To 19o Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, με τίτλο “Citizen Sustain: Building a Better Urban Future”, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 σε υβριδική μορφή, εστίασε στη μεταβολή των αστικών συνθηκών στην περίοδο της πανδημίας και στις νέες προοπτικές που δημιουργούνται για ένα ολοένα αυξανόμενο βιώσιμο μέλλον στις πόλεις.
Το Συνέδριο αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που προωθούν την ατζέντα της αστικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας με μια ανθρωποκεντρική προοπτική προωθεί τη συζήτηση για αλλαγή πολιτικής προς μια ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ κράτους, δημοτικών αρχών, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών. Η θεματολογία του Citizen Sustain αναπτύχθηκε σε τέσσερις κύριους άξονες: αστικό φυσικό περιβάλλον, βιώσιμη κινητικότητα, τεχνολογία στην καθημερινή αλληλεπίδραση και κοινωνική ανθεκτικότητα.
Ο διάλογος ξεκίνησε με την παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εστίασε στις προσπάθειες του Δήμου για ανθεκτικότητα και προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη επαναφοράς του πράσινου δακτυλίου, ενός μέτρου που, ενώ ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει διαδοθεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει ατονήσει και θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Η συνέχεια της πρώτης ενότητας αφορούσε σε θέματα περιβάλλοντος στο αστικό τοπίο και ειδικότερα σε θέματα σπατάλης τροφίμων και δημιουργίας κουλτούρας βιωσιμότητας στους νέους ανθρώπους.
Η ενότητα “Βιώσιμης Μετακίνησης”, εστίασε στον διάλογο για τον μετασχηματισμό των υποδομών, την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος για το νέο Bauhaus και τη σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με το αστικό τοπίο, τη στροφή στην ηλεκτρική ενεργεία για τις αστικές μετακινήσεις και στην ανάγκη εξανθρωπισμού των δρόμων ώστε να διασφαλίζεται η άνετη πρόσβαση σε πεζούς, ποδηλάτες και συμπολίτες μας που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.
Η άμεση και ταχύτατη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και η υιοθέτησή της στον τρόπο της ζωής μας, ως μια καίρια συνέπεια της πανδημίας, ήταν το θέμα της επόμενης ενότητας, εστιάζοντας στη σχέση πολίτη – κράτους, στην εκπαίδευση και την εργασία. Οι αλλαγές ήρθαν για να μείνουν και οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για βελτίωση του τρόπου ζωής.
Τέλος, τα θέματα κοινωνικής συνοχής είχαν την τιμητική τους στην τελευταία ενότητα. Τα καίρια ζητήματα σεβασμού στη διαφορετικότητα και την ανάγκη συμπερίληψής κάλυψαν εκλεκτοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο έκλεισε με μια ευαίσθητη ματιά στην ανάγκη ένταξης περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας.
Η συζήτηση περί βιωσιμότητας στο 19o Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας ήταν ένας πολύχρωμος, πολυδιάστατος και πολυσυλλεκτικός καμβάς ευκαιριών, στον οποίο χωράνε όλοι. Πάνω σε αυτόν τον καμβά έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε την πόλη της επόμενης μέρας.
Η Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου συνεχίζει με δημιουργικότητα το έργο της και δίνει την υπόσχεση στην επιχειρηματική κοινότητα ότι το επετειακό 20ο ετήσιο Συνέδριο, που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2022, θα προσδώσει ακόμα περισσότερη ουσία και παρακίνηση για επιχειρηματικότητα με σκοπό και επίδραση.