ΕΕΠΦ: Ξεκινούν οι εγγραφές για τη σκυταλοδρομία Running Out of Time

    Σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές για τους δρομείς που θέλουν να λάβουν μέρος στη σκυταλοδρομία Running Out of Time, μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή, από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26 στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που θα φιλοξενήσει την COP27.

    Θα είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, με δρομείς και ποδηλάτες που θα μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της  ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27. Διοργανώτρια είναι η εταιρεία The World Relay Ltd. Η σκυταλοδρομία  θα έχει διάρκεια 38 ημερών και θα περάσει από 18 χώρες. Η συνολική διαδρομή στην ξηρά χωρίζεται σε 732 τμήματα των 10 χιλιομέτρων περίπου έκαστο, για τα οποία μπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

    Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος; Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι άνω των 18 ετών. Οι δρομείς πρέπει να μπορούν κρατήσουν ένα μέσο όρο ταχύτητας 6 λεπτά 15 δευτερόλεπτα / χιλιόμετρο για τη διάρκεια του τμήματός τους, δηλαδή να μπορούν να διανύσουν 10 χλμ σε 60-70 λεπτά.

    Ποιο είναι το κόστος; Το κόστος συμμετοχής στην Ελλάδα είναι 12€. Η διοργανώτρια θα δωρίσει τουλάχιστον το 30% της κάθε συνδρομής στις ΜΚΟ FEE και Carbon Copy, διεθνείς Εταίρους της σκυταλοδρομίας.

    Η εναρκτήρια τελετή έχει προγραμματισθεί για την 30η Σεπτεμβρίου 2022 στη Γλασκόβη, κατά τη διάρκεια της οποίας το μήνυμα θα σφραγισθεί στη σκυτάλη. Από εκεί, αλλάζοντας χέρια μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων θα ταξιδέψει σε Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για να φτάσει στο Sharm el-Sheikh την 6η Νοεμβρίου, εγκαίρως για την COP27 που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.

    Στη διαδρομή της (the route), η σκυτάλη θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. Θα επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενες περιοχές και έργα για την προστασία της φύσης με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, η σκυταλοδρομία θα συγκεντρώσει πόρους για το Global Forest Fund του Foundation for Environmental Education και την Carbon Copy. 

    Ο κ. Danny Bent, Διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας The World Relay, δρομέας και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες, λέει «Μια συγκλονιστική αλλαγή απαιτεί και συγκλονιστική προσπάθεια – κι αυτό είναι η σκυταλοδρομία Running Out of Time. Θέλουμε όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι για την κλιματική αλλαγή και τη σωτηρία του πλανήτη μας να εγγραφούν για να συμμετέχουν σε κάποιο τμήμα της διαδρομής ώστε όλοι μαζί να επιδώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα με τόση υποστήριξη ώστε να είναι αδύνατο να αγνοηθεί». 

    Η Running Out of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια των εταίρων FEE και Carbon Copy και πολλών υποστηρικτών (partners and supporters). Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE.

    Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου αναφέρει «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Το βασικό μήνυμα αφορά την ανάγκη να γίνει η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή βασικό στοιχείο της επίσημης εκπαίδευσης. Αυτό το μήνυμα εναρμονίζεται πλήρως και με τους στόχους και της επιδιώξεις της ΕΕΠΦ τα τελευταία 20 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, θα μεταφέρει το μήνυμά μας, αλλά και την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις.» http://www.eepf.gr/el/

    Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

    Θέλουμε να μην λείψει κανείς από αυτή τη διοργάνωση, ακόμη κι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή. Όλοι καλούνται να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay) στις 5 Νοεμβρίου 2022, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές στο όνομα της κλιματικής δράσης.

    Εγγραφές για συμμετοχή: www.running-out-of-time.com 

    Για πληροφορίες και στα ελληνικά: http://www.eepf.gr/el/