Σήμερα, στο περιθώριο της πέμπτης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η ΕΕ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), εγκαινίασε την Παγκόσμια Συμμαχία για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των Πόρων (GACERE).
Η Συμμαχία αποτελεί ένα από τα παραδοτέα του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ανακοινώνοντας τη Συμμαχία, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε: «Η μετάβαση σε μια αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, καθαρή και κυκλική οικονομία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των οικολογικών κρίσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας και μειώνοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η κυκλική οικονομία προσφέρει ευκαιρίες για την προώθηση της καινοτομίας και μια δικαιότερη μετάβαση. Με τη σημερινή δημιουργία της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των Πόρων, η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή της να εργαστεί για τα ζητήματα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Συμμαχία θα συνενώσει τις προσπάθειες κυβερνήσεων, σχετικών δικτύων και οργανισμών για να δώσει παγκόσμια ώθηση στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την αποδοτικότητα των πόρων και τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Μέχρι στιγμής έχουν προσχωρήσει στη Συμμαχία η ΕΕ και άλλες έντεκα χώρες.
Ενόψει της πέμπτης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον δημοσιεύτηκε και η συγκεφαλαιωτική έκθεση «Making Peace with Nature» («Συμφιλίωση με τη φύση»), η οποία συγκεντρώνει τα πορίσματα διάφορων παγκόσμιων επιστημονικών αξιολογήσεων που εξετάζουν μαζί τις κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης. Σύμφωνα με την έκθεση, ο πλανήτης μπορεί να αλλάξει τη σχέση του προς τη φύση και να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον και να αποτρέψει μελλοντικές πανδημίες. Η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στον προβληματισμό σχετικά με τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες των περιβαλλοντικών πολιτικών της τελευταίας 50ετίας.