Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Ο νέος επιχειρηματίας στο επίκεντρο της ψηφιακής συζήτησης

Με ιδιαίτερη επιτυχία το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συνεργασία της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας (CR) και της Επιτροπής  Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (EIE) διοργάνωσε ψηφιακή συζήτηση με τίτλο “dreamcatcher.eco | The future of business lies in business that cares for the future”, τη Δευτέρα 26 Απρίλιου 2021, στο πλαίσιο των AmChamGR Digital Talks & Events 2021.

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση, είναι αποτέλεσμα μία συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Εταιρικής Ευθύνης και Εκπαίδευσης – Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητας, οι οποίες ένωσαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους, συνεργαζόμενες για ένα πολύ χρήσιμο και επιδραστικό sustainable talk, που δίνει άλλη διάσταση στο purpose-driven business. Βιωσιμότητα, επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, δημιουργούν ένα μείγμα που τροφοδοτεί την ανάπτυξη. Μέσα από τον ρόλο του Επιμελητηρίου να δημιουργεί τάσεις και να υποστηρίζει την ανάπτυξη, μέσα από σύγχρονους και εναλλακτικούς τρόπους, αναδεικνύουμε σήμερα μια συνταγή πραγματικής επιτυχίας για τις επιχειρήσεις – startups και τις κοινωνίες που τις φιλοξενούν».

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε: «Εν μέσω της οικουμενικής προσπάθειας για επιβίωση και ανάκαμψη από την πανδημία, το Great Reset είναι η πρόταση ανάκαμψης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Βάζει όλη τη συζήτηση για το Βιώσιμο Καπιταλισμό σε μια προοπτική που επαναπροσδιορίζει τις μόνιμες οικονομικές αξίες και αμφισβητεί την πολιτική που τις υποστηρίζει. Είναι καιρός για οικονομίες που εξυπηρετούν κοινωνίες και όχι το αντίστροφο. Σε αυτή την κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο, το όραμα του build back better χτίζεται πάνω στις βιώσιμες επενδύσεις. Πρέπει να αποδεχτούμε την επιχειρηματική πραγματικότητα της αλλαγής και να αναγνωρίσουμε ότι οι επενδύσεις με θετική επίδραση και το πλαίσιο ESG είναι ο τρόπος του κοινού μας μέλλοντος, βλέποντας την ουσία πέρα από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.»

H συζήτηση που συντόνισε ο Αρίστος Δοξιάδης, Εταίρος στο Big-Pi Ventures, εστίασε στο ταξίδι του νέου επιχειρηματία που αναζητά τη δημιουργία αξίας που υπερβαίνει το μικροπρόθεσμο κέρδος. Συζητήθηκε παράλληλα το νέο προφίλ των επενδυτών επίδρασης που επιλέγουν να επενδύσουν σε εταιρείες που έχουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Ήταν χαρακτηριστική η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο πως η βιωσιμότητα ως σκοπός λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος κοινών αξιών ανάμεσα στην ομάδα ενός startup, ενδυναμώνοντας το όραμα για δημιουργία και ταυτόχρονα κάνοντας τη ιδιαίτερα ελκυστική για επενδυτές με προοπτική.

Σύμφωνα με τον Φώτη Φωτιάδη, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Better Origin, «Μέχρι τώρα η βιωσιμότητα ήταν επιθυμητή και αντιμετωπίζονταν ως κάτι που θα ήταν καλό να είχαμε. Τώρα πλέον είναι απαραίτητη και «εκ των ων ουκ άνευ». Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι αν επιθυμούμε σοβαρά την επιβίωση του πλανήτη, οι επενδύσεις σε βιώσιμες δράσεις και επιχειρήσεις πρέπει να αυξηθούν σημαντικά. Καθώς ο πλανήτης βγαίνει από την απρόσμενη και καταλυτική πανδημία της Covid-19, διαπιστώνουμε ότι πολλές από τις παλιές καθιερωμένες συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί δραματικά και οι επενδύσεις σε βιώσιμες λύσεις μιας σειράς  θεμάτων που απασχολούσαν την παγκόσμια κοινότητα και πριν από την κρίση, έχουν αυξηθεί εκθετικά. Ο κόσμος αποδέχεται και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απειλή που προέρχεται από την κλιματική αλλαγή, η οποία μπορεί να αλλάξει βίαια και δραματικά τον τρόπο ζωής που είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Στα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια συνεχής ροή από καινοτόμες ιδέες και πρακτικές με απώτερο σκοπό την συνύπαρξη τεχνολογίας που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και φύσης που είναι η κοιτίδα του. Θα δημιουργηθεί έτσι ένας χώρος όπου η τεχνολογία και η φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά και όχι ανταγωνιστικά».

