Κομισιόν: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία έχει συμβάλει στην άρση των εμποδίων

    European Commission in Brussels

    Την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020 δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

    Η στρατηγική έχει στόχο να δώσει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους και να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Επίσης υλοποιεί σε επίπεδο ΕΕ τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

    Η αξιολόγηση δεκαετίας δείχνει ότι, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, η στρατηγική είχε θετικό αντίκτυπο στους κανόνες και τις πολιτικές της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του θετικού της αντικτύπου είναι η συμπερίληψη των θεμάτων αναπηρίας στη νομοθεσία και την πολιτική της ΕΕ, με την έκδοση της ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα, της οδηγίας για την προσβασιμότητα του παγκόσμιου ιστού και της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών.

    Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι δήλωσε σχετικά: «Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την εξάλειψη των φραγμών που εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Στις αρχές του επόμενου έτους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια ενισχυμένη στρατηγική για την περίοδο 2021-2030. Η νέα στρατηγική θα βασιστεί στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και στις προκλήσεις που καταγράφονται στην παρούσα αξιολόγηση».

    Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεων που τα εκπροσωπούν στη χάραξη πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγικής έχει συμβάλει στα θετικά αποτελέσματά της, διασφαλίζοντας ότι τα ζητήματα που τα αφορούν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.

    Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως υψηλά ποσοστά ανεργίας ή φτώχειας. Η νέα στρατηγική για την περίοδο 2021-2030 θα βασιστεί στα αποτελέσματα της σημερινής αξιολόγησης και θα αντιμετωπίζει αναδυόμενα ζητήματα, όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας της COVID-19 στα άτομα με αναπηρία.

    Η αξιολόγηση είναι διαθέσιμη εδώ.