΕ στις στρατηγικές τους, μέσα από την επιβράβευση των καλύτερων πρακτικών που εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το συντονισμό της εκτέλεσης του έργου των βραβείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΕΚΕ (CSR Europe) σε συνεργασία με το BITC και 29 εθνικοί του εταίροι ανέλαβαν να φέρουν στο προσκήνιο πρακτικές που ανταποκρίνονται στην έννοια και τις αρχές της ΕΚΕ.

Τα τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βραβείων “συνεργασία”, “καινοτομία” και “αποτέλεσμα” αποτελούν και τα βασικά κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιλογή των καλύτερων επιχειρηματικών πρακτικών που θα προκριθούν για βράβευση.

Στην Ελλάδα συντονιστής φορέας υλοποίησης είναι το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – το οποίο σήμερα έχει ως μέλη 135 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και 7 επιχειρηματικούς φορείς – και η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Η καινοτόμος πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τη σημασία της ΕΚΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης και η ευρεία διάχυση των βραβείων θα συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