InvestEU: Στήριξη του Green Generation Fund για επενδύσεις σε βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέσω του νέου προγράμματος InvestEU συνεισέφερε 25 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ που άντλησε το νέο επενδυτικό ταμείο Green Generation EU, το οποίο έχει ιδρυθεί από γυναίκες. Η KfW Capital παρείχε 10 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο Green Generation Fund επενδύει αποκλειστικά σε βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών CO2, την κυκλική οικονομία, την προστασία του κλίματος και των πόρων, την προαγωγή της υγείας και τη βιοποικιλότητα. Στόχος είναι η ενίσχυση των νέων βιομηχανιών τεχνολογίας τροφίμων και πράσινης τεχνολογίας και η συμβολή στη μείωση του CO2 στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων. Για παράδειγμα, παρέχεται χρηματοδότηση για την εξαγωγή φυτικών πρωτεϊνών και για καινοτομίες στη ζύμωση, καθώς και την καλλιέργεια κυττάρων. Επιπλέον, εξετάζονται λύσεις για μείωση της χρήσης συντηρητικών στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και για πιο βιώσιμες συσκευασίες και αλυσίδες εφοδιασμού, λύσεις για την παγίδευση άνθρακα και λογισμικά πράσινων τεχνολογιών. Η επένδυση του ΕΤΕ είναι μία από τις πρώτες στη Γερμανία στο πλαίσιο του νέου προγράμματος InvestEU.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Η διασφάλιση της πράσινης μετάβασης θα απαιτήσει διαρκείς επενδύσεις. Εδώ η συμβολή του InvestEU μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το νέο πρόγραμμα InvestEU στηρίζει αυτή την επένδυση του ΕΤΕ για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που ειδικεύονται σε πράσινες τεχνολογίες. Η εν λόγω συμφωνία χρηματοδότησης θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να επενδύσουν στην καινοτομία, να επεκταθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ελπίζω πολλοί ακόμη φορείς καινοτομίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.» 

Το πρόγραμμα InvestEU παρέχει στην ΕΕ καίριας σημασίας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, μοχλεύοντας σημαντικούς ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους για τη στήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης. Συμβάλλει επίσης στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση. Το ταμείο InvestEU υλοποιείται μέσω χρηματοδοτικών εταίρων που θα επενδύουν σε έργα με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 26,2 δισ. ευρώ. Η εγγύηση του προϋπολογισμού θα στηρίξει στο σύνολό της τα επενδυτικά έργα των εταίρων υλοποίησης, θα αυξήσει την ικανότητα ανάληψης κινδύνων και έτσι θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 372 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.