Το πρώτο Summer School του προγράμματος HYDROUSA πραγματοποιήθηκε στην Τήνο από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου 2022, όπου συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο νησί με σκοπό να εξερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία.
Το τετραήμερο πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens σε συνεργασία με μια ομάδα ειδικών στον τομέα της τεχνολογίας, από τα Tinos Ecolodge, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Alchemia Nova, Radkte Biotechnik, Planet και Semide. Στόχος του ήταν η διάδοση περιβαλλοντικής συνείδησης, η εύρεση λύσεων που βασίζονται στη φύση και η διερεύνηση βιώσιμων πρακτικών για τη διαχείριση και την επεξεργασία του νερού στο νησί της Τήνου που αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη νερού, με το 90% αυτού να προέρχεται από μονάδες αφαλάτωσης για την κάλυψη των αναγκών της Χώρας.
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος που προέρχονταν από διαφορετικά γνωστικά υπόβαθρα, δημιούργησαν μια ομάδα ανοιχτής ανταλλαγής προοπτικών, σκέψεων και ιδεών, με τη συμβολή των εκπαιδευτών, οι οποίοι παρουσίασαν με ολιστικό τρόπο την τεχνική και πρακτική εξέλιξη και υλοποίηση των εφαρμοσμένων τεχνολογιών Hydro 5 και Hydro 6. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δραστηριότητες διαδραστικού περιεχομένου ενθάρρυναν την ομαδική και κριτική σκέψη με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών καθώς και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων.
Μετά την ολοκλήρωση του Summer School ακολούθησε το Open Day στις 23 Ιουνίου, μια ανοιχτή επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Tinos Ecolodge. Μέσα από μια περιπατητική ξενάγηση από τους εμπνευστές του έργου, Νίκο Bedau και Μαρίλια Καλούλη, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν πως λειτουργεί μια αυτόνομη οικοτουριστική μονάδα στην Τήνο και να γνωρίσουν τις τεχνολογίες HYDRO που έχουν εφαρμοστεί εκεί με σκοπό να προωθήσουν στους τοπικούς φορείς και επισκέπτες την συνειδητή διαχείριση των φυσικών πόρων και συγκεκριμένα του νερού, της ενέργειας και της τροφής.
Στη διάρκεια του Open Day αλλά και την επόμενη μέρα στην Χώρα της Τήνου, παρουσιάστηκε το έργο – performance “fall with grace”; της Δέσποινας Χαριτωνίδη ως μέρος του Art Residency. Συνοδευόμενη από τρεις χορεύτριες, η γλύπτρια-performer παρουσίασε ένα απόσπασμα από την επερχόμενη περφόρμανς ενός έργου που αντανακλά την αξία της κυκλικότητας και των υδάτινων σωμάτων και εξερευνά τις αθέατες διαδικασίες και τις επιπτώσεις των ανθρώπινων παρεμβάσεων, εστιάζοντας στην στρατιωτικοποίηση και τον εξευγενισμό των ωκεανών, τη ρύπανση από το θόρυβο και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και τα θαλάσσια θηλαστικά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, το Info Point της HYDROUSA ήταν ανοιχτό στο κοινό για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει για τους στόχους βιωσιμότητας και τις λύσεις που προτείνει η HYDROUSA. Η τελευταία μέρα του Info Point ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό εργαστήριο από την Ολίβια Κοτσίφα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν stencils, stickers και 3D-printed σφραγίδες για τη διακόσμηση υφασμάτινης τσάντας ή κάρτας, με τη χρήση 3D printer και μηχανήματος κοπής χαρτιού και βινυλίου (vinylcutter – lasercutter).
Μέσω του προγράμματος HYDROUSA, τo Impact Hub Athens στοχεύει στην περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που αφορούν την ορθή χρήση, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων.