6α Μαθητικά βραβεία «YouSmile Awards»: Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις τον κόσμο!

Με παιδικά Χαμόγελα, γέλια, υπερηφάνεια και θαυμασμό πλημμύρισε το Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων το απόγευμα της 4ης Ιουλίου, στα 6αYouSmileAwards που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού YouSmile.

Με σύνθημα «Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις τον κόσμο», η εκδήλωση –θεσμός με παρουσιαστή τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία και μοναδικό σκοπό την ανάδειξη μαθητικών πρωτοβουλιών και δράσεων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για παιδιά αλλά και ενήλικες. Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, τα παιδιά εντυπωσίασαν με την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και το χιούμορ τους, μετατρέποντας την εκδήλωση σε μια γιορτή του εθελοντισμού και γεμίζοντας υπερηφάνεια και συγκίνηση όλους όσους την παρακολούθησαν. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο Βουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς και ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Δέδες.

Και επειδή το Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού του «Χαμόγελου» είναι φτιαγμένο από τα Παιδιά για τα Παιδιά, οι 8 νικητές αναδείχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία των μαθητών – εθελοντών του YouSmile, ενώ όλοι οι μικροί συμμετέχοντες έλαβαν τιμητικούς επαίνους για τις εξαιρετικές τους πρωτοβουλίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τηρουμένων πάντοτε των προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης του ιού Covid-19, το Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» ήταν κατάμεστο ενώ οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τις 5.400 από 106 σχολεία! Στα συνολικά 6 χρόνια διεξαγωγής των YouSmile Awards έχουν συμμετέχει περισσότεροι από 35.100 μαθητές από 653 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας με τις δράσεις και τις εφευρέσεις τους το Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού του «Χαμόγελου» ολοένα και περισσότερο.

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Δέδες καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ως γνήσιος οικοδεσπότης, δηλώνοντας χαρούμενος για τη φιλοξενία της εκδήλωσης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η Τεχνόπολη απόψε φιλοξενεί το «Χαμόγελο». Σε μια περίοδο τοξικότητας, κριτικής και άσχημων ειδήσεων, απόψε βραβεύουμε παιδιά. Μαθαίνουμε στα παιδιά και από τα παιδιά, το φως, το καλό, και το επιβραβεύουμε. Χωρίς ανταγωνισμούς, τα παιδιά βραβεύουν το ένα το άλλο κι εμείς είμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε αυτή τους την προσπάθεια».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος συνεχάρη τους μαθητές καθώς και τους γονείς και εκπαιδευτικούς τους, εκφράζοντας την χαρά του που μέσα από το «Χαμόγελο» τα παιδιά συνεχίζουν να δίνουν το καλύτερο παράδειγμα δράσης κι έκφρασης: «Απόψε είμαι λίγο παραπάνω περήφανος για τα παιδιά μας. Γιατί απόψε οι πραγματικοί επίσημοι είναι τα παιδιά και το φωτεινό τους παράδειγμα σε όλους εμάς. Κι η χαρά μου είναι τόσο μεγάλη, γιατί ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια, τα παιδιά μας παίρνουν το παράδειγμα του ιδρυτή του «Χαμόγελου», του μικρού Ανδρέα. Γιατί κι αυτόν όπως κι εσάς τον ενοχλούσε η αδικία κι όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω μας, τα οποία ήθελε να θεραπεύσει. Και κατάφερε και σας ενέπνευσε. Μας κάνετε περήφανους, με έχετε κάνει κι εμένα YouSmiler!».

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος συνεχάρη τον Οργανισμό για τη διοργάνωση των Βραβείων αναφερόμενος στη σημασία του Έργου του Οργανισμού: «Εκείνο που έχει κατακτήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά τα χρόνια, είναι να νομιμοποιηθεί ως η αλογόμυγα του συστήματος. Αυτό που μας τσιμπάει και μας ενοχλεί και δεν μπορούμε να το διώξουμε, μπορεί να θέλαμε να το διώξουμε αλλά δεν μπορούμε γιατί έχει νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις μας και μας δείχνει πολλές φορές πως το κέφι και η έμπνευση μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο όπως τα YouSmile Awards. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, δυστυχώς είμαστε κοινωνία γεροντοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν. Θερμά συγχαρητήρια για όλα αυτά που κάνετε τόσα χρόνια για μας.»

Ο Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, συνεχάρη τα παιδιά, ενθαρρύνοντας τα να διατηρήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους και στην ενήλικη ζωή: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι πλέον «τα χαμόγελα» των παιδιών, μετά από 27 χρόνια κοινωνικής προσφοράς, μια ολόκληρη ζωή. Απόψε κάποιοι είναι οι νικητές, όμως το «Χαμόγελο» μας έχει μάθει την αλληλεγγύη και το όραμα. Γιατί ακόμη και τα πιο μεγάλα ταξίδια ξεκινούν με ένα μικρό βήμα. Ευχαριστούμε το «Χαμόγελο» για όλα.»

Τους μικρούς πρωταγωνιστές της βραδιάς βράβευσαν οι: Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Γιώργος Μαυρίδης, Παρουσιαστής, Βαγγέλης Νάκης, Instagrammer, Φάνης Λαμπρόπουλος, Παρουσιαστής, Comedian, Δανάη Παππά, Ηθοποιός και φυσικά Μαθητές-εθελοντές του YouSmile.