Από τη Λιλή Καρακώστα
Με την πεποίθηση πως ο καθένας έχει την επιλογή να γίνει μέρος της λύσης, αντί να διαιωνίζει το πρόβλημα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, μέσα από ποικίλες δράσεις, μάχεται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη μείωση της ρύπανσης σε ακτές και βυθούς αλλά και την προώθηση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς της ζωής. H Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος, μας δίνει τις λεπτομέρειες.
Περιβάλλον, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και πολιτιστική κληρονομιά είναι οι τομείς με τους οποίους ασχολείται ενεργά το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, με δράσεις που αφήνουν ενεργό αποτύπωμα στην κοινωνία. Ένα ίδρυμα με αξίες και όραμα, που λειτουργεί πολλαπλά, έχοντας πάντα στόχο ένα πιο φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα.
-Μιλήστε μας λίγο για το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Πότε ιδρύθηκε και πού εστιάζεται η δράση του;
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ζωτικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Η δράση του εστιάζεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της ρύπανσης σε ακτές και βυθούς, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας, καθώς και στην προώθηση της διαφάνειας σε όλο το εύρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
–Ποιες δράσεις έχετε υλοποιήσει που να επικεντρώνονται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης;
Τα προγράμματά μας επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δικά μας προγράμματα, όπως το Typhoon Project και το Seachange Greek Islands, αλλά και μέσα από συνεργασίες, όπως το πρόγραμμα Fishing For Litter, στο οποίο συνεργαζόμαστε με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea. To Typhoon Project έχει ως στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής. Μοχλός του προγράμματος είναι ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του ιδρύματος, που ταξιδεύει όλο το χρόνο, καθαρίζοντας απρόσιτες ακτές. Η δράση του έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και στο Βόρειο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, στον Θερμαϊκό και Σαρωνικό Κόλπο, στη Σαμοθράκη και στη Θάσο, καθώς και στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μέχρι σήμερα, η ομάδα του «Typhoon Project» έχει καθαρίσει περισσότερες από 1.801 ακτές και έχει απομακρύνει περισσότερα από 263.318 κιλά απορρίμματα. Εκτός από τους συνεχείς καθαρισμούς που πραγματοποιεί, ο «Τυφώνας» φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες, υποστηρίζοντας το έργο τους. Το πρόγραμμα Seachange Greek Islands παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με έναν κύκλο επιτυχημένων δράσεων σε δέκα νησιά των Κυκλάδων. Στο πρόγραμμα εντάσσονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και καθαρισμούς ακτών και βυθών. Καθώς η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων των νησιών και η δέσμευσή τους για την υποστήριξη των αξιών του προγράμματος αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία και τη μακροπρόθεσμη αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των νησιωτικών δήμων. Τέλος, το πρόγραμμα Fishing For Litter έχει ως στόχο τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συμμετοχή της αλιευτικής κοινότητας. Οι συνεργάτες μας, αλιείς της τράτας από εννέα λιμάνια της χώρας, γίνονται σύμμαχοι στη λύση, απομακρύνοντας και καταγράφοντας τα απορρίμματα που μαζεύουν στα δίχτυα τους.
–Πιστεύετε πως οι Έλληνες είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος; Θεωρείτε πως από τη σχολική ηλικία θα πρέπει ένα παιδί να μάθει να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον;
Όλο και περισσότεροι Έλληνες συνειδητοποιούν την έκταση που έχει λάβει η ρύπανση του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που επιφέρει σε αυτό η κλιματική αλλαγή. Όλοι πλέον γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες, όπως η αντικατάσταση την πλαστικής τσάντας με μια πάνινη ή η χρήση επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού αντί του πλαστικού. Στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης πιστεύουμε πως ο καθένας έχει την επιλογή να γίνει μέρος της λύσης, αντί να διαιωνίζει το πρόβλημα. Η αγάπη για το περιβάλλον και η ευαισθητοποίηση για την προστασία του ξεκινούν από τις νεαρές ηλικίες. Τα παιδιά εξοικειώνονται πιο εύκολα με τις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας και είναι αυτά που μπορούν, μέσω της πειθούς, να ευαισθητοποιήσουν τους ενήλικες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος συνδυάζουν τη γνώση με βιωματικές δράσεις, εξοικειώνουν τα παιδιά με το σημαντικό πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και τα ενθαρρύνουν να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα θαλάσσια απορρίμματα, να μειώνουν τα πλαστικά μίας χρήσης και να αλλάζουν συνήθειες, συμβάλλοντας στην επίλυση ενός πιεστικού παγκόσμιου προβλήματος.
–Στην Ελλάδα εισάγονται κάθε χρόνο 700.000 τόνοι πρώτης ύλης για την παραγωγή πλαστικών, 40.000 τόνοι πλαστικά απορρίμματα φεύγουν προς το περιβάλλον, το 70% από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα. Ποιες λύσεις προτείνει το ίδρυμα μέσω της δράσης «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια χώρα σχεδόν πλήρως απαλλαγμένη από το πλαστικό;
Τα πλαστικά μίας χρήσης κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους, διευκόλυναν σημαντικά την καθημερινότητά μας, όμως η μαζική χρήση τους οδήγησε στο φαινόμενο της «πλαστικής ρύπανσης» ακτών και θαλασσών. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση και κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκίνησαν την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθαρισμούς ακτών και βυθών, ενημερωτικές συναντήσεις με πρόσωπα και φορείς που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης, καμπάνιες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ανάδειξη καλών πρακτικών από όλους τους χώρους. Πιστεύουμε πως ο συνδυασμός του νομοθετικού πλαισίου με τις δράσεις ευαισθητοποίησης, θα βοηθήσει τη χώρα μας να μειώσει το αποτύπωμα των πλαστικών μίας χρήσης στα επόμενα χρόνια.
–Πέρα από τον περιβαλλοντικό του προσανατολισμό, το ίδρυμα στηρίζει και μια σειρά δράσεων που εστιάζουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μιλήστε μας για τις δράσεις αυτές.
Μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The People’s Trust, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό δωρητή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας. Το The People’s Trust υποστηρίζει νέες και υφιστάμενες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντάς τους μικροχρηματοδότηση και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Στόχος του οργανισμού είναι να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του, το The People’s Trust έχει στηρίξει 400 επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας.
–Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του ιδρύματος; Πέρα από το περιβάλλον, την παιδεία, την προσφυγική κρίση και την επιχειρηματικότητα, πρόκειται να ασχοληθείτε και με άλλους τομείς;
Απώτερος στόχος του Ιδρύματος είναι η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και η ανάληψη δράσης σε καίριους τομείς για τη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, το Ίδρυμα επεκτείνει τις δράσεις του με τη σύναψη νέων συνεργασιών, όπως αυτή με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την από κοινού καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων σε τομείς που αφορούν την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Περιβάλλον, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και πολιτιστική κληρονομιά θα παραμείνουν το τετράπτυχο της δράσης μας. Την ίδια στιγμή, παραμένουμε ανοιχτοί στις νέες προκλήσεις, διαθέσιμοι να συμβάλλουμε όπου η χώρα μας έχει ανάγκη.