ΥΠΕΝ: Στρατηγικός σχεδιασμός για κυκλική οικονομία-κλιματική ουδετερότητα

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν θέματα κλιματικής ουδετερότητας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων.

Η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία αποτελεί κομβικό στοιχείο της πράσινης ατζέντας του Υπουργείου καθώς και της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας συνολικά, διαμήνυσε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Γ.Γ. υπογράμμισε ότι η χώρα μας, δια του Πρωθυπουργού, στηρίζει θερμά τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και υπενθύμισε τη δέσμευσή του για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία,  Επίτροπο, κ. Frans Timmermans, καθώς και με τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Γερμανίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Μάλτας. Ο κ. Αραβώσης, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο, σημείωσε:

«Η Ελλάδα υλοποιεί στρατηγικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της προώθησης της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάληψη άμεσων ενεργειών και τη θέσπιση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων, υπό τον συντονισμό ειδικού διυπουργικού οργάνου, του Εθνικού Συμβουλίου για την Κυκλική Οικονομία. Η χώρα μας, στο πλαίσιο του στόχου να γίνει η Ευρώπη η πρώτη πράσινη ήπειρος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, θα εργαστεί και θα συνεργαστεί με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεισφορά της στην επίτευξη των κοινών στόχων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Παράλληλα, ο κ. Αραβώσης συμμετείχε σε συνάντηση που οργάνωσε η Κροατική Προεδρία, παρουσία περιβαλλοντικών οργανώσεων για θέματα της νομοθεσίας για τα ύδατα, της κλιματικής αλλαγής και της ποιότητας του αέρα. Ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας στην ενότητα για τα ύδατα τόνισε ότι:

«Βασική πρόκληση αποτελεί η υλοποίηση των σχετικών οδηγιών, καθώς και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διευκόλυνσης σε ενωσιακό επίπεδο, μέσω του οποίου θα ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, η έρευνα, η καινοτομία και η εξεύρεση λύσεων, με προσανατολισμό στη φύση (natural based solutions».  

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τα Πλαστικά (European Plastics Pact). Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μεταξύ κρατών-μελών, περιβαλλοντικών ΜΚΟ και ιδιωτικού τομέα από όλη την αλυσίδα αξίας των πλαστικών, η οποία στοχεύει στην υπεύθυνη διαχείρισή τους αναφορικά με τις συσκευασίες και τα προϊόντα μίας χρήσης.  μέσω ανάπτυξης συνεργασιών, ανταλλαγής καλών πρακτικών και ενεργοποίησης όλων των εμπλεκομένων φορέων προς τον κοινό στόχο.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τα Πλαστικά και έχει δεσμευθεί ότι θα ενσωματώσει την Οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης στο εθνικό δίκαιο, έως τον Ιούνιο του 2020.