Από την πλευρά του ο Kώστας Καραχάλιος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Perceptual Robotics δήλωσε: «Το ταξίδι της επιχειρηματικότητας ξεκινά από πραγματικά προβλήματα της ζωής και κινείται από δημιουργικούς ανθρώπους που ψάχνουν λύσεις.  Η αειφόρος οικονομία περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όπως η παραγωγή ενέργειας και τροφίμων, άλλα επίσης περιέχει ένα νέο τρόπο για να κατανοήσουμε την διαδικασία παραγωγής. Κοιτώντας ολόκληρη την διαδικασία (από τις πρώτες ύλες, το σχεδιασμό, την παραγωγή, διανομή, λειτουργία, συντήρηση μέχρι και την διαχείριση των απορριμμάτων) και πως αυτές οι ανθρώπινες διαδικασίες επηρεάζουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (από τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους μετόχους και επενδυτές, έως τις τοπικές κοινότητες και την πλούσια βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος). Αυτή η νέα ματιά είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Αυτή η ματιά ενώνει ομάδες ανθρώπων και προσπαθεί να εναρμονίσει την δημιουργική αναζήτηση του κέρδους με στόχο ένα πιο βιώσιμο κόσμο. Οι επενδυτές και ειδικότερα οι Impact Investors είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στην επιτυχία αυτών των πειραμάτων υπεύθυνης επιχειρηματικότητας έως κομμάτι μιας ολόκληρης αλυσίδας που χρειάζεται να ευθυγραμμιστεί για να πετύχει μια νεοφυής επιχείρηση. Μια αλυσίδα που περιλαμβάνει ακαδημαϊκό θεμελιακό επιστημονικό έργο, κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, συστήματα υποστήριξης και mentoring των επιχειρηματιών, κρατικές χορηγίες για να δώσουν χώρο στα πρώτα βήματα των ιδεών και τους επενδυτές που επιτρέπουν να μετατρέψεις ένα πρωτότυπο, σε μια εφαρμογή με πραγματικό αντίκτυπο.»

Όπως εξήγησε ο Αλβέρτος Ρεβάχ, Investments Director, Humble Holdings, «Με δεδομένη την παγκόσμια στροφή προς μια πιο αειφόρο οικονομία και επιχειρηματικότητα, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να πετύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για να διασφαλίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη, αλλά και τη δεδηλωμένη οικονομική στήριξη της στροφής αυτής από τις ισχυρότερες κυβερνήσεις του πλανήτη (Ε.Ε., ΗΠΑ, Κίνα), το Impact Investing θα είναι το νέο mega trend τα επόμενα χρόνια, και έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιδέα του να σχεδιάζουμε πλέον τα προϊόντα και τις υπηρεσίες να είναι όσο πιο αειφόρα γίνεται, για το καλό του ανθρώπου και του πλανήτη, έχει φτάσει σε ένα αναγκαίο tipping point, και οι γενιές των Millennials και της Generation Z στηρίζουν ένθερμα προϊόντα και υπηρεσίες που πιστοποιημένα συμφωνούν με την ηθική τους. Τον πλανήτη θα τον σώσουν οι επενδυτές, οι οποίοι θα επενδύσουν στις εταιρείες που θα φτιάξουν τα καλύτερα, για τον άνθρωπο και τον πλανήτη, προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία τελικά θα αγκαλιάσουν οι καταναλωτές. Και έτσι το Κέρδος θα είναι πλέον άρρηκτα δεμένο με το Καλό των Ανθρώπων και του Πλανήτη»

Τέλος, ο Γιώργος Βαρβαρέλης, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Augmenta, ανέφερθηκε στη σύνδεση της αγροτεχνολογίας με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στο πως το όραμα για βιωσιμότητα γίνεται εργαλείο στα χέρια των αγροτών. Αναφέρθηκε στη δυσκολία να πεισθούν οι αγρότες για την αλλαγή στον τρόπο δουλειάς τους και στο πόσο σημαντικό για το νέο επιχειρηματία αποδεικνύεται αφενός να μιλά τη γλώσσα τους και αφετέρου να μπορεί να δείξει απτά αποτελέσματα της καινοτομίας του.

Η πρωτοποριακή συζήτηση έκλεισε με μια αναφορά στα βιβλία που επιλέγουν νέοι επιχειρηματίες για να βρουν έμπνευση στο όραμα τους.

Ακολούθησε μια αναπάντεχη συζήτηση ανάμεσα στον βραβευμένο Chef Λευτέρη Λαζάρου , τον Πάκη Παπαδημητρίου, Πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και τη Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Μισελέν εστιατορίου Βαρούλκο, προσέδωσε μια ιδιαίτερη χροιά και αξία στο περιεχόμενο της εκδήλωσης. Ο κ. Λαζάρου αναφέρθηκε στην πολλαπλή επίδραση που έχει ένας Chef στην πολιτισμική κληρονομία ενδυναμώνοντας την ταυτότητα της ελληνικής κουζίνας, στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή συνταγογραφώντας τα υλικά της για να μπορέσει να δημιουργήσει και στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων μετατρέποντας τη μαγειρική τέχνη σε ένα εργαλείο στήριξης περιθωροποιημένων ανθρώπων. Η συζήτηση έκλεισε με τις συμβουλές του Chef προς νέους μάγειρες και κατ’ επέκταση προς νέους επιχειρηματίες για τις δεξιότητες διοίκησης που πρέπει να αναπτύξουν με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τον άνθρωπο.

Δείτε τη μαγνητοσκόπηση της συζήτησης ΕΔΩ